La batalla de l’energia Revisat per Revista Treball a . El debat de l’energia té una dimensió social, ja que els preus de l’electricitat a l’Estat espanyol són un factor d’empobriment i de desigualtat; una dimensió e El debat de l’energia té una dimensió social, ja que els preus de l’electricitat a l’Estat espanyol són un factor d’empobriment i de desigualtat; una dimensió e Rating: 0
Esteu aquí: Home » Estat espanyol » La batalla de l’energia

La batalla de l’energia

La batalla de l’energia

El debat de l’energia té una dimensió social, ja que els preus de l’electricitat a l’Estat espanyol són un factor d’empobriment i de desigualtat; una dimensió ecològica i econòmica, perquè cal donar compliment als Acords de París i transitar cap a un nou model productiu descarbonitzat, i una dimensió democràtica, car la sobirania energètica consisteix no només a deixar de dependre dels combustibles fòssils que importem, sinó també a superar la dependència d’un oligopoli amb una gran capacitat de pressió política.

Aquesta legislatura, la batalla de l’energia es produeix en un marc polític diferent: el PP no té majoria absoluta per imposar a voluntat les seves polítiques; els 71 escons d’Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea més Compromís condicionen la resta de l’arc parlamentari i la consciència social sobre les qüestions “energètiques” és més gran que anys enrere.

Només així s’explica que, per primera vegada, s’hagi legislat sobre la pobresa energètica, malgrat que de forma molt insuficient, o que, a iniciativa d’UP-ECP-EM, el conjunt dels grups parlamentaris, tret del PP, s’hagin posat d’acord en una proposició de llei, promoguda per organitzacions socials, per impulsar l’autoconsum i derogar l’impost al sol.

El govern és amic de les nuclears i de l’oligopoli.

Tenim marge per actuar, però sense ingenuïtats. El Govern té la força del BOE, i tant el PSOE com Ciutadans viuen en la contradicció permanent entre els lligams amb l’statu quo i la pressió social per avançar cap a un nou model energètic.

El PP parla de transició energètica i de pacte d’Estat per l’energia, però no s’ho creu, i no està fent res per impulsar ni el pacte ni la transició. El govern té, en matèria energètica, el mateix objectiu que en la resta de polítiques: preservar les contrareformes realitzades en la legislatura de la majoria absoluta del PP, en aquest cas, la reforma del sistema elèctric de 2013 i mantenir l’actual mix elèctric, amb les nuclears i el carbó, i amb avenços testimonials de les renovables. Fins i tot el ministre Nadal ha criticat els objectius de la UE, que nosaltres considerem modestos.

La realitat és que estem entre els quatre països amb l’electricitat més cara (quan els salaris espanyols estan entre els més baixos), incidint de forma molt negativa en les economies domèstiques i la competitivitat de les petites i mitjanes empreses i dels autònoms. Tenim un sistema energètic amb una dependència de l’exterior dels combustibles fòssils i de l’urani del 73%, mentre que la mitjana de la Unió Europea és del 53%, i amb un mix en el qual el carbó i les nuclears (al voltant del 20% ambdós) hi juguen un paper molt important, mentre les renovables i l’eficiència energètica romanen bloquejades, ja fa set anys, de la moratòria d’unes renovables que han patit continuades destralades.

En conclusió: el govern és amic de les nuclears i de l’oligopoli, i enemic de les renovables i de l’autoconsum, amb una política antiga que ens deixa molt mal preparats per afrontar les futures crisis energètiques i la crisi climàtica.

Per impulsar la transició energètica cal un canvi del marc legislatiu, una llei de canvi climàtic i transició energètica i una planificació amb l’objectiu 100% renovables el 2050. Les idees força són: el dret a l’energia, amb una tarifa progressiva amb criteris socials i ambientals; la democratització de l’energia, impulsant l’autoconsum, la desintegració vertical de les grans empreses per trencar l’oligopoli, el suport a les cooperatives, als operadors públics locals i a les petites i mitjanes empreses de renovables; el tancament progressiu de les nuclears i l’abandonament del carbó, amb una transició justa per a les zones afectades; un gravamen per posar fi als “beneficis caiguts del cel” que ara obtenen les grans empreses per centrals nuclears i hidràuliques ja amortitzades; una planificació adequada que posi en el centre l’expansió de les energies renovables i un potent pla d’estalvi i eficiència energètica, amb la rehabilitació d’edificis i l’electrificació de la mobilitat, entre altres mesures.

El “moment populista” necessita d’un programa, i aquest programa ha de ser social i ecològic.

Ja no es tracta de produir més energia, sinó de consumir-ne menys i fer-ho de forma neta i eficient. L’objectiu és avançar cap a una economia ecològica, de decréixer en el consum d’energia i en l’emissió de CO2 i de créixer en instal·lacions renovables i en llocs de treball de qualitat. Aquest és el camí que ni l’oligopoli ni les grans empreses volen transitar.

Cal un nou model energètic per reduir les desigualtats, per canviar el model productiu, creant nous llocs de treball, i per garantir una democràcia de qualitat, acabant amb el poder de les grans corporacions.

ICV té un bagatge molt important en matèria energètica. El treball de Joan Herrera i Laia Ortiz al Congrés i fora del Congrés és reconegut per la gent de les organitzacions socials que treballen per un nou model energètic.

Com va dir Chantal Mouffe, el populisme és la identificació d’un conflicte entre les elits i la majoria, el “moment populista”, però no es un programa. El “moment populista” necessita d’un programa, i aquest programa ha de ser social i ecològic, basat en la justícia social i la justícia climàtica, com alternativa tant al neoliberalisme com al populisme de l’extrema dreta a Europa.

Aquesta és una de les tasques més importants que tenim els ecosocialistes avui.


Josep Vendrell
Portaveu d’energia del Grup Confederal d’UP-ECP-EM i membre de l’executiva d’ICV

Autor/Autora

Josep Vendrell

Membre del Consell Nacional de Catalunya en Comú

Articles publicats : 10

Deixa el teu comentari

Scroll to top