Esquerra i dreta Revisat per Revista Treball a . Deia Norberto Bobbio que no hi ha res més ideològic que sentenciar la fi de les ideologies. Fins ara havia estat només la dreta la que havia volgut negar la sig Deia Norberto Bobbio que no hi ha res més ideològic que sentenciar la fi de les ideologies. Fins ara havia estat només la dreta la que havia volgut negar la sig Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » Esquerra i dreta

Esquerra i dreta

bobbioDeia Norberto Bobbio que no hi ha res més ideològic que sentenciar la fi de les ideologies. Fins ara havia estat només la dreta la que havia volgut negar la significació de la contraposició esquerra i dreta, o donar-la per superada, com si fos un artilugi anticuat i inútil. Altres vegades pretenen  substituir-la per una altra, com l’eix nacional. Fa pocs dies Francesc Homs desprestigiava aquests conceptes per considerar-los “espanyols”. L’objectiu és sempre el mateix, amagar el conflicte entre models de societat que, quan es visualitza, acaba desemmascarant les desigualtats en la renda, en l’estatus, en l’accés al poder.

En els darrers anys, però, han anat sorgint una àmplia gama de noves ofertes de partits en el panorama polític espanyol, molts amb un discurs i un programa que podem entendre com a progressistes, que s’han apuntat a donar aquesta divisòria ideològica com a obsoleta. La desideologització pot facilitar arribar a determinats sectors socials, però alhora és un risc a mig i llarg terme. Desdibuixats els referents ideològics no tindrem les bases sobre les que construir el futur.

És cert que, malauradament, el concepte de l’esquerra ha estat desgastat pel mal ús dels qui l’han abanderat. La pràctica política recent de la socialdemocràcia realment li ha fet un flac favor. Però seria un reduccionisme injust identificar el concepte d’esquerra només amb determinats partits que han volgut representar aquest espectre.

Hi ha raons per creure que els motius són tàctics, per aconseguir pescar vots d’arreu. Tanmateix, és l’única manera? O més clarament, és aquesta la manera de guanyar? Fent una ullada al món es tracta d’un fenomen bastant exclusiu del nostre país. A llatinoamèrica, els exitosos moviments polítics que han arribat a governar gairebé tot el sud van presumir sempre de la seva posició ideològica d’esquerres. I a Europa, Syriza, és l’acrònim de “Coalició de l’esquerra radical”, i està a punt de guanyar les eleccions.

Repassant aquests exemples ens adonem d’un altre element en comú: la confluència, la voluntat de sumar esforços dins de l’esquerra plural, sense demanar-li a ningú que renunciï al que és, alhora que es construeix una cosa nova. En cap d’aquests casos els processos van ser senzills, ni immediats. No van triomfar a l’any de néixer. Però van créixer més sòlids i alimentant una ciutadania compromesa amb uns valors, no només amb una imatge nova o una cara pública. Junts anirem més lents, però arribarem més lluny.

Perquè, com ens recordava Bobbio, “Dreta i Esquerra no són només ideologies. (…) També indiquen programes contraposats (…), de contrastos no només d’idees, sinó també d’interessos i de valoracions sobre la direcció que hauria de donar-se a la societat.”

Autor/Autora

Sergio De Maya

Politòleg, professor associat de la UPF

Articles publicats : 23

Deixa el teu comentari

Scroll to top