Entrevista a Xavi Palos Revisat per Revista Treball a . Xavi Palos Membre de la Xarxa d'Economia Social [divide] Entrevistem a Xavi Palos, membre de la Xarxa d’Economia Social i una de les ànimes de la Cooperativa Qu Xavi Palos Membre de la Xarxa d'Economia Social [divide] Entrevistem a Xavi Palos, membre de la Xarxa d’Economia Social i una de les ànimes de la Cooperativa Qu Rating: 0
Esteu aquí: Home » Entrevistes » Entrevista a Xavi Palos

Entrevista a Xavi Palos

Entrevista a Xavi Palos

Xavi Palos
Membre de la Xarxa d’Economia Social

Entrevistem a Xavi Palos, membre de la Xarxa d’Economia Social i una de les ànimes de la Cooperativa Quèviure. Ens recorda l’”Oikos” per definir aquesta altra economia. És un “entusiasta” lluitador històric de l’economia social. Davant el “viure per treballar o treballar per viure” ens recomana “viure” i, ja que hem de treballar, fer-ho d’una manera el més harmònica i equilibrada possible en la recerca de la felicitat i la justícia social i conseqüent amb els pensaments i valors. Des de la redacció constatem que aquest dies no es “viu” gaire, estant enmig de l’organització la II Fira d’Economia Solidària de Catalunya. Molta feina.

Cooperar i ser competents, claus de l’economia social

Explica’ns quins canvis legislatius o normatius són necessaris per a l’impuls de l’Economia Social?

Hem proposat algunes modificacions a la reforma de la Llei de cooperatives que està impulsant el govern. Creiem que la proposta del govern està massa enfocada en què la solució del cooperativisme és la mercantilització. Per nosaltres quantes menys lleis reguladores millor, pensem que les cooperatives som autònomes i ens autogestionem, tot i que calen impulsos i actualitzacions de l’actual marc, però no estem d’acord amb l’enfoc que s’està donant a la nova llei. Una altra qüestió és la participació. La interlocució s’ha fet bàsicament amb les federacions de cooperatives, des del meu punt de vista, han tingut poc temps per poder dur a terme un procés participatiu satisfactori. pressionades i a corre-cuita amb els terminis, per tant amb un procés de participació insuficient.

Qui és la competència “deslleial” de l’Economia Social i Solidària?

Partim de la base que entre nosaltres considerem que no som competència, primer de tot no ens agrada la paraula competència, pel seu significat de competitius. Des de l’economia social preferim termes com “coopentencia (NO SERIA “COOMPETÈNCIA”???) que és la combinació cooperació i ser competents. Som empreses i entitats competents, en aquest sentit, evidentment hem de tenir una eficiència en la gestió, perquè també som empreses. Així doncs  la competència deslleial serien totes aquelles pràctiques que no estan basades en l’economia al servei de les persones, a la gestió democràtica… És a dir, el mercat i com està plantejada l’economia neoliberal.

El manteniment de l’ocupació estable i la poca nova ocupació que s’està creant, és en cooperatives més que en d’altres sectors.

Com animaries els treballadors d’una empresa en crisi, amb un ERO, d’una pime a punt de tancar, a fer el canvi? És possible?

És possible, hi ha molts casos de cooperatives que neixen a partir de gent que vénen de situacions de tancament o d’expedients de regulació i ells mateixos se’n fan càrrec;  i la prova és que han demostrat que aquestes empreses són millors en la seva gestió de forma col·lectiva. Moltíssimes empreses transformades en cooperatives o societats anònimes laborals ho estan demostrant, algunes des de fa 25 anys. En general, el manteniment de l’ocupació estable i la poca nova ocupació que s’està creant, és en cooperatives més que en d’altres sectors. Per tant funciona, és real i és possible.

Autor/Autora

Rosa Mateu

Redacció Treball

Articles publicats : 24

Deixa el teu comentari

Scroll to top