Venim de lluny i anem més lluny encara Revisat per Revista Treball a . Les idees i la lluita no viuen sense organització. Ho va dir Gramsci i ho volem recordar, abans que res, les diverses persones que aquí defensem la necessitat d Les idees i la lluita no viuen sense organització. Ho va dir Gramsci i ho volem recordar, abans que res, les diverses persones que aquí defensem la necessitat d Rating: 0
Esteu aquí: Home » L'esquerra verda a debat » Venim de lluny i anem més lluny encara

Venim de lluny i anem més lluny encara

Venim de lluny i anem més lluny encara

Les idees i la lluita no viuen sense organització. Ho va dir Gramsci i ho volem recordar, abans que res, les diverses persones que aquí defensem la necessitat de l’existència d’una organització política ecosocialista a Catalunya. És una reflexió col·lectiva i oberta a rel de l’anunciada liquidació concursal d’ICV i del debat de futur plantejat pels seus òrgans de direcció, però vol anar més enllà de sigles i de qualsevol nostàlgia. Fem la reflexió amb esperit de col·laboració i confluència a l’esquerra, per enfortir-la en comú articulant la seva força orgànica, democràtica i participativa. I perquè som conscients que, en un context global d’emergència climàtica, de crisi de la democràcia, d’increment de les injustícies i desigualtats i d’auge de l’individualisme, els populismes i l’extrema dreta, és necessari renovar i estructurar bé un compromís polític, de transformació i cohesió social i nacional que ve de lluny i vol anar més lluny encara.

La nostra és una cultura política arrelada en els ideals republicans de llibertat, igualtat i fraternitat i en l’aspiració revolucionària del socialisme, i que es remunta a la lluita contra el feixisme i el franquisme, a la tasca de construcció democràtica, a la conquesta de drets i llibertats socials i nacionals a Catalunya i Espanya, amb una clara vocació europeista i internacionalista. Des de la nostra experiència i consciència de classe, arrelada al món del treball, creiem que aquesta cultura, amb els seus reptes i transformacions, segueix sent un factor cabdal per a una societat lliure i emancipada.

La nostra és una proposta que entén que no hi ha esquerra si no hi ha ecologisme, més encara a les portes de la crisi climàtica. Sabem que l’ecologisme no és un adjectiu, sinó un element substantiu per transformar la realitat, per garantir un futur digne i sostenible al gènere humà i al planeta sencer i per poder governar-ho tot plegat de forma democràtica. També sabem que no hi ha esquerra ni futur digne sense feminisme, que ens explica com la política no és només dir, sinó fer i alterar les condicions més íntimes de la vida quotidiana, des de la sororitat i la confiança mútua.

Hem treballat i treballem en marcs unitaris i de solidaritat, al costat dels moviments socials i amb voluntat, capacitat i responsabilitat de govern. Som i ens comprometem en el sindicalisme, el feminisme, l’ecologisme, el pacifisme, el catalanisme i l’àmbit local, als nostres barris, pobles i ciutats. Són moltes les banderes que hem onejat o ens representen, però cap no té sentit ple si no està teixida pel fil roig, verd i violeta que enllaça les millors tradicions d’emancipació de la història del nostre país i de la humanitat amb el futur del planeta.

Venim de lluny i anem més lluny encara perquè sabem que l’esquerra no és només una idea. És entendre i interpretar el món i actuar per canviar-lo amb plena consciència, mirant de satisfer i millorar sempre les condicions de vida materials i culturals de la gent comuna, de les classes populars i treballadores, de totes les persones amb independència del seu origen, edat, gènere, identitat i condició social. Tothom, però especialment el jovent, les persones migrades i la gent gran, està cridat a ser partícip i protagonista d’un gran projecte col·lectiu i de transformació.

Articular tot això requereix de marcs de reflexió i debat, de cultura i coneixement que posin les persones al centre i que facilitin la seva organització, militància i acció sociopolítica més enllà de l’activisme imprescindible i d’unes o altres afinitats concretes. Volem espais democràtics on pesi la deliberació, el debat i la decisió participada. Creiem en el debat i en la construcció d’idees, projectes i consensos a partir de la trobada. Perquè la política democràtica capaç de transformar a fons és més debat i menys plebiscit, és més presència i factor humà que virtualitat o tecnicisme. I sobretot, més enllà dels lideratges necessaris, és intel·ligència col·lectiva, compromís ferm, cultura compartida i treball en comú.

Creiem en l’entesa, en la trobada amb tothom per poder aprendre d’altres tradicions, experiències i cultures polítiques; per enfortir-nos plegades i per canviar en allò que convingui. I perquè d’altres canviïn també amb nosaltres. No som més que ningú però tampoc som menys que ningú. La nostra és una cultura política rica, amb referents històrics i internacionals, que sap i vol escoltar i que vol ser escoltada.

Constatem la pluralitat de l’esquerra i creiem en la necessitat que aquesta es mantingui i s’entengui. Per això treballem en marcs de confluència per un espai polític plural i ampli, en comú. Som les primeres que hi vam apostar i que hi vam creure. I aquí seguim. Convençudes i convençuts que cal reconèixer el passat per construir el futur i que ens cal organitzar-nos com a ecosocialistes per escoltar i ser escoltades.

Per això ens cal un partit que actuï com a tal. Un partit democràtic, on es discuteix, es forma i es comparteix. Un partit amb voluntat de confluència i de suma en un espai en comú. Un partit de lluita i de Govern. Un partit que tingui com a referència el Partit Verd europeu. Perquè l’esquerra verda no és una moda: és una necessitat que nosaltres ja vam assumir fa temps i que no podem deixar perdre o instrumentalitzar. És una cultura política, unes idees i una lluita que volem vives, per compartir i fer créixer des de la consciència que venim de lluny i anem més lluny encara.

Autor/Autora

Comentaris (1)

  • Avatar

    Pep Illa Ximenes

    Una reflexió valenta, necessària i engrescadora. Un camí estratègic en moments de grans incerteses. Una proposta per avançar cap un món on la llibertat, i la igualtat no oblidin la fraternitat en un planeta sostenible.

    Respon

Deixa el teu comentari

Scroll to top