Vicepresident, és l’hora de gastar Revisat per Revista Treball a . En els darrers mesos, el Govern de la Generalitat ha aprovat 40 decrets llei de mesures per fer front a la crisi sanitària i econòmica provocada per la covid-19 En els darrers mesos, el Govern de la Generalitat ha aprovat 40 decrets llei de mesures per fer front a la crisi sanitària i econòmica provocada per la covid-19 Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » Vicepresident, és l’hora de gastar

Vicepresident, és l’hora de gastar

Vicepresident, és l’hora de gastar

En els darrers mesos, el Govern de la Generalitat ha aprovat 40 decrets llei de mesures per fer front a la crisi sanitària i econòmica provocada per la covid-19. Malauradament, malgrat l’oferiment d’En Comú Podem de tornar a seure, reformular els pressupostos de la Generalitat i prendre mesures a través del diàleg, també conjuntament amb els agents socials, la resposta ha estat un seguit de mesures parcials i inconnexes, sense cap estratègica econòmica concreta per frenar l’impacte de les restriccions necessàries, reforçar el sistema sanitari públic i iniciar la transformació econòmica que Catalunya necessita per afrontar la crisi industrial i la transició ecològica justa.

Durant els primers mesos, les mesures preses semblaven més una competició entre ERC i Junts per Catalunya per arribar en millor posició a la campanya electoral i una rampa de sortida de consellers i conselleres que aspiren a ser candidats a les primàries dins dels propis partits del Govern.

Un exemple va ser la rebaixa universal del cànon de l’aigua del 50% de manera universal, independentment de la situació econòmica de les famílies, que va impulsar el conseller de Territori i Sostenibilitat, i que va tenir un impacte de 50 milions d’euros, mentre que el mateix Govern només ha estat capaç de mobilitzar 20 milions en la segona onada per als autònoms afectats per les restriccions decidides pel mateix Govern. I això ha donat només per 10.000 ajudes quan hi tenen dret 100.000 autònoms. Alhora, s’estan reciclant mesures (i venent-les mediàticament) que ja estaven incorporades als pressupostos acordats amb En Comú Podem per tal de facilitar-ne l’aprovació. Dels 102 milions per ajudes socials anunciats, 75 corresponen a partides incorporades pels Comuns als pressupostos, concretament per Dependència i Renda Garantida de Ciutadania.

Des de fa mesos, i encara ara, el Govern sencer, i també ERC pel seu compte, repeteix que no pot prendre més mesures perquè no té recursos per fer-ho. La realitat és que la batalla electoral, el desgovern i el caos tenen paralitzat el Govern, incapaç d’implementar mesures concretes amb impacte real que redueixin el patiment econòmic i emocional de les persones que no poden arribar a final de mes i que viuen angoixades lluny de les batalletes del Govern entre Ramon Tremosa i Pere Aragonés.

El Govern, i especialment el Departament d’Economia, ens ha traslladat en múltiples ocasions les peticions econòmiques que necessitava per fer front a la situació econòmica. I nosaltres les compartíem amb un Estat espanyol que necessita avançar de manera decidida i sense més dilacions cap a un veritable estat federal plurinacional, també a nivell econòmic. I les hem posat en marxa. Totes.

El Govern de coalició d’esquerres a Espanya ha transferit a Catalunya un ‘fons covid’, no retornable i no condicionat, de 3.200 milions d’euros, el 20,03% del total del fons estatal (i Catalunya som el 16% de la població espanyola). Al mateix temps, s’han suspès els objectius de dèficit, que passen a ser simples recomanacions pel 2020 i el 2021. També s’ha suspès la regla de despesa, i aquesta darrera mesura permet mobilitzar més de 350 milions d’euros aquest any. Alhora, existeix el compromís de continuar finançant el dèficit de la Generalitat sense límit. Pel 2021, el Govern de coalició d’esquerres impulsa en els Pressupostos Generals de l’Estat un nou ‘fons covid’ de 13.400 milions d’euros, dels que Catalunya en rebrà un mínim de 2.000 milions nous. Finalment, els Pressupostos Generals de l’Estat que esperem que s’acabin aprovant recuperen el finançament de la despesa finalista de les comunistas autònomes en Dependència (600 milions) i Habitatge amb la inversió més alta de la història.

Per Catalunya -i a diferència de la crisi del 2011, quan el PP va centrifugar el dèficit a les comunitats autònomes i va ofegar els serveis públics-, el govern de coalició d’esquerres està mobilitzant milers de milions d’euros per protegir la sanitat i l’educació pública o els treballadors i treballadores i els autònoms. Fa la sensació que el vicepresident Aragonès i el Departament d’Economia segueixen més pendents de semblar uns bons gestors, controlant el dèficit de la Generalitat -que es mourà, segons les seves mateixes previsions, només al voltant del 0,6% del PIB- en comptes d’injectar recursos a l’economia, a les famílies i als sectors econòmics que més ho necessiten. Val la pena recordar que cada dècima de dèficit són més de 200 milions d’euros. Catalunya té avui els recursos per fer front a les necessitats de molts sectors que pateixen: la cultura, la restauració, el taxi, els autònoms, l’esport… Manca o bé la voluntat o bé la capacitat per fer-ho. Vicepresident, Catalunya té futur, pot deixar enrere l’austeritat, però per fer-ho possible és l’hora de gastar.

 

Autor/Autora

David Cid

Diputat de Catalunya en Comú Podem

Articles publicats : 5

Comentaris (1)

Deixa el teu comentari

Scroll to top