Lladres de guant blanc: destapant l’escàndol dels papers de Panamà Revisat per Revista Treball a . Després de mesos de negociacions i de les constants traves burocràtiques, s’ha constituït una comissió d’investigació en el Parlament Europeu per investigar les Després de mesos de negociacions i de les constants traves burocràtiques, s’ha constituït una comissió d’investigació en el Parlament Europeu per investigar les Rating: 0
Esteu aquí: Home » Europa » Lladres de guant blanc: destapant l’escàndol dels papers de Panamà

Lladres de guant blanc: destapant l’escàndol dels papers de Panamà

Lladres de guant blanc: destapant l’escàndol dels papers de Panamà

Després de mesos de negociacions i de les constants traves burocràtiques, s’ha constituït una comissió d’investigació en el Parlament Europeu per investigar les informacions revelades per l’escàndol dels Papers de Panamà.

Aquesta comissió d’investigació continuarà l’activitat de l’actual comitè especial creat després de l’escàndol de les filtracions de Luxemburg, conegut com a Luxleaks. En aquell moment, el Partit Popular europeu i bona part del grup socialdemòcrata van fer tot el possible per protegir el nou president de la Comissió (Juncker) i la gran coalició que governa la UE. I ho van aconseguir in extremis evitant la Comissió d’Investigació i constituint un comitè sense els recursos, ni el mandat, ni les competències per dur a terme una veritable tasca investigadora.

La feina d’aquest comitè ha estat un fracàs, com es preveia des de l’inici. Es va demostrar la manca de capacitat per a fer intervenir les empreses multinacionals implicades i per obtenir els documents de treball dels Estats membres amb els que justificaven les seves decisions fiscals. Ara, amb menys pressió política sobre Juncker i després del nou escàndol dels Papers de Panamà, que deixa al descobert les moltes vies d’aigua del sistema tributari europeu, s’ha pogut crear finalment una comissió d’investigació, de la que jo mateix en formaré part. El seu encàrrec serà examinar la mala administració en l’aplicació de la legislació europea pel que fa a blanqueig de capitals, frau i evasió fiscal.

Andorra, Gibraltar, Mònaco, Liechtenstein i les dependències de la Corona britànica han de ser investigades.

05_Whistle-blower_CAT_FBEl Grup Verd s’ha fixat cinc objectius de treball. En primer lloc, investigar totes les eines i tàctiques que permeten l’evasió fiscal, el frau i el blanqueig de capitals. És inacceptable que la majoria de mecanismes siguin opacs i fora del control democràtic i que sigui només gràcies al periodisme d’investigació que surtin a la llum. Caldrà veure si les llistes de paradisos fiscals es realitzaven de forma acurada i perquè es permetia que alguns països retiressin de les seves llistes Estats amb pràctiques nocives, com va fer Espanya en el cas de Panamà. En segon lloc, cal investigar si els bancs van incomplir algun dels requeriments legals en lluita contra el frau. En tercer lloc, caldrà determinar exactament el rol que exercien les empreses intermediàries, com la panamenya Mossak Fonseca. En quart lloc, s’investigarà el rol jugat per diferents jurisdiccions opaques, aquests petits països que sempre estan vinculats als grans escàndols de la corrupció i el frau. Així, els territoris d’Andorra, Gibraltar, Mònaco, Liechtenstein i les dependències de la Corona britànica han de ser investigats.

I en darrer lloc, s’investigarà qui son els responsables polítics que s’hagin vulnerat legislacions comunitàries. En aquest cas, és especialment rellevant la figura del comissari europeu Miguel Arias Cañete. La seva elecció com a comissari ja va estar tacada per la denúncia que incorria en conflicte d’interessos per assumir la cartera d’Energia i tenir interessos empresarials petroliers. Ara caldrà esclarir la seva responsabilitat en aquest escàndol, després de comprovar la presència dels seus familiars en la llista de persones que van utilitzar Mossak Fonseca per deixar de pagar els impostos que els hi corresponia.

Autor/Autora

Ernest Urtasun

Eurodiputat de Catalunya en Comú i vicepresident del grup dels Verds al Parlament Europeu

Articles publicats : 7

Deixa el teu comentari

Scroll to top