Pobresa energètica: un drama que el Govern no vol veure Revisat per Revista Treball a . Imagina per un moment arribar un dia d'hivern a casa amb els teus fills i haver d'escollir entre posar la calefacció o poder sopar. Tu ho estàs imaginant; per a Imagina per un moment arribar un dia d'hivern a casa amb els teus fills i haver d'escollir entre posar la calefacció o poder sopar. Tu ho estàs imaginant; per a Rating: 0
Esteu aquí: Home » Estat espanyol » Pobresa energètica: un drama que el Govern no vol veure

Pobresa energètica: un drama que el Govern no vol veure

Pobresa energètica: un drama que el Govern no vol veure

Imagina per un moment arribar un dia d’hivern a casa amb els teus fills i haver d’escollir entre posar la calefacció o poder sopar. Tu ho estàs imaginant; per a milers de persones, és una realitat.

Més del 18% de les llars no disposen d’una temperatura prou càlida en termes de salut i confort. I prop d’1,4 milions d’habitatges han patit un tall de llum per impagament durant l’any 2012, més del doble que abans de la crisi. L’Informe de Sostenibilitat a Espanya del 2012 estima que al nostre país la pobresa energètica provoca entre 2.300 i 9.300 morts prematures a l’hivern.

Aquest és un drama social creixent provocat fonamentalment per tres motius. En primer lloc, la crisi econòmica i la reducció de les rendes familiars. En segon lloc, l’augment continu dels preus dels serveis bàsics com l’electricitat, el gas o l’aigua. I en últim lloc, però clau, per la ineficiència energètica dels edificis, davant de la qual brillen per la seva absència les mesures.

A Espanya paguem l’electricitat més cara d’Europa, després de Malta i Xipre. Les dades de l’Eurostat demostren que en l’última dècada el cost de l’electricitat s’ha incrementat en un 104%, precisament des que el Sr. Rato es va inventar el famós dèficit tarifari, i també quan comencem a notar les conseqüències de la mal anomenada “liberalització” del sector de la llei del 1997. Amb aquesta norma, el Govern del PP de José María Aznar va limitar la intervenció estatal i va crear el pitjor dels models: un mercat de mentida que garanteix grans beneficis a 5 empreses i es perd un servei públic essencial. I després de governs socialistes i populars que han fet gran el monstre, el ministre Soria ens presenta una reforma elèctrica que insisteix en els mateixos errors. Més del mateix.

L’actual regulació està creada per sostenir un mercat que no funciona i que és un negoci rodó per a les elèctriques espanyoles.

Allò fonamental és que l’actual regulació està creada per sostenir un mercat que no funciona i que és un negoci rodó per a les elèctriques espanyoles. Si mirem les dades dels beneficis, veiem que aquestes companyies de l’oligopoli doblen la mitjana de les seves homòlogues europees. El 2011, les espanyoles van tenir un benefici del 7,44%, i les europees, del 2,98%. Una diferència que es repeteix cada any.

Des d’ICV hem denunciat que el problema no són les renovables, sinó un caos regulatori i un sector controlat per cinc empreses que exerceixen una posició de domini, no només al mercat, sinó també en les voluntats dels governs de l’Estat durant els últims 15 anys.

Així mateix, la pobresa energètica no pot esperar a solucions estructurals. A això donava resposta la proposta d’ICV del Grup de l’Esquerra Plural per aturar la pobresa energètica. Proposem mesures concretes, com l’establiment d’un sistema públic de preu social per a totes les llars amb poder adquisitiu reduït a càrrec de les companyies, la implantació d’una treva hivernal per evitar els talls de llum a persones vulnerables o l’aplicació de l’IVA súper reduït.

Tanmateix, el mateix govern que, amb les seves mesures, encareix el preu de la llum, es nega, alhora, a debatre sobre elles. És només qüestió de voluntat política. Altres països ja ho han fet. Aquí, com en d’altres tantes coses, anem tard, i alguns creuen que allò invisible als seus ulls és inexistent.

Laia Ortiz. Diputada d’ICV al Congrés

Autor/Autora

Laia Ortiz

Tinenta d'alcaldessa de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona

Articles publicats : 5

Deixa el teu comentari

Scroll to top