Entrevista a Maite Cusó (llibretera de la “Pebre Negre” del Clot) Revisat per Revista Treball a . “Per començar a llegir mai és tard, perquè els lectors es fan quan troben les seves lectures” [divide] Maite Cusó Llibretera de la "Pebre Negre" del Clot [divid “Per començar a llegir mai és tard, perquè els lectors es fan quan troben les seves lectures” [divide] Maite Cusó Llibretera de la "Pebre Negre" del Clot [divid Rating: 0
Esteu aquí: Home » Entrevistes » Entrevista a Maite Cusó (llibretera de la “Pebre Negre” del Clot)

Entrevista a Maite Cusó (llibretera de la “Pebre Negre” del Clot)

Entrevista a Maite Cusó (llibretera de la “Pebre Negre” del Clot)

Per començar a llegir mai és tard, perquè els lectors es fan quan troben les seves lectures

Maite Cusó
Llibretera de la “Pebre Negre” del Clot

Pebre Negre és més que una llibreria especialitzada en gastronomia, ecologia, sostenibilitat i literatura infantil i juvenil. La vocació d’aquesta llibreria és, també, ser un fil més de la xarxa de complicitats amb veïns i veïnes i entitats del barri del Clot-Camp de l’Arpa. Els preocupa la situació de vulnerabilitat en què es pot quedar la gent del barri a causa de les grans transformacions urbanístiques i de millora de l’espai públic que poden acabar provocant que la gent del barri hagi de marxar per l’apujada de lloguers dels habitatges i dels locals comercials.

Per a la Maite Cusó, el seu públic -mai diu la paraula “client”-, és la gent que viu i treballa al barri i no el turista que arriba al carrer Clot i no tornarà mai més. La resta d’ingredients de la Pebre Negre són tots els que es deriven de la proximitat i la fortalesa de la xarxa comunitària. El 2014 va aixecar la persiana aquesta cooperativa, amb tres socis, dues Maites i l’escriptor Oriol Canosa, tots tres procedents del sector de la cultura i el treball comunitari. Sabien que volien tirar endavant un projecte relacionat amb el món de la cultura i els llibres. La Maite Sánchez tenia més clar encara que fos una llibreria especialitzada en gastronomia, avui l’única d’aquestes característiques a Barcelona. L’altra pota de la Pebre Negre és l’acompanyament i foment a la lectura d’infants i joves. Segons la Maite Cusó “és l’aportació social potent” d’aquest projecte compartit i cooperatiu.

Les llibreries que tenen més a prop són l’estanc, a la seva esquerra, i la FNAC al Centre Comercial Les Glòries a mà dreta. El segell de la llibreria Pebre Negre és la calidesa que dona la proximitat, el bon funcionament del servei de comandes i el preu únic dels llibres, que trenca amb la frontera de la competència i afavoreix els negocis arrelats al barri i que són la sal de la vida i poden tastar la dolçor de l’èxit.

Una llibretera com tu ha de conèixer bé el ritual de recomanar un llibre. Quina és l’edat idònia per regalar el primer llibre?

Quan neixen… Jo crec que un llibre no és només una cosa física; és un conte, és explicar històries, és l’hàbit d’explicar-nos i fer memòria, d’explicar el conte que explicaven, buscar-lo, compartir-lo i tocar-lo des del primer moment. Hi ha famílies que et diuen: “És que té tres anys, comencem?” Tot i que hi ha casos, com el meu; jo vaig ser lectora de gran, lectora juvenil. En aquell moment on tothom es perd em va seduir la lectura, amb la qual cosa, quan em diuen d’un cas perdut, el meu cas demostra que no és veritat, que mai és tard, perquè els lectors es fan quan troben el seu llibre i les seves lectures.

Heu notat un boom temàtic sobre gastronomia i alimentació?

Més que el boom temàtic, és la coherència i el compromís de la gent que ve a buscar la proximitat. En el nostre cas, darrere del taulell hi ha qui governa això, el mateix qui decideix, qui executa i planifica com s’ha de treballar en aquesta llibreria és qui està venent i en té el benefici, i això la gent ho agraeix. No és tant la temàtica, que també, tot i que hi ha temes estrella o interessos. Ens trobem que ve gent amb una ressenya que ha llegit o ha vist en una llibreria gegant, industrialitzada i anònima i ens el volen comprar a nosaltres; cap problema, les comandes triguen dos dies, és molt fàcil, és un dels serveis del qual la gent està més contenta –t’escric, em busques aquest llibre i jo te’l trobo. Qualsevol llibre de qualsevol àmbit, que siguem especialitzats és una opció d’espai, però pel que fa a l’adquisició podem adquirir el llibre que ens demanin, de l’editorial que vulguem. L’impacte més fort és de qui busca la proximitat, de qui som, el projecte propi, el projecte local; aquest discurs està calant en molts nivells, i el fet que el procés polític també ho hagi enfocat molt, fa que la gent et busqui a tu, per nom i cognom, perquè estàs al barri, perquè és el nostre barri.

Tota la transformació urbanística del Clot, de les Glòries, de la Meridiana, creus que anirà acompanyada d’un canvi sociocultural del barri?

Fa molt de respecte. És un debat molt gran, millorem els nostres barris i en gaudeix el turisme, en això hi ha un desequilibri. Transformem espais i el resultat és que es revaloren les cases. Fa 4 anys aquest carrer feia molta “penita”, estava ple de bancs-, a un costat i al davant els negocis petits. Alguns negocis d’aquest carrer han hagut de marxar. A nosaltres ens deien que no aguantaríem. Hem notat un moment de canvi, hi ha un barri disposat a batallar que es vol quedar, tot i que no acompanyen els preus dels lloguers dels habitatges i dels locals. El nostre públic és el que cuidem i torna a venir, el que ens reconeix i el que saludem pel carrer, i ens demana un llibre, i veu que fem “nosequè”; la fortalesa de la xarxa comunitària d’aquest barri concretament és molt potent. Ara ve un moment molt delicat, ja l’estem vivint, qui té casa de lloguer està exposat a la llei del mercat de l’habitatge, que està com està.

Autor/Autora

Rosa Mateu

Redacció Treball

Articles publicats : 24

Deixa el teu comentari

Scroll to top