Entrevista a Pau Gonzàlez Val Revisat per Revista Treball a . “L'alternativa passa perquè la ciutadania tingui el poder real de decidir-ho tot. Cal una veritable democràcia” [divide] Pau Gonzàlez Val Secretari general del “L'alternativa passa perquè la ciutadania tingui el poder real de decidir-ho tot. Cal una veritable democràcia” [divide] Pau Gonzàlez Val Secretari general del Rating: 0
Esteu aquí: Home » Entrevistes » Entrevista a Pau Gonzàlez Val

Entrevista a Pau Gonzàlez Val

Entrevista a Pau Gonzàlez Val

L’alternativa passa perquè la ciutadania tingui el poder real de decidir-ho tot. Cal una veritable democràcia

Pau Gonzàlez Val
Secretari general del Moviment Laic i Progressista

Entrevistem Pau Gonzàlez Val, activista associatiu, secretari general del Moviment Laic i Progressista (@MLP_CAT) i que no es pot estar de dir, per acabar-se de presentar, que és de la colla de diables d’Horta. Insisteix a destacar durant l’entrevista que l’MLP està treballant per constituir un moviment més ampli, el Moviment d’Educació Popular, per abordar l’educació de manera integral, tot apropant l’escola i l’educació que es fa fora de l’escola. Per a Gonzàlez Val no cal partir de zero; tot això nou s’ha de construir partint de la suma de trajectòries, de metodologies. Cal compartir i aprendre dels bagatges, per a no repetir els errors i multiplicar els encerts.

Ens presentes l’MLP?
El Moviment Laic i Progressista és una coordinadora que actualment aplega 11 entitats i que, com que algunes d’elles són federacions, arriba a aplegar més de 150 associacions de base. Esplais, agrupaments escoltes, casals de joves, ateneus, una escola de formació, una cooperativa de serveis a les persones… I totes aquestes associacions, amb un ideari comú que té bàsicament tres pilars: laïcitat, progrés i país. L’MLP és un espai de treball compartit de diferents entitats que treballen l’educació popular, cadascuna des de la seva perspectiva i àmbit d’actuació i amb un ideari compartit.

Quina és l’anàlisi que feu de l’actual moment polític i social?
Estem retrocedint a unes velocitats que són absolutament insostenibles per a la majoria de la ciutadania i, a més, en tots els nivells, en tots el fronts. Creiem que en aquesta situació hem d’establir aliances que permetin combatre-ho i no només això, sinó construir alguna cosa nova. Nosaltres treballem en xarxa, amb les AMPES, el món sindical, el moviment veïnal i d’altres associacions que s’impliquen en la millora del país, dels pobles i les ciutats per construir alternatives, perquè la societat no pot aguantar més. I aquestes alternatives passen perquè la ciutadania tingui el poder real de decidir-ho tot. Cal una veritable democràcia.

I l’alternativa?
Jo vinc del món associatiu, i “associació” és tan senzill com un conjunt de persones que s’agrupen per desenvolupar una tasca i per aconseguir un objectiu i ho fan participant, amb el mateix nivell de poder de decisió. Crec que, en aquest sentit, l’alternativa passa necessàriament per aquí, en què totes les persones puguin ser iguals, que tothom pugui decidir tot allò que té implicacions en la seva vida. Ara ens trobem que uns pocs estan decidint per tothom, el cas més flagrant i recent és el relleu exprés del cap de l’Estat en dues setmanes… Això ho han decidit tres en un despatx. En el debat entre monarquia i república, qui ha perdut ha estat la democràcia! Hi ha molta gent que no ens sentim còmodes amb aquesta decisió i fins i tot els que se sentin còmodes haurien d’estar molestos pel fet de no haver pogut decidir-ho. Cal donar-li la volta a tot plegat per construir una veritable democràcia on la sobirania sigui veritablement popular.

Autor/Autora

Rosa Mateu

Redacció Treball

Articles publicats : 24

Deixa el teu comentari

Scroll to top