La prova del cotó al projecte de pressupost 2016 Revisat per Revista Treball a . Com en el mític anunci del detergent que no penso nombrar, per saber si un producte té la capacitat i la força de netejar a fons només cal fer una prova: la pro Com en el mític anunci del detergent que no penso nombrar, per saber si un producte té la capacitat i la força de netejar a fons només cal fer una prova: la pro Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » La prova del cotó al projecte de pressupost 2016

La prova del cotó al projecte de pressupost 2016

La prova del cotó al projecte de pressupost 2016

Com en el mític anunci del detergent que no penso nombrar, per saber si un producte té la capacitat i la força de netejar a fons només cal fer una prova: la prova del cotó. En política la prova del cotó és el projecte de Pressupost que presenten els equips de Govern i en quin sentit l’oposició els esmena o dóna suport. Estem davant dels primers pressupostos de l’equip de Colau i caldrà tenir el cotó a punt per comprovar la força transformadora del nou Govern i quines són les prioritats.

El compromís amb els veïns i les veïnes de Barcelona va ser ben clar: transformar Barcelona, rescatar-la, recuperar la ciutat per a les persones, cohesionada socialment i donant més eines i recursos als districtes per garantir els drets bàsics i igualtat d’oportunitats per a tothom, la descentralització municipal com a clau per apropar-se encara més a la vida quotidiana dels veïns i veïnes.

No és cap secret que els comptes de l’Ajuntament estan sanejats i per tan l’excusa de “no hi ha diners” en aquest cas no es podrà fer servir. D’entrada i fent una primera ullada, el projecte de pressupost ha prioritzat la despesa social i la inversió, conceptes oposats a l’austeritat que durant un grapat d’anys ens han estat imposant a la majoria social desde Governs neolliberals.

Per aturar la creixent bretxa social entre els barris de Barcelona és evident que cal un pla de xoc que implementi un seguit de mesures pal·liatives enfront la pobresa. Però aquest pla de xoc ha d’anar acompanyat d’alguna cosa més. S’ha de mirar més enllà, tenir una visió metropolitana i dissenyar innovadores actuacions de futur que signifiquin l’empoderament de les persones i dels seus entorns. No hi ha res pitjor que els abandonaments i oblits dels barris i les zones metropolitanes colpejades per l’atur i les desigualtats. És aquí quan passo el cotó sobre la rajola dels pressupostos, una superfície farcida de xifres, i n’extrec tres que des del meu punt de vista són les em podran evidenciar la potència transformadora dels comptes presentats: l’augment de recursos per a beques menjador, per atenció domiciliaria i serveis socials bàsics (gairebé es multiplica per dos el pressupost en dinamització econòmica de proximitat). És a dir, més recursos als districtes per impulsar el teixit socioeconòmic als barris. I per fi trobo allò altre que buscava: es diu impuls de l’estratègia de la Franja Besós, en paraules de l’alcaldessa “una àrea absolutament prioritària”. I tot això fugint dels projectes faraònics cimentats en l’especulació i el creixement insostenible d’altres èpoques.

Cohesió social, promoció econòmica de proximitat, formació, habitatge social, eficiència energètica, cultura, convivència i desenvolupament sostenible són les claus en el pla d’actuació a la llera del Besòs. Miro com ha quedat el cotó i de moment podria exclamar “prova superada”.

Autor/Autora

Rosa Mateu

Redacció Treball

Articles publicats : 24

Deixa el teu comentari

Scroll to top