Un arxiu d’esguard democràtic per cosir ciutadanies   Revisat per Revista Treball a . Els documents i les veus d’ahir respiren als arxius. Una visita a un arxiu i una consulta de documents esdevé sempre una porta per descobrir històries, confirma Els documents i les veus d’ahir respiren als arxius. Una visita a un arxiu i una consulta de documents esdevé sempre una porta per descobrir històries, confirma Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » Un arxiu d’esguard democràtic per cosir ciutadanies  

Un arxiu d’esguard democràtic per cosir ciutadanies  

Un arxiu d’esguard democràtic per cosir ciutadanies  

Els documents i les veus d’ahir respiren als arxius. Una visita a un arxiu i una consulta de documents esdevé sempre una porta per descobrir històries, confirmar o desmentir dades, rememorar vells temps o cercar respostes per a dubtes quotidians. Parlem, és clar, d’arxius històrics que recullen els relats i les veus de les dones i els homes que ens han precedit. I tenen molt a dir-nos a través d’experiències vitals cosides des d’allò viscut íntima, privada i col·lectivament.

Parlem avui de les dones i homes d’aquell PSUC i la JSU que van néixer el 23 de juliol de 1936 com a front antifeixista i com a front popular d’organitzacions marxistes en defensa d’aquell món que s’alçà i demanà tenir veu a la França del 1789 i a la Rússia del 1917; és el món dels afamats, dels oblidats de la història, dels pagesos i dels i les proletàries. Parlem també del segle XX. Però parlem homes i dones amb noms i cognoms.

Homes i dones que dediquen un temps a la política. Decideixen passar unes hores del dia al local del partit, al sindicat o les associacions de veïns, on escolten i parlen, surten a enganxar cartells i elaboren propostes polítiques per canviar l’organització i els valors de la societat on viuen. En clandestinitat o en democràcia. I fent de la militància un fragment de vida cusen històries a la història col·lectiva. Històries que resten als nostres arxius.

El PSUC és, però, la gent del PSUC. Defensors el 1936 del fronts antifeixistes, maquis a França el 1942, leninistes el 1949, militants clandestins el 1951 o defensors del socialisme en llibertat el 1977. Han estat homes i dones, i alhora, esdevenen avui llegat moral i polític de futur. On són avui aquests ciutadans i ciutadanes, les idees que varen defensar? Enlloc i arreu. L’energia perviu perquè es transforma; les idees i les experiències vitals, també. Trobem PSUC i JSU a nets i nebodes d’antics militants, a llibres i documentals. A les facultats d’història o antropologia. El trobem desencantat a les llars de militants envellits per l’edat, els conflictes interns del partit o per un món que ja no comprenen. Arrelaren idees del PSUC al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), a Comissions Obreres (CCOO), al Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC), al PSUC Viu o a Iniciativa per Catalunya Verds (ICV). Arrelen avui a Podem, als Comuns, a Òmnium o a les entitats que lluiten contra els desnonaments. Els arxius permeten conservar aquestes memòries, cosir ciutadanies. Tot un futur per a l’esguard democràtic.

Avui, a 23 de juliol de 2020, des de la Fundació Nous Horitzons es continua treballant per a la preservació d’aquestes històries. Davant la reformulació, transformació i construcció de nous espais polítics de progrés (que han de recollir llegats d’aquell PSUC i d’aquella JSU), s’ha iniciat un projecte d’arxiu per a preservar els fons d’arxiu d’ICV, que en un futur pròxim ingressaran a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), on ja es poden consultar els arxius històrics del PSUC, les JCC, Nacionalistes d’Esquerra i Bandera Roja. El projecte és complex i dur. Tota una responsabilitat professional i militant, col·lectiva. I cal agrair des de la Fundació Nous Horitzons el suport moral, tècnic i econòmic rebut des del jutjat que porta la liquidació administrativa d’ICV.

Però tornem a aquelles històries que cusen ciutadanies, que avui i demà preservarem als nostres arxius per a les futures generacions. Documents i històries com aquestes: un carnet del PSUC del juliol del 1936 d’un antic militant de la Unió Socialista de Catalunya; del 1937, l’expulsió d’un militant del partit de la Secció del Raval per tractar-se d’un company que es vesteix de dona per les nits i es fa dir Montserrat; també del 1937, una carta de dos joves de la JSU de la Torrassa a la direcció del partit queixant-se del tracte rebut a la seu del partit una matinada d’un maig quan anaven a enfrontar-se a anarquistes a la Via Laietana; un relat del 1943 de Sebastià Piera, militant de la JSU de Lleida, on explica la seva lluita guerrillera contra els nazis a la Unió Soviètica; unes normes del partit de la postguerra on es donen instruccions als militants davant la possibilitat de ser torturats a les comissaries franquistes; una octaveta convocant a la vaga de tramvies a la Barcelona de 1951; papers on es discuteix la invasió soviètica de la ciutat de Praga el 1968; l’Assemblea de Catalunya del 1971; un expedient del 1978 de Jordi Solé Tura sobre la participació del PSUC en l’elaboració de la Constitució Espanyola; mil cartes al secretari general on s’expliquen vides truncades per motiu de la crisi del partit soferta al V Congrés del 1981; eps… i totes les veus i documents d’ICV i de Joves amb Iniciativa. Tanmateix, els primers documents de renovades propostes polítiques avui en construcció o projectades.

És el nostre deure com a gent de progrés preservar aquest llegat d’esperances, ideals, voluntats i dies viscuts en solidaritat per a les futures generacions, esguard de la democràcia.

 

Autor/Autora

Marià Hispano

Arxiver i historiador

Articles publicats : 5

Comentaris (1)

  • Avatar

    Manel García Biel

    Lamentablement avui notem a faltar el llegat del PSUC. Avui per avui ningu recull la seva herencia

    Respon

Deixa el teu comentari

Scroll to top