La pujada d’impostos no perjudica les ‘classes mitjanes’ Revisat per Revista Treball a . "La pujada d'impostos perjudica les classes mitjanes" és el mantra més repetit per la dreta. Per verificar si això és veritat cal verificar prèviament dues dade "La pujada d'impostos perjudica les classes mitjanes" és el mantra més repetit per la dreta. Per verificar si això és veritat cal verificar prèviament dues dade Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » La pujada d’impostos no perjudica les ‘classes mitjanes’

La pujada d’impostos no perjudica les ‘classes mitjanes’

La pujada d’impostos no perjudica les ‘classes mitjanes’

“La pujada d’impostos perjudica les classes mitjanes” és el mantra més repetit per la dreta. Per verificar si això és veritat cal verificar prèviament dues dades: quins impostos s’incrementen i a qui afecten. O una altra manera d’aclarir-nos és definir què vol dir ‘classes mitjanes’. Anem a pams:

El Consell de Ministres del dia 27 d’octubre va enviar al Congrés dels Diputats el projecte de llei dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021. L’impost fonamental que afecta a la immensa majoria de la població és l’IRPF. Doncs bé, els Pressupostos preveuen un increment d’un 2% per als contribuents els ingressos dels quals superin els 300.000 euros anuals en concepte de sous, i un increment del 3% per a les rendes del capital (estalvi) que superin els 200.000 euros.

El lector segurament sap el que cobra al cap de l’any i quant té al compte corrent o a la llibreta d’estalvi. Qui pertany a les ‘classes mitjanes’?

‘Classe mitjana’ és un concepte que és molt ampli. Segons per qui, un treballador del metall és ‘classe mitjana’, i ho és també un banquer. No és un concepte que tingui res a veure amb la posició al sistema productiu. Per altra banda, en les enquestes d’opinió la majoria dels consultats es defineix com a ‘classe mitjana’. I té certa lògica: ningú es vol sentir membre d’una ‘classe baixa’ i la majoria no es veu en cor de definir-se com a membre de la ‘classe alta’.

Per tant, cal buscar una aproximació el màxim d’objectiva per definir ‘classe mitjana’. L’OCDE, en un estudi del 17 de novembre del 2019, considera “llars de classe mitjana” aquelles que ingressen entre el 75% i el 200% del sou mitjà del país. A Espanya, aquesta forquilla es mou entre els 11.400 i els 30.400 euros anuals.

Sembla que en cap cas l’increment d’un 2% als rendiments del treball o d’un 3% als rendiments del capital (estalvi) afectaria al que l’OCDE considera ‘classes mitjanes’. Per què, doncs, la dreta política, econòmica (la CEOE, Foment del Treball, PIMEC…) i mediàtica (la majoria de diaris, cadenes de ràdio i televisions) segueixen mentint dient que els increments d’impostos dels Pressupostos per al 2021 perjudicaran les classes mitjanes? Perquè volen que la majoria de la gent que se sent ‘classe mitjana’ es pensi que li apujaran els impostos i es posicioni en contra d’aquesta pujada. Quan, en realitat, el que voldrien és que no apugin els impostos als més rics, a la ‘classe alta’.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 96% d’espanyols ingressa menys de 60.000 euros i el 85% menys de 30.000 (almenys segons la seva declaració). És a dir, que les pujades d’impostos afectarien a menys del 4% de la població. I, més exactament, sembla que els que declaren sous superiors a 300.000 euros són 16.740 persones i els que tenen rendes del capital (de l’estalvi) superiors a 200.000 euros són 36.000 contribuents, la majoria repetits, que no són més que el 0,17% del total de contribuents.

La majoria dels ciutadans del seu poble o ciutat cobren més de 300.000 euros l’any? No havíem quedat que la majoria de ciutadans es consideraven ‘classes mitjanes’? Sembla que la pujada d’impostos no afecta les classes mitjanes.

P.D. Alguns mal pensats creuen que el concepte ‘classe mitjana’ se’l van inventar els ideòlegs de la dreta per no haver de parlar de ‘classe treballadora’, que són les persones que es guanyen el sou amb el seu treball sigui a la mina, a la fàbrica, a l’hospital, al camp, a l’escola o a l’oficina.

 

Autor/Autora

Josep Illa

Professor jubilat

Articles publicats : 2

Comentaris (2)

 • Avatar

  Ulrike Denig

  Clar i precís. Gràcies Pep.

  Respon
 • Avatar

  Andreu Mayayo

  Algú ho havia de dir, ras i curt. Gràcies Pep.
  Cal explicar també que els impostos no tan sols són un factor de redistribució de renda sinó de proveïment de serveis i, per tant, assegurar la universalitat de la sanitat o de l’ensenyament públic és fonamental també per la “classe mitjana” no tan sols pels pobres.
  Salut i continua alliçonant-nos!

  Respon

Deixa el teu comentari

Scroll to top