Per un front d’esquerres i ecologista a les eleccions europees Revisat per Revista Treball a . ICV comença a concretar la seva aposta per sumar forces per fer front a l’austeritat i construir una alternativa que sigui majoritària. Herrera va llançar la pr ICV comença a concretar la seva aposta per sumar forces per fer front a l’austeritat i construir una alternativa que sigui majoritària. Herrera va llançar la pr Rating: 0
Esteu aquí: Home » Europa » Per un front d’esquerres i ecologista a les eleccions europees

Per un front d’esquerres i ecologista a les eleccions europees

Per un front d’esquerres i ecologista a les eleccions europees

ICV comença a concretar la seva aposta per sumar forces per fer front a l’austeritat i construir una alternativa que sigui majoritària. Herrera va llançar la proposta en una conferència a Madrid el passat dia 26 de juny. Aquest article és un extracte del seu contingut més destacat.

Avui, les opcions a Europa són tres: col·laborar amb l’austeritat (PP), rendir-s’hi (PSOE) o rebel·lar-s’hi (esquerra verda alternativa). Col·laborar, rendir-se o rebel·lar-se. Per a nosaltres, està clar el que cal fer.
Les properes eleccions europees són una oportunitat. Aquesta rebel·lia cívica ja està al carrer, ara cal traslladar-la a les institucions i fer-la majoritària. L’objectiu: forçar un canvi de color polític a Europa, combinat amb una aliança de governs que es plantin davant la política d’austeritat salvatge. No és fàcil, però és imprescindible.
ICV va celebrar el passat mes d’abril la seva 10a Assemblea, amb un eslògan molt clar i directe: junts, juntes, podem canviar-ho tot. És un compromís honest. I volem començar a concretar-ho.
Per això llencem la proposta de formar un Front d’Esquerres i Ecologista per a les properes eleccions europees. Una nova plataforma política que sumi la multitud de forces socials que han emergit en els últims anys, així com els diferents partits de l’espai alternatiu i que estigui obert a socialdemòcrates d’esquerres.

Créixer o vèncer: aquesta és la qüestió

Hem de tenir l’ambició de voler construir una alternativa gran a la dreta amb capacitat no solament d’influir, sinó de convertir-se en govern, en una nova majoria, tant aquí com a Europa.
I la veritat és que avui és possible. De nou, mirem Grècia: on sí s’ha aconseguit ha estat on s’han sumat esforços, com en Syriza.
Per fer-ho cal generositat. I això significa saber renunciar a les diferències insalvables. Cal amplitud de mires: sense apriorismes ni sectarismes, sense demanar-li a ningú, d’entrada, que renunciï al que és, intentar aglutinar l’activisme social alternatiu i a socialdemòcrates d’esquerres.

 

Un programa de mínims

Intentar una candidatura unitària de l’esquerra alternativa és el primer objectiu. Però sabent que no és fàcil, no hem de caure en la frustració.
Per això, si no és possible en aquesta ocasió, sí ha de ser-ho almenys aconseguir coincidir en un programa de mínims compartit. Un programa que hem de treballar i acordar també conjuntament, però sobre el qual llanço una proposta inicial amb sis punts:

1.    Fi de l’austeritat i impuls d’estímuls a l’economia per crear ocupació. Això implica també suprimir la imposició de prioritzar la reducció del dèficit.
2.    Fiscalitat justa: lluita contra els paradisos fiscals i unió fiscal.
3.    Deute i sistema financer. Un Banc Central Europeu al servei de la recuperació i l’ocupació, que compri deute dels països que ho necessitin. I reestructuració del deute: amb quitació i millors condicions.
4.    Canvi de model, que aposti per l’economia verda, que lluiti contra el canvi climàtic, que canviï el paradigma del creixement pel del benestar.
5.    Unió política: per construir una UE més democràtica, on el PE sigui el centre i el protagonista i que promogui les democràcies dels Estats membres.
6.    I el ple reconeixement al dret a decidir, principi democràtic bàsic.

Creiem que és un programa raonable, que dóna resposta als problemes que afrontem i en el que una majoria de la ciutadania ens hi veuríem representats.

 

Una coalició a Europa

En la consecució d’aquest programa tenim aliats a Europa. Necessitem un projecte europeu alternatiu. Per això podem i hem de conformar un front anti austeritat. Un front anti Merkel, sí. Un front que converteixi les urnes d’Atenes a Salònica, de Roma a Bolonya o Palerm, Barcelona i Madrid, Porto i Lisboa, París… en un clam per la justícia social. La seva sort és també la nostra.


Joan Herrera
Coordinador nacional d’ICV

Autor/Autora

Joan Herrera

Advocat, director d'Acció Ambiental i Energia de l'Ajuntament del Prat

Articles publicats : 5

Deixa el teu comentari

Scroll to top