L’acord històric de les esquerres a Portugal – Entrevista a Marisa Matias (eurodiputada i dirigent del Bloco de Esquerda) Revisat per Revista Treball a . Hi ha mots de la llengua portuguesa dels que ens costa trobar el seu significat exacte. L’exemple universal és “saudade”. Una nova paraula s’ha erigit com el mo Hi ha mots de la llengua portuguesa dels que ens costa trobar el seu significat exacte. L’exemple universal és “saudade”. Una nova paraula s’ha erigit com el mo Rating: 0
Esteu aquí: Home » Entrevistes » L’acord històric de les esquerres a Portugal – Entrevista a Marisa Matias (eurodiputada i dirigent del Bloco de Esquerda)

L’acord històric de les esquerres a Portugal – Entrevista a Marisa Matias (eurodiputada i dirigent del Bloco de Esquerda)

L’acord històric de les esquerres a Portugal – Entrevista a Marisa Matias (eurodiputada i dirigent del Bloco de Esquerda)

Hi ha mots de la llengua portuguesa dels que ens costa trobar el seu significat exacte. L’exemple universal és “saudade”. Una nova paraula s’ha erigit com el mot de l’any 2016: “la geringonça”. Hi ha qui ho tradueix com “galimaties”. L’oposició de dretes va fer servir la paraula amb l’objectiu de ridiculitzar l’executiu presidit pel socialista António Luís Santos da Costa, però ràpidament els mitjans i els mateixos protagonistes de l’acord se la van fer seva per denominar aquesta aliança d’esquerres que supera tots els esculls de la suposada “ingovernabilitat” de Portugal. Un any d’entesa parlamentària entre Partit Socialista (PS), el Bloco de Esquerda i el Partit Comunista de Portugal, les forces d’esquerres, amb un objectiu principal: revertir les polítiques d’austeritat imposades per Brussel·les i recuperar la sobirania sense caure en un euroescepticisme populista. Poques notícies ens arriben de Portugal, però això és habitual; la discreció en tots els àmbits és un element d’aquest país que ara emergeix fent les coses molt diferents a la seva veïna Espanya. Aparèixer en les cues de totes les llistes dels indicadors econòmics no ha pogut ser determinant per assolir un acord de govern de les esquerres, qualificat per molts analistes com històric. El poble portuguès no s’immuta, aparentment, però com ens recorda el periodista Enric Juliana en el seu article “Soares y González”, comparant les trajectòries dels dos dirigents socialistes, on per cert, no surt gaire ben parat el segon, la primera gran manifestació de joves indignats va tenir lloc a Portugal dos mesos abans del 15M espanyol. En aquest context, i atesos els resultats positius de “la geringonça”, les esquerres del sud d’Europa poden fer seva “Grandola, villa morena”.

 

Marisa MatiasMarisa Matias
Eurodiputada i dirigent del Bloco de Esquerda

Entrevistem Marisa Matias, sociòloga, eurodiputada i dirigent del Bloco de Esquerda i vicepresidenta del Partit de l’Esquerra Europea. Una dona jove amb una llarga trajectòria política d’esquerres. Va ser la candidata del Bloco a presidir la República Portuguesa, ara fa un any, sent la tercera més votada d’entre els 10 candidats. Recentment ha afirmat: “Si una Europa diferent és possible, només podrà ser construïda a partir de revoltes ciutadanes que rebutgin aquesta lògica interminable i obsessiva de gent que ningú no ha triat.”

De la recentment aprovada Resolució Política de la Mesa Nacional del Bloco es desprèn un “optimisme relaxat” de la vostra organització. Estàs satisfeta de la vostra influència en les polítiques aplicades pel Govern?

I tant que ho estem. Hem assolit satisfactòriament una recuperació significativa de la renda per a tots els treballadors i totes les treballadores, pensionistes i persones aturades. Salaris, pensions i subsidis socials s’han incrementat, s’ha evitat la privatització de les majors empreses públiques i tenim un acord per a l’increment d’un 20% en el salari mínim durant aquest mandat. Hi ha també importants desacords entre el Bloc d’Esquerres i el Govern, per exemple en àrees com el sector financer, el sistema de salut, la política de recerca i els drets laborals, així que aquesta és una avaluació en evolució.

Una vegada desemmascarada la doctrina de l’austeritat, ¿creu que el Govern està treballant en la direcció correcta per a reestructurar el deute o evitar la privatització del Banco Novo?

Aquí hi ha algunes de les decisions crucials per al futur a curt i mitjà termini. Ara mateix, el govern sembla determinat a refusar les ofertes fetes pel Novo Banco, que no són altra cosa que insultants. Però està per veure si serà capaç d’imposar la nacionalització del banc, com nosaltres hem recolzat. En aquest cas, creiem que hi haurà una confrontació amb les institucions europees. La darrera vegada que això va passar el govern va caure… La reestructuració del deute és un tema encara més complicat. La posició del govern portuguès ha estat que la reestructuració del deute hauria de ser el resultat d’una decisió més amplia de la UE o, si més no, hauria de comptar amb el consentiment de la UE. Però això no ens porta enlloc. Hem participat en un grup de treball amb el govern portuguès per a avaluar la sostenibilitat del deute portuguès i idear propostes específiques per gestionar-lo. Aquest grup no ha fet públic encara el seu informe, però creiem que els resultats demandaran una actitud més decidida de les autoritats portugueses. Aquest serà el repte més gran del mandat, junt amb el sector financer.

La pròxima cita electoral seran les eleccions locals de la propera tardor. Quins desafiaments es plantegen?

El Bloc d’Esquerres és un partit jove en la democràcia europea. La nostra progressió en eleccions locals ha estat lenta, però ja hem aconseguit representants en diversos ajuntaments. El nostre objectiu serà incrementar el nombre de representants i, quan la política d’acords sigui viable, estar disponibles per assolir el poder executiu.

Autor/Autora

Rosa Mateu

Redacció Treball

Articles publicats : 24

Deixa el teu comentari

Scroll to top