La salut és un dret, no un negoci Revisat per Revista Treball a . El fet que no s’hagin aprovat els pressupostos no significa que les retallades s’hagin aturat. Ben al contrari, s’intensifiquen. Estem assistint, amb l’excusa d El fet que no s’hagin aprovat els pressupostos no significa que les retallades s’hagin aturat. Ben al contrari, s’intensifiquen. Estem assistint, amb l’excusa d Rating: 0
Esteu aquí: Home » Catalunya » La salut és un dret, no un negoci

La salut és un dret, no un negoci

La salut és un dret, no un negoci

El fet que no s’hagin aprovat els pressupostos no significa que les retallades s’hagin aturat. Ben al contrari, s’intensifiquen. Estem assistint, amb l’excusa de la crisi, a l’intent més potent d’afeblir el sistema públic de salut. Amb l’excusa de la RAT (Reorganització Assistencial Territorial) s’està traslladant l’activitat d’hospitals i Centres d’Atenció Primària cap a l’empresa privada.
Recordem el CAP de l’Escala, que es va posar a concurs i el van adjudicar a Eulen (una empresa privada, originàriament dedicada als serveis de neteja i seguretat, i que ara es dedica a tot). Un cas similar l’hem vist amb l’Hospital de Viladecans (ICS). El CatSalut havia previst traslladar bona part de la seva activitat a l’Hospital de Sant Boi. En ambdós casos, només la pressió popular va aconseguir frenar-ho.
En el cas de l’Hospital Clínic, la retallada del 4’6% en el pressupost i la nova reordenació territorial comporta la reducció de 75 llits, reducció de primeres visites a d’altres hospitals i la no acceptació de nous pacients de fora de Barcelona. Part de l’activitat que fins ara s’havia fet a l’Hospital Clínic es derivarà a l’Hospital del Sagrat Cor, concretament una part de Medicina Interna, Pneumologia, Aparell Digestiu, Cirurgia Vascular, Cirurgia General i Cirurgia de Traumatologia.
Actualment, el Sagrat Cor no és una mutualitat, com ho havia estat fins fa uns anys, sinó que pertany a la multinacional IDC Salut, que en realitat és Capio. Què és Capio? Capio és una empresa privada que gestiona hospitals, i que té com a finalitat l’obtenció de beneficis.
CiU, des del Departament de Salut, ha impulsat aquest desplaçament de l’activitat pública a l’empresa privada. Sota una pretesa eficàcia i millora de la gestió, justifiquen allò evident: que fan de la salut un negoci.
L’opacitat del Departament de Salut no és nova, ha estat una constant en diferents governs. La sociovergència ha funcionat com un sindicat d’interessos i ha impulsat els processos d’externalització. En no explicar en què consisteix la RAT, evidencia plans de privatització que s’estan aplicant com a fets consumats.

La sociovergència ha funcionat com un sindicat d’interessos i ha impulsat els processos d’externalització.

Fins ara, els treballadors i les treballadores de la Sanitat Pública hem aguantat i combatut les retallades, però hi ha una cosa que tenim clara: la sanitat pública és de tots i totes, i per tant la seva defensa també és de tota la societat. Dissortadament, les forces polítiques d’esquerres, llevat d’ICV, han estat força absents.
L’excusa del Departament de Salut de la Generalitat per justificar les retallades és la crisi i la situació precària de les seves finances. Ningú no nega que la situació financera de la Generalitat és dolenta; però hi ha altres maneres de fer les coses. Si tinguéssim una política fiscal diferent, no viuríem situacions tan angoixants, per als pacients i per als professionals.
El Govern de la Generalitat, amb l’excusa de la crisi, no té un altre objectiu que el canvi del model actual sanitari, reconegut com un dels millors d’Europa i del món.
Finalment, vull remarcar i fer un reconeixement als professionals, que malgrat  tot segueixen atenent els malats amb la mateixa dedicació i professionalitat que abans de les retallades.

Autor/Autora

Octavi Julià

Xarxa de sindicalistes amb ICV

Articles publicats : 1

Deixa el teu comentari

Scroll to top