Fracassos i èxits de la Reforma Laboral Revisat per Revista Treball a . El balanç de la Reforma Laboral és desastrós. En un any, 600.000 aturats més i 800.000 ocupats menys. Els salaris han continuat la seva caiguda, mentre els bene El balanç de la Reforma Laboral és desastrós. En un any, 600.000 aturats més i 800.000 ocupats menys. Els salaris han continuat la seva caiguda, mentre els bene Rating: 0
Esteu aquí: Home » Estat espanyol » Fracassos i èxits de la Reforma Laboral

Fracassos i èxits de la Reforma Laboral

Fracassos i èxits de la Reforma Laboral

El balanç de la Reforma Laboral és desastrós. En un any, 600.000 aturats més i 800.000 ocupats menys. Els salaris han continuat la seva caiguda, mentre els beneficis empresarials creixien.

Quan han passat 18 mesos de l’entrada en vigor de la Reforma Laboral de PP- CiU, el balanç confirma el que ICV i el grup Izquierda Plural, amb les organitzacions sindicals, vàrem denunciar.
Si atenem l’objectiu declarat pel Govern, el balanç de la Reforma Laboral és desastrós. En un any, 600.000 aturats més i 800.000 ocupats menys. La temporalitat es manté elevada i, si baixa uns punts, és més per destrucció de contractes temporals que per augment dels indefinits.
El llistat de les noves vies de precarietat obertes per la Reforma Laboral és llarguíssim. És el cas dels contractes d’emprenedors, molts dels quals es rescindeixen en apropar-se el període de prova d’un any. Així mateix, la contrareforma ha incentivat la reducció unilateral per l’empresa de la jornada de temps complet a temps parcial i, en paral·lel, la proliferació d’hores extraordinàries no declarades.
En contra del que afirmen PP i CiU, les moltes formes de desregular –ells li’n diuen “flexibilitzar”– les condicions de treball no han evitat l’ús dels acomiadaments. La raó és obvia: les empreses, asfixiades per la caiguda de la demanda interna i per la manca de finançament, han imposat unilateralment modificacions en les condicions de treball i al mateix temps han utilitzat uns mecanismes d’acomiadament més fàcils i més barats.
Aquests resultats catastròfics de la Reforma en termes d’ocupació eren previsibles, perquè els problemes de l’atur no tenen el seu origen en el que anomenen rigidesa o excés de protecció dels treballadors, sinó en un teixit productiu feble, molt castigat per l’explosió de la bombolla especulativa i la manca de crèdit per a les empreses, especialment les PIMES i els autònoms.

Els salaris han passat de representar el 54% de la renda nacional el 2008 al 49% al 2012, mentre els beneficis empresarials creixien un 7,1%.

Malauradament, s’ha confirmat que els objectius de la Reforma no eren els declarats, sinó uns altres que PP i CiU han mantingut ocults: provocar una reducció dràstica de salaris com a principal estratègia de recuperació de beneficis empresarials i de desapalancament de l’economia espanyola. Els salaris han continuat la seva caiguda i han passat de representar el 54% de la renda nacional el 2008 al 49% el 2012, mentre els beneficis empresarials creixien un 7,1%. Davant el tancament del crèdit dels bancs, les empreses s’han servit dels 65.000 milions d’euros no pagats en salaris com a recurs per reduir el seu endeutament.
Però PP i CiU no s’han acontentat en el curt termini amb l’abaixada de salaris, sinó que han aprofitat la crisi per imposar una contrareforma del model de relacions laborals: despenjament en l’aplicació del conveni, deteriorament de la negociació col·lectiva sectorial i la fi de la ultraactivitat pretenen donar un cop a la negociació col·lectiva. En el fons, es tracta d’impedir als treballadors organitzats poder disputar el repartiment en les plusvàlues produïdes pel treball.
Davant d’aquesta realitat, la batalla sindical política contra la Reforma ha estat important i tenim intenció de continuar-la. Des de la perspectiva parlamentària, ens disposem a presentar un seguit d’iniciatives per provocar canvis legals en temes sagnants, com els contractes a temps parcial, la tutela judicial i altres. Es tracta de demostrar que sí tenim alternatives i també d’anar preparant el terreny per si poguéssim provocar un canvi de majories. El PSOE s’ha compromès a derogar la Reforma Laboral del PP, però no ha dit en quin sentit. I els precedents de la Reforma Laboral de Zapatero no donen gaires garanties. És per això que volem que les nostres propostes alternatives serveixin també per traçar un camí de futur, amb compromisos de present.


Joan Coscubiela
Diputat d’ICV-EUiA al Congrés

Autor/Autora

Joan Coscubiela

Diputat de Catalunya Sí que es Pot al Parlament

Articles publicats : 7

Deixa el teu comentari

Scroll to top