La #BarcelonaxViure ja està en construcció Revisat per Revista Treball a . La gent d’ICV-EUiA a Barcelona hem posat en marxa l’elaboració oberta i participativa de propostes orientades a perfilar els compromisos electorals amb què vole La gent d’ICV-EUiA a Barcelona hem posat en marxa l’elaboració oberta i participativa de propostes orientades a perfilar els compromisos electorals amb què vole Rating: 0
Esteu aquí: Home » Món local » La #BarcelonaxViure ja està en construcció

La #BarcelonaxViure ja està en construcció

La gent d’ICV-EUiA a Barcelona hem posat en marxa l’elaboració oberta i participativa de propostes orientades a perfilar els compromisos electorals amb què volem guanyar.

Volem guanyar les municipals de 2015 perquè la Barcelona en venda de Trias és ja insuportable, per insensible i classista; perquè és marca i no barri. Volem posar la ciutat en mans de la gent i reconstruir amb la gent el dret a la ciutat. I ho volem fer en el marc d’un nou espai de confluència ciutadana, social i política que ja s’està forjant, de forma compartida. Sí, confluir per guanyar; i guanyar per viure, respirar i treballar amb dignitat. És de sentit comú, però no és fàcil. És perfectament possible, però haurem de lluitar-ho molt. Ha de ser un projecte il·lusionant, nou. I ben ple de continguts.

A ICV-EUiA fa setmanes que hem obert un procés participatiu per construir aquests continguts que han de configurar la #BCNxViure, des del bagatge de la nostra activitat institucional i política, però amb la plena vocació de canalitzar totes aquelles lluites ciutadanes que avui s’expressen als barris. Veïns i veïnes es mobilitzen arreu de la ciutat i estan construint ja l’alternativa.

Hem estructurat en tres eixos la recollida de propostes –que compta també amb una eina online on poder fer aportacions (www.barcelonaperviure.cat)–, sobre la base dels quals estem organitzant jornades monogràfiques que ens permeten debatre propostes, ampliar coneixement i compartir l’expertesa d’entitats, col·lectius i moviments veïnals.

En la primera d’elles, #Dignitatxviure, vam debatre sobre la reconstrucció dels drets socials, davant les retallades de serveis i la mercantilització de la vida. Vam fer-ho amb companyes i companys de l’IGOP, la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Institut d’Infància i Món Urbà. Vam compartir la realitat d’emergència social i d’habitatge palpable avui a Barcelona i la necessitat d’articular un Pla de Rescat Social orientat, per exemple, a fer possible el dret a l’habitatge en una ciutat lliure de desnonaments, a eradicar la pobresa infantil, a garantir que a cap llar no es passa fred ni es talla l’aigua per motius econòmics, a garantir la seguretat alimentària o un transport públic a preus assequibles.

Vam traslladar la proposta al Consell Plenari de l’Ajuntament, amb un paquet de mesures i una previsió de despesa i inversió de 150 milions d’euros per a 2015, orientada sobretot a combatre les creixents desigualtats entre barris. I per enèsima vegada, CiU i PP van tancar files, certificant de nou que el govern Trias i el seu etern aliat tenen altres prioritats: invertir en la reforma de les avingudes del luxe, promocionar la ciutat tourist friendly, afavorir la privatització de l’espai públic, serveis, equipaments…

CiU i PP han tornat a aliar-se al Plenari de novembre per rebutjar la proposta de Pla de Lluita contra l’Atur que hem elaborat després de la segona de les jornades programàtiques, dedicada a les polítiques d’ocupació. A #FeinaxViure hem compartit la diagnosi d’una Barcelona trencada per l’atur i la precarietat, amb més de 100.000 persones aturades, una taxa cronificada i, novament, amb impactes desiguals als barris, entre el 13,1% de mitjana al districte de Nou Barris i el 5,3% de Sarrià-Sant Gervasi. Hem posat en comú propostes per a l’ocupació juvenil, la reindustrialització, la inclusió laboral dels col·lectius vulnerables, l’ús de monedes socials i alternatives, l’emprenedoria col·lectiva i la redistribució dels treballs de cura, i ho hem fet de la mà del Consell Econòmic i Social, del Consell de la Joventut, del comitè d’empresa de Barcelona Activa, de la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya i de la Fundació Social Trade Organisation, entre d’altres.

El mes de desembre el dediquem al tercer dels eixos prioritaris, amb la jornada #EspaixViure, on debatrem propostes per superar la contaminació i la presència massiva de cotxes, per forjar una Barcelona amb aire net per respirar, barris humans i habitables, i els béns comuns –com l’aigua i l’energia– sota control públic.

Jornades temàtiques que avancen en paral·lel a una vintena de trobades als barris, on copsem una ciutadania molesta amb un govern municipal desconnectat de les seves necessitats i preocupacions, però alhora compromesa, carregada de propostes transformadores i il·lusionada amb la perspectiva que guanyar la ciutat és possible per construir entre tots i totes la Barcelona per viure que volem.

Riquesa_Cartell_Codols_Grueso

Ricard Gomà, President del grup municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona

Autor/Autora

Ricard Gomà

Professor de Ciència Política, UAB-IERMB

Articles publicats : 6

Deixa el teu comentari

Scroll to top