Ha arribat l’hora de l’euroinsubordinació Revisat per Revista Treball a . Comencem a construir un front d’esquerres i ecologista que lideri una UE alternativa, plenament democràtica i compromesa amb els drets socials, amb el medi ambi Comencem a construir un front d’esquerres i ecologista que lideri una UE alternativa, plenament democràtica i compromesa amb els drets socials, amb el medi ambi Rating: 0
Esteu aquí: Home » Europa » Ha arribat l’hora de l’euroinsubordinació

Ha arribat l’hora de l’euroinsubordinació

Ha arribat l’hora de l’euroinsubordinació

Comencem a construir un front d’esquerres i ecologista que lideri una UE alternativa, plenament democràtica i compromesa amb els drets socials, amb el medi ambient, amb el món.

El projecte europeu està en fase d’implosió. Els fonaments que el sustentaven estan sent violentament laminats per un capitalisme de rendistes sense escrúpols que ha decidit empitjorar una autèntica guerra de classes des de dalt, a fi d’acabar amb els vestigis de l’Estat Social i Democràtic de Dret.

Un procés impulsat, a més, amb el segrest de la sobirania popular per part d’una tecnocràcia que avui desfà el dret laboral a Europa i imposa un implacable desmuntatge dels mecanismes de solidaritat de l’Estat del Benestar, sense retre ja comptes a ningú. L’ofensiva ha arribat fins i tot a atacar les velles constitucions nascudes de la victòria de l’antifeixisme; un obstacle, en els temps que corren, a ulls de l’oligarquia continental.

El programa de la Troica per a Europa és avui la proletarització de la vida com a nova forma d’encaix del continent en el capitalisme global. El projecte europeu va renunciar fa anys a exportar el seu model de benestar per passar a ser un instrument d’importació de la precarietat, un procés aguditzat per l’estafa que va esclatar el 2008 i una zona euro pèssimament constituïda.

La configuració d’una nova majoria en el Parlament Europeu ha de ser l’inici d’una primavera ciutadana que permeti traslladar l’oposició a la Troica, expressada en multitud de mobilitzacions i plataformes a les institucions europees.

Davant d’aquesta situació, hem de començar reconeixent allò obvi: els instruments d’oposició a aquest procés no són avui a l’altura del moment, entre una socialdemocràcia que fa de comparsa de la dreta i una esquerra alternativa partida per les seves velles divisions, i unes expressions ciutadanes insubstituïbles però que encara han de trobar el seu camí per ser instruments de canvi.

Reconstruir l’esquerra europea i girar el projecte europeu, són avui la mateixa cosa.

Les pròximes eleccions europees seran un moment clau. La configuració d’una nova majoria en el Parlament Europeu ha de ser l’inici d’una primavera ciutadana que permeti traslladar l’oposició a la Troica expressada en multitud de mobilitzacions i plataformes a les institucions europees. Aquesta majoria serà només possible si entre tots i totes som capaços de conformar un bloc unitari i fort en el Parlament que agrupi el conjunt de famílies polítiques de l’esquerra alternativa i verda, amb un triple objectiu: trencar la gran coalició avui existent entre populars i socialdemòcrates, recuperar el paper de la institució i del parlamentarisme en el procés legislatiu europeu, marginat avui en favor de la tecnocràcia, i impulsar un nou procés constituent que superi l’engendrament neoliberal i inservible que suposa el Tractat de Lisboa.

Aquest serà un pas essencial i necessari, però encara no suficient. Recuperar un Parlament Europeu de les persones necessitarà obligatòriament ser acompanyat d’aliances en el Consell. Assaltar el Consell Europeu és avui tan important per vèncer a Europa com articular noves majories en el Parlament. Per això, les esquerres n’han de veure en les eleccions del pròxim 25 de maig una primera etapa, que haurà de ser completada per una avui més que possible victòria de Syriza a Grècia, i també, en el cas d’Espanya, per una candidatura unitària de ruptura i constituent el 2015.

Ernest Urtasun. Diplomàtic i economista. Membre d’ICV

Autor/Autora

Ernest Urtasun

Eurodiputat de Catalunya en Comú i vicepresident del grup dels Verds al Parlament Europeu

Articles publicats : 7

Deixa el teu comentari

Scroll to top