Ulisses vs Circe: els PIIGS a la cerca d’Ítaca Revisat per Revista Treball a . Què tenen en comú l’Odissea d’Homer i l’eurocrisi? Com Ulisses, els anomenats PIIGS (Portugal Itàlia Irlanda Grècia Espanya) també naveguen perduts superant tot Què tenen en comú l’Odissea d’Homer i l’eurocrisi? Com Ulisses, els anomenats PIIGS (Portugal Itàlia Irlanda Grècia Espanya) també naveguen perduts superant tot Rating: 0
Esteu aquí: Home » Europa » Ulisses vs Circe: els PIIGS a la cerca d’Ítaca

Ulisses vs Circe: els PIIGS a la cerca d’Ítaca

Què tenen en comú l’Odissea d’Homer i l’eurocrisi? Com Ulisses, els anomenats PIIGS (Portugal Itàlia Irlanda Grècia Espanya) també naveguen perduts superant tota mena de perills i tempestes, rumb a la seva Ítaca particular.
Durant la travessa, Ulisses i els seus homes van desembarcar a Aeaea. Allà hi van trobar Circe, una bruixa coneguda capaç de convertir els homes en animals. Circe va convertir els mariners d’Ulisses en porcs.
La Troica és Circe. Fent ús d’una terrible poció anomenada “austeritat” (una metzina amb un nom enganyós que camufla les seves veritables propietats), converteix països en PIIGS (porcs) i els tracta com ho faria un porquer homerià.
Però els encanteris de Circe no van tenir efecte sobre Ulisses, a qui Hermès havia proporcionat un antídot que el va fer immune als seus encanteris. Com Ulisses, també el sud/perifèria d’Europa pot fabricar el seu antídot, alliberar-se de l’encanteri i trobar el rumb correcte cap a Ítaca. Per fer-ho, Homer ens recomana tres ingredients:

1)    IMAGINACIÓ. Ulisses va aconseguir tornar a casa gràcies, sobretot, a la seva imaginació i creativitat. Si el 20% dels problemes actuals són deguts a la crisi, el 80% restant són resultat de les polítiques anticrisi que s’han imposat fins ara (austericidi) que ha fracassat rotundament. Com Einstein deia: Fer el mateix una vegada i una altra i esperar-ne resultats diferents és, simplement, ximple. Necessitem noves idees. Invertir en coneixement és el bon antídot. El sud, com a generador d’innovació.
2)    VENT. Com en el cas d’Ulisses, la font energètica més neta per fer avançar la nau és el vent, i la font de calor més important, el sol. Ambdós són algunes de les riqueses i potencialitats que tenim als països del sud. L’energia neta i renovable, a més de l’estalvi i l’eficiència, són el motor que ha de liderar la generació d’ocupació. Però això exigeix de convicció i d’inversió pública i privada.

3)    TRIPULACIÓ. Ulisses sabia que no podia tornar sol, necessitava la seva tripulació. Europa no pot avançar sense una tripulació motivada, preparada, participativa i amb dret a decidir, a decidir-ho tot. Europa només pot avançar si és amb la gent. Front a la Troica, símbol de la imposició: democràcia real.

La sortida de la crisi passa per enfrontar-se a Circe/Troica, amb imaginació i creativitat, invertint en aquells sectors que poden generar la prosperitat que convé (que no significa necessàriament creixement) i, sobretot, apostant per una reforma radical de la democràcia. En definitiva: si el problema és Circe, llavors la resposta és Ulisses, el projecte Ulisses.

Autor/Autora

Raül Romeva

Eurodiputat d'ICV i vicepresident dels Verds/ALE

Articles publicats : 2

Deixa el teu comentari

Scroll to top