L’Ebre no té fronteres, ni coneix banderes Revisat per Revista Treball a . El Pla de Conca de l’Ebre, aprovat per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) amb l’ impuls polític del govern del PP, compta amb el suport de les comunit El Pla de Conca de l’Ebre, aprovat per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) amb l’ impuls polític del govern del PP, compta amb el suport de les comunit Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » L’Ebre no té fronteres, ni coneix banderes

L’Ebre no té fronteres, ni coneix banderes

L’Ebre no té fronteres, ni coneix banderes

El Pla de Conca de l’Ebre, aprovat per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) amb l’ impuls polític del govern del PP, compta amb el suport de les comunitats autònomes de la Rioja, Navarra, l’Aragó i les comunitats de regants -de totes-, també les de Catalunya. I no ens estranya, perquè cedeix aigua a 450.000 noves hectàrees de regadiu, reduint de forma inacceptable el cabal ecològic al Delta de l’Ebre.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre, les entitats ambientalistes, els científics i els tècnics, i així ho manifestem ICV, hem  posat l’accent en la clamorosa insuficiència dels cabals de manteniment fixats en aquest Pla, que posa en perill la supervivència del Delta i els seus ecosistemes, com a conseqüència de la reserva que es fa de cabals per a 450.000 Ha noves de regadius en tota la conca, de les quals més de 120.000 Ha són a Catalunya –a afegir a les 310.000 Ha de regadius ja existents al nostre país-. El govern de CiU pretén encobrir-ho amb uns arguments del tipus “un país, una bandera, un riu!” com si l’Ebre fos “nostre”, tot barrejant de forma inacceptable “una pertinença nacional” amb un greu problema ambiental. Ens volen convèncer que les culpes estan “riu amunt” i acusen els regadius de la Rioja, Navarra i Aragó, que el president Mas qualifica de “polítics”, en tant que els de Catalunya “són del tot justificats” i no presenten cap problema.

Defensar l’Ebre, el Delta i la seva gent és defensar els seus requeriments ambientals, en tot el seu curs.

I això ens aixeca diverses sospites, un seguit de dubtes raonables sobre com ens defensarà aquest govern de les polítiques d’agressió a l’Ebre, perquè aquest govern s’ha delatat manifestament transvasista –cap al sud, però també cap al nord, no ho oblidem–, ha posat damunt la taula plans de regadius exorbitants i els mateixos que  varen encobrir els abocaments que durant dècades havien contaminat l’Ebre al pantà de Flix, sense fer res davant els informes, les denúncies i els episodis de contaminació per mercuri.

Obliden que els rius no coneixen ni fronteres ni banderes, ni són un objecte del qual ens puguem apropiar i abusar-ne. Defensar l’Ebre, el Delta i la seva gent és defensar els seus requeriments ambientals, en tot el seu curs. I a Catalunya, per coherència, ens obliga a revisar a la baixa els plans de regadius, evitar que es converteixin en canonades per a futurs transvasaments i modernitzar els regadius existents disminuint el consum d’aigua, amb eficiència.

Salvador Milà. Diputat d’ICV-EUiA al Parlament de Catalunya

Autor/Autora

Salvador Milà

Advocat

Articles publicats : 3

Deixa el teu comentari

Scroll to top