Fracking: beneficis imaginaris, perjudicis reals Revisat per Revista Treball a . El fracking representa una nova operació especulativa de la indústria energètica plena de riscos per a la salut i el medi ambient. Analitzem què és, quina amena El fracking representa una nova operació especulativa de la indústria energètica plena de riscos per a la salut i el medi ambient. Analitzem què és, quina amena Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » Fracking: beneficis imaginaris, perjudicis reals

Fracking: beneficis imaginaris, perjudicis reals

Fracking: beneficis imaginaris, perjudicis reals

El fracking representa una nova operació especulativa de la indústria energètica plena de riscos per a la salut i el medi ambient. Analitzem què és, quina amenaça representa i què s’està fent per aturar-lo.

El fracking és la gran bombolla que presagia la propera i temuda crisi energètica, una crisi que estem a temps de mitigar i d’evitar amb un canvi de model i la superació de l’actual sistema econòmic. La confrontació d’interessos es dirimeix entre unes grans corporacions transnacionals del lobby energètic que, en connivència amb els seus servents polítics, s’enfronten a una empoderada oposició ciutadana, mobilitzada localment, en un espai plural i a priori despolititzat. Un moviment no només format per ecologistes o conservacionistes,  sinó per persones que, quan tenen la informació a la mà, es consciencien, planten cara i diuen “no”.
El fracking, a Europa, s’ha trobat amb les dificultats pròpies del terreny, mai millor dit, i d’una legislació mediambiental més dura, de moment. Però s’ha d’estar alerta, perquè ningú no dubta que el mateix tarannà que ha caracteritzat les institucions europees i la majoria dels seus governs estatals, que han abandonat les persones davant la voracitat dels mercats i l’especulació financera, actuïn de la mateixa forma davant la insistència de les grans multinacionals dels hidrocarburs.
És un primer èxit del moviment antifracking que el Govern anunciés que seguirà les recomanacions de l’informe encarregat a experts, que conclou que és una tècnica “poc recomanable”. Tanmateix, cal recordar que el Govern central és qui pot canviar la normativa. Cal seguir alerta i, de pas, aprofitar les onades de mobilització per denunciar altres prospeccions, com les marines.
Davant d’aquest repte, tots els esforços i les complicitats polítiques s’han de centrar a punxar la bombolla especulativa de la indústria energètica convencional. La lluita contra el fràcking es presenta com una oportunitat per exigir veritables polítiques de canvi de model energètic. Un repte difícil davant l’actual context de crisi econòmica, social i mediambiental, però no impossible. Només cal veure com plataformes locals han aconseguint que es declaressin moratòries o zones lliures de fracking en el seu territori.

Autor/Autora

Rosa Mateu

Redacció Treball

Articles publicats : 24

Deixa el teu comentari

Scroll to top