Hauran de comptar amb nosaltres Revisat per Revista Treball a . Celebrem un Primer de Maig excepcional, sense precedents històrics. Una pandèmia ho ha aturat gairebé tot. Sí, gairebé. Perquè només el treball, que és un valor Celebrem un Primer de Maig excepcional, sense precedents històrics. Una pandèmia ho ha aturat gairebé tot. Sí, gairebé. Perquè només el treball, que és un valor Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » Hauran de comptar amb nosaltres

Hauran de comptar amb nosaltres

Hauran de comptar amb nosaltres

Celebrem un Primer de Maig excepcional, sense precedents històrics. Una pandèmia ho ha aturat gairebé tot. Sí, gairebé. Perquè només el treball, que és un valor essencial pel funcionament d’una societat, ha demostrat i demostra ser la principal institució democràtica necessària per sobreviure en una crisi sanitària d’impacte global i d’afectació general.

Són els treballadors i les treballadores del sistema de salut i sociosanitari els imprescindibles per salvar la vida de milions de persones jugant-se la seva pròpia. Són les treballadores i els treballadors dels serveis essencials els que garanteixen els subministraments bàsics per protegir-nos col·lectivament del contagi del virus i permetre’ns sobreviure un confinament que ha canviat radicalment la nostra convivència. És per totes elles, treballadores i treballadors, professionals imprescindibles, que no herois ni heroïnes, pels que va aquest Primer de Maig.

Un Primer de Maig on cal reivindicar el valor del treball com mai. Un treball digne que es constitueix en la millor xarxa de solidaritat entre les persones. Un treball digne que significa l’únic factor real d’emancipació personal i col·lectiva en la construcció d’una societat justa i amb plena igualtat d’oportunitats. Un treball digne on es reconeixen el treball de cures, el treball productiu i el reproductiu com un valor fonamental per a una societat sense discriminacions a les dones, una societat d’iguals. Un treball digne on la precarietat s’eradiqui totalment i la pobresa laboral hagi estat un malson dels darrers anys.

Un Primer de Maig que reconegui el valor del treball organitzat, de les organitzacions de treballadors i treballadores, dels sindicats. Milers de persones que no han deixat de trobar respostes i solucions per a milions de companys i companyes que veien com perdien la seva font d’ingressos, que veien que el seu lloc de treball desapareixia o que quedava, de sobte i radicalment, en suspens. Gent que no sabia com protegir-se de la covid-19 mentre havia de seguir treballant. Autònoms que no trobaven llum en la foscor del tancament dels seus negocis i treballs.

Sindicalistes que han assessorat milions de persones, que han negociat  milers d’ERTO, que han trobat solucions a la falta d’ingresos i liquiditat d’empreses mitjançant la seva capacitat d’influir als governs, de negociar i pactar mesures d’acompanyament a l’impacte econòmic i social que la pandèmia esta provocant. Un Primer de Maig que també reivindiqui que el treball es més digne com més organitzats estan els treballadors i les treballadores.

Per últim, aquest Primer de Maig ha de posar en valor el bé comú, garantit per uns serveis públics imprescindibles per sostenir una societat. Ha caigut de cop la idea aquella de que els diners on millor estan és a la butxaca de la gent. No és cert. Són els recursos públics els que estan injectant diners a l’economia privada. Són els serveis públics els únics que poden protegir una població de la mort i de la fam.

És urgent una reforma fiscal que augmenti la capacitat de gestió de recursos per part de les administracions públiques. I que aquest increment d’ingressos reforci la despesa social d’uns serveis públics que han de vertebrar un veritable estat de benestar, amb un fort sistema sanitari i educatiu, una xarxa de protecció social que acabi amb les desigualtats, un sistema de pensions digne per a la gent gran, la que més ha patit aquesta crisi després d’una vida dura, molt dura. Uns recursos públics que actuïn de tractors d’inversions d’un canvi de model productiu on la reindustrialització, l’atenció a les persones i l’economia circular vertebrin un model on el treball digne, el feminisme i la igualtat i la preservació del medi ambient protagonitzin una canvi radical del sistema capitalista fracassat i esgotat.

Un Primer de Maig que ha de ser un homenatge a tota la gent treballadora que ha estat i està al peu del canó o, millor encara, per utilitzar una expressió no militarista, a peu d’obra. Un Primer de Maig per reivindicar el treball, la salut i la justícia social. Un Primer de Maig on tenim clar que la prioritat és la vida. Un Primer de Maig, en definitiva, que cridi ben alt que aquesta vegada hauran de comptar amb nosaltres.

 

Autor/Autora

Javier Pacheco

Secretari general de CCOO de Catalunya

Articles publicats : 2

Deixa el teu comentari

Scroll to top