Entrevista a Sharon Trate i Melinda St. Louis Revisat per Revista Treball a . “Les negociacions del TTIP estan dominades per les mateixes corporacions que fan donacions als membres del tea party” [divide] Sharon Trate i Melinda St. Louis “Les negociacions del TTIP estan dominades per les mateixes corporacions que fan donacions als membres del tea party” [divide] Sharon Trate i Melinda St. Louis Rating: 0
Esteu aquí: Home » Entrevistes » Entrevista a Sharon Trate i Melinda St. Louis

Entrevista a Sharon Trate i Melinda St. Louis

Entrevista a Sharon Trate i Melinda St. Louis

Les negociacions del TTIP estan dominades per les mateixes corporacions que fan donacions als membres del tea party

Sharon Trate i Melinda St. Louis
Activistes anti TTIP

Són dos de les activistes més importants del moviment social en contra del TTIP als EUA.  Sharon Treat és advocada especialitzada en temes sanitaris i mediambientals i ha estat congressista a l’Estat de Maine pel partit demòcrata. Ha desenvolupat un important paper en diversos moviments socials. Melinda Saint Louis és directora de campanyes internacionals de Public Citizen, associació nord-americana de defensa dels consumidors.

Des del punt de vista de l’activisme nord-americà, quines són les principals preocupacions que us planteja el TTIP?
Sharon Treat: En el temps que he exercit com a congressista i senadora de l’Estat de Maine, les principals preocupacions que he mantingut en relació al TTIP han estat la desregulació, sobretot en allò vinculat als temes mediambientals, la regulació de l’ús de productes químics en l’agricultura, els pesticides en el menjar, el transport dels productes de proximitat fins a les escoles i també les polítiques d’harmonització d’aquesta regulació a ambdós costats de l’Atlàntic. Unes polítiques d’harmonització que, diuen, beneficiaran econòmicament tant l’economia dels Estats Units com la de la Unió Europea. Jo dubto molt que aquesta harmonització s’arribi a fer respectant i reconeixent els estàndards de protecció de la UE, que són molt més importants que els dels Estats Units en matèries com, per exemple, el medi ambient.

L’opacitat sobre el TTIP als EUA és absoluta.

Creus que als Estats Units la ciutadania està el suficientment informada sobre el que implicaria l’aprovació del TTIP?
Sharon Treat: El secretisme de les negociacions és, juntament amb l’ISDS, una de les qüestions que més ens preocupen. Aquí a Estats Units l’opacitat és absoluta. Sabem que a Europa s’han fet públiques algunes dades sobre el tractat, però aquí no s’ha revelat ni se’n revelarà absolutament res. Els únics que gaudeixen de la informació són els assessors, i aquests gairebé tots estan vinculats d’una forma o una altra a les grans corporacions.

Melinda St. Louis: Lluny del que es pugui arribar a pensar, efectivament als Estats Units existeix una àmplia coalició de grups (agrupacions en defensa del medi ambient, sindicats, agrupacions de petits agricultors, etc.) que ha vingut mostrant una enèrgica oposició a l’agenda que s’està imposant des del Govern i les corporacions en relació al tractat.

El TPP i TTIP actuen de catalitzadors d’un model neoliberal basat en donar tot el poder a les grans corporacions.

Existeix una veritable preocupació sobre com anirà tot plegat. Sobretot, perquè existeixen precedents de tractats similars i detectem paral·lelismes entre ells. Per exemple, després de 21 anys d’aplicació del NAFTA, un tractat que va ser venut com a un passaport al creixement, la creació d’ocupació i els increments dels estàndards de vida a tots els països, podem afirmar que els resultats de la seva aplicació han suposat tot el contrari: descens dels salaris, augment de la desigualtat, i un llarg etcètera de indicadors negatius.
Amb l’ISDS, present al NAFTA i contemplat al TTIP, hem pogut copsar quina és la magnitud de la tragèdia. Hem pogut comprovar com, degut a les condicions estipulades pel mecanisme d’arbitratge,  s’han pagat a les companyies més de 3.8 bilions de dòlars procedents dels contribuents i encara se li deuen 34 bilions més.  Estem molt preocupats sobre l’expansió d’aquest model.

A causa de les condicions estipulades pel mecanisme d’arbitratge, s’han pagat a les companyies més de 3.8 bilions de dòlars procedents dels contribuents, i encara se li deuen 34 bilions més.

Hi ha moltes veus dins del Partit Demòcrata que s’estiguin oposant al TTIP?
Melinda St. Louis: No només trobem oposició al TTIP des del vessant institucional del Partit Demòcrata. Hem de tenir en compte que l’oposició al tractat ha estat una de les poques qüestions que han suscitat l’acord de tots els sindicats en els últims vint anys.

Sharon Treat: Com comentàvem abans, són persones molt conscients de l’impacte negatiu que ha suposat l’aplicació del NAFTA, amb tancament de grans factories, deslocalitzacions multitudinàries, etc. Per exemple, jo he representat una àrea que gaudia d’una potent indústria tèxtil productora de teixits de qualitat, i vaig dedicar molt temps del meu període al Senat estatal intentant ajudar aquells ciutadans que com a conseqüència de l’aplicació del NAFTA van veure desaparèixer els seus llocs de treball en una indústria que fins aleshores havia funcionat. És una història que s’ha repetit per tot el territori dels Estats Units: persones treballant durant més de 20 i 30 anys en una indústria manufacturera de productes de qualitat que veuen com, de la nit al dia, perden la seva feina i es queden sense mitjans, sense saber on anar o què fer. És un clar exemple de la completa transformació que ha patit la nostra economia,  una economia generadora de llocs de treball mal pagats i precaris tipus Wall-Mart.

Estem davant una espiral descendent de les condicions laborals que està afectant ambdós costats de l’Atlàntic, i amb el TTIP s’accentuarà.

En aquest sentit, el que nosaltres com a activistes perseguim és un canvi en el model econòmic, ja que és realment dur observar com TPP i TTIP actuen de catalitzadors d’un model neoliberal basat a donar tot el poder a les grans corporacions, tot perdent totalment de vista una visió comunitària del que hauria de ser l’economia.

Essent conscients de les diferències existents entre els Estats Units i la Unió Europa en matèria de protecció dels drets laborals, com creieu que pot afectar aquesta qüestió l’aplicació del TTIP?
Melinda St. Louis: Nosaltres als Estats Units no volem crear llocs de treball a costa de rebaixar les condicions laborals. I crec que a Europa també esteu d’acord amb això. Però de nou, una anàlisi de com estan portant-se les negociacions ens donen les pistes que efectivament això no seria així. Aquestes negociacions estan sent dominades per les mateixes corporacions que fan donacions als membres del tea party, organització que advoca per la completa desregulació i per l’afebliment o desaparició de les organitzacions sindicals. Per tant, no veiem com a creïbles els potencials resultats d’aquestes negociacions.

Autor/Autora

Deixa el teu comentari

Scroll to top