Entrevista a Munsa Mompió i Gabino Martínez (Coordinadors nacionals de Joves d’Esquerra Verda) Revisat per Revista Treball a . “Demanem a la nova direcció d’ICV que siguin valents” [divide] Munsa Mompió i Gabino Martínez Coordinadors nacionals de JEV [divide] Montserrat Mompió Gallart ( “Demanem a la nova direcció d’ICV que siguin valents” [divide] Munsa Mompió i Gabino Martínez Coordinadors nacionals de JEV [divide] Montserrat Mompió Gallart ( Rating: 0
Esteu aquí: Home » Entrevistes » Entrevista a Munsa Mompió i Gabino Martínez (Coordinadors nacionals de Joves d’Esquerra Verda)

Entrevista a Munsa Mompió i Gabino Martínez (Coordinadors nacionals de Joves d’Esquerra Verda)

Entrevista a Munsa Mompió i Gabino Martínez (Coordinadors nacionals de Joves d’Esquerra Verda)

Demanem a la nova direcció d’ICV que siguin valents

Munsa Mompió i Gabino Martínez
Coordinadors nacionals de JEV

Montserrat Mompió Gallart (Palafolls, 1993). Politòloga per la Universitat de Barcelona. Més coneguda com a Munsa. Vegetariana, maresmenca convençuda i curiosa per naturalesa. Creu que Joves d’Esquerra Verda és, ha estat i seguirà sent necessària per fer política des de l’esquerra verda feminista.

Gabino Martínez Muñoz (Tarragona, 1989). Llicenciat en Història i Màster en Societats Històriques i Formes Polítiques a Europa per la URV. Li agrada descobrir tot allò que no expliquen els museus d’història. Joves d’Esquerra Verda és l’eina a través de la qual treballa per la justícia social i climàtica.

El passat mes de maig Joves d’Esquerra Verda va celebrar la seva XIII Assemblea Nacional on vau ser escollits coordinador i coordinadora. Quina valoració en feu?

Gabino Martínez: La valoració que en fem és positiva. Teníem uns objectius marcats, entre els quals consolidar l’espai jove de la confluència més enllà de Joves d’Esquerra Verda o del que tradicionalment érem. Veníem d’un cicle electoral on ens havíem presentat amb altres aliats, on havíem treballat amb nous actors de les esquerres. Calia reflexionar un cop fet el cicle electoral en com aterrem això i com fem que transcendeixi a la vida de les persones joves. L’objectiu de construir un referent juvenil a les esquerres transformadores va ser revalidat i reforçat a l’Assemblea.

Montserrat Mompió: Vam aprofitar l’espai de l’Assemblea per fer un enfortiment com a JEV de cara a aquest procés. Volíem situar la necessitat del referent juvenil en el nou subjecte polític, en el futur de les esquerres transformadores. No vam parlar només d’això sinó que vam situar molts altres temes on Joves d’Esquerra Verda ha de poder crear discurs, no només a ICV sinó més enllà. Vam parlar de la renda bàsica o la renda mínima, de la gestació subrogada, del model energètic i dels conflictes al Pròxim Orient i els refugiats. Ho valorem, doncs, molt positivament ja que revalidem l’estratègia del nou subjecte polític i que JEV sigui un actor clau en aquest procés. A més, ens permetia formar-nos i enfortir-nos com a JEV i la nostra gent en va sortir molt contenta.

L’objectiu de construir un referent juvenil a les esquerres transformadores va ser revalidat a l’Assemblea.

Mencionàveu el cicle electoral on Joves d’Esquerra Verda ha fet campanyes per Catalunya Sí que es Pot i En Comú Podem, amb campanyes pròpies però amb un nou encaix respecte el que havia estat el passat amb ICV i ICV-EUiA. Aquesta campanya de les darreres eleccions s’ha fet amb la gent jove de Podem i amb Alternativa Jove, joves d’EUiA. Quin ha estat el procés per arribar fins aquí?

GM: Primer no ens coneixíem i no tots els aliats estaven organitzats a nivell juvenil. En el marc de l’Assemblea Nacional de JEV, i amb altres converses que havíem tingut, ens hem anat trobant amb els nous actors. Recuperem una cosa que era tradicional de JEV: seure amb els referents juvenils dels companys de coalició d’ICV per fer campanya plegats. Vam poder coordinar-nos amb la gent d’Alternativa Jove i amb el Cercle de Joventut de Podem. A més, alguns tot just comencen i ens permet aprendre els uns dels altres. Nosaltres aportem la nostra experiència en campanyes electorals i ells poden aportar propostes fresques de com fer campanya.

MM: Seguint l’estratègia de campanya d’En Comú Podem sobre el vot jove, un vot necessari per dur a terme el canvi, el més intel·ligent era unir-nos i fer una campanya compartida amb imatge associada a En Comú Podem. La resta de joventuts tenien ganes de treballar amb nosaltres i era bo provar-ho en aquesta campanya. Necessitàvem, a més, revulsius davant una possible frustració de la població per aquesta legislatura passada. Era interessant provar-ho i ha funcionat molt bé. Ha funcionat com a primer pas per seguir creixent.

XIII_ASs_Joves_1

El lema de la campanya era “Guanyem el futur. Mai més cap vida precària.” Quines són les prioritats que demaneu al nou govern de l’Estat espanyol?

MM: Les prioritats són clares i les hem intentat transmetre en campanya. Parlem de guanyar el futur però és important tenir ja un present digne i acabar amb la precarietat, per no perdre una generació sencera. Les nostres demandes van, doncs, sobre l’atur juvenil, la precarietat de les persones joves (temporalitat o falsos becaris, per exemple), dret a l’habitatge, renda bàsica d’emancipació juvenil, educació pública i de qualitat, enfortiment del moviment juvenil i entitats de l’educació no formal i avançar cap al dret a vot als 16 anys.

Demanem que el jovent deixi de ser el laboratori de proves.

Històricament les demandes de la gent jove eren educació, treball i habitatge. Què ha canviat o què no ha canviat des d’abans de la crisi fins ara?

GM: Segueixen sent les mateixes però molt agreujades. Si en el seu moment el jovent ja teníem dificultats per emancipar-nos, la crisi ho ha agreujat. Tots els indicadors són pitjors en la variable edat per a la gent jove: atur, precarietat, temporalitat, persones amb més d’un any sense feina,… El que demanem és que la joventut deixi de ser el laboratori de proves, que la temporalitat, la precarietat i l’atur no siguin inherents a la gent jove.

Tornant a l’Assemblea Nacional de JEV, mencionàveu la gestació subrogada, la renda mínima i la renda bàsica, el model energètic,… Són aquests els principals reptes de l’esquerra?

GM: Vam triar aquests temes perquè crèiem que les persones d’esquerres han de debatre sobre això. Alguns debats no els vam tancar però l’interessant era posar-ho sobre la taula i fer-nos preguntes. No volíem sortir de l’Assemblea amb una idea tancada sinó amb les diverses posicions que hi ha sobre aquests temes. Ens vam emplaçar a treballar-ho durant aquest mandat que just comencem. No només ens hem de dedicar a ser punta de llança del nou subjecte polític sinó que hem de liderar tots aquests debats.

MM: El que preteníem també era recordar que amb el cicle electoral havia estat impossible debatre segons quins temes. L’esquerra transformadora, si vol representar la nova política, ha de poder situar nous temes sobre la taula i no fer posicionaments reaccionaris sobre el que diu la dreta o el centre de l’arc polític. Són debats complexos per tancar en un cap de setmana però són un bon inici per fer posicionaments més concrets.

Sou la primera Coordinació Nacional de Joves d’Esquerra Verda on cap dels dos sou de Barcelona. Què vol dir això? Està canviant el perfil de la militància de JEV o és una simple casualitat?

MM: Sí que vol dir alguna cosa. JEV ha treballat darrerament molt bé al territori. Malgrat que l’àrea metropolitana sembli que és la zona amb més implantació de JEV, arribem molt més enllà. És una bona manera d’empènyer els territoris perquè segueixin fent la bona feina que estan fent i d’altra banda reforçar l’agrupació de Barcelona perquè tingui un pes central dins l’organització i sigui punta de llança en els nous reptes que hi ha per davant.

JEV té presència als espais de decisió d’ICV malgrat que té veu pròpia en allò que creu oportú. Com es presenta aquesta presència en el marc de la confluència?

GM: Això és el que necessitem treballar. Volíem que l’Assemblea fos un reforçament organitzatiu per aportar el nostre bagatge al nou espai. La nostra posició serà molt proactiva. Nosaltres tenim més facilitats per establir aliances i ser valents a fer passos endavant. Podem aportar experiència i tenim molt clar l’objectiu final: ampliar l’organització. Joves d’Esquerra Verda és una eina al servei de la nostra ideologia, que volem que arribi al màxim de gent. Això passa per una estratègia d’ampliar l’organització. El temps dirà com es configura. El fet de fer campanya plegats és un primer pas. Ara mateix tot són indicadors positius.

ICV va fer la seva Assemblea Nacional al mes d’abril i va renovar la seva direcció. Què els demaneu?

MM: Nosaltres els demanem que siguin valents, que entomin el repte de ser capdavanters en fer que les coalicions o candidatures electorals tinguin espais més perpetus de decisió i coordinació, anant més enllà. ICV parla d’una cooperativa política. Demanem, doncs, a ICV que siguin valents però sense renunciar al nostre bagatge polític, fent-lo valer i fent-lo útil al nou subjecte polític.

La relació amb CSQP és bona i esperem fer la mateixa bona feina amb En Comú Podem.

Hem parlat de CSQP i En Comú Podem, quina ha estat la relació amb els nous grups parlamentaris?

MM: És complicat perquè la situació al Congrés ha estat estranya, amb un govern que no s’ha constituït. Amb Catalunya Sí que es Pot tenim relació freqüent, de la mateixa manera que la teníem amb el grup parlamentari d’ICV-EUiA, garantint la nostra presència a la Comissió de Joventut, amb relació directe amb el diputat Joan Giner que porta els temes de joventut, a banda de ser el president de la comissió. La nostra idea és mantenir el mateix contacte que teníem amb ICV-EUiA, ajudant amb els temes de joventut quan sigui necessari i ser un referent al grup parlamentari. Esperem fer la mateixa bona feina amb En Comú Podem.

XIII_ASs_Joves_2Per anar acabant… Fa uns mesos dues companyes de JEV acabaven el seu mandat als Secretariats del Consell de Joventut de Barcelona i del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Quin ha estat el paper de JEV i quina valoració en feu?

GM: JEV sempre ha estat molt actiu als Consells de Joventut. La nostra participació sempre serà activa mentre aquests espais siguin espai de debat i empoderament de la gent jove. Nosaltres sempre hi hem anat a treballar. La clau és que els espais tinguin contingut polític i permetin empoderar un moviment associatiu que està patint molt. La participació a les organitzacions, no només polítiques, és desigual. Aquests Consells han de poder capgirar aquesta situació. Allà sempre ens hi trobaran.

Seguint en aquesta línia, un company de JEV ha entrat a formar part de l’Executive Committee de la FYEG (Federació de Joves Verds Europeus). Què pot aportar JEV a aquest espai?

MM: És una molt bona notícia que tinguem un representant a l’EC, a més amb un equip molt “del sud d’Europa”. El nostre missatge és anar a denunciar les polítiques imposades per Europa, per la Troika i tots els canvis que són necessaris. És molt necessari estar presents en aquest espai per empoderar i aprendre, per intercanviar experiències que sovint són molt diferents. El nostre objectiu és seguir treballant especialment en aquests moments on Europa ha de moure fitxa. És un espai imprescindible per a nosaltres, no només a l’Executive Committee sinó a tots els espais amb participació de la militància de JEV.

La gent de Joves d’Esquerra Verda és la gent que sempre hi som.

Per acabar, històricament JEV ha tingut presència al sindicalisme de classe o als moviments de defensa de l’educació pública i ara també té presència molt activa a plataformes com Stop Mare Mortum, Unitat contra el Feixisme i el Racisme,… Com s’adapta l’organització de participar a espais més tradicionals a estar present als nous espais?

GM: Això és una cosa que JEV porta al seu ADN. Estem acostumats i acostumades a participar de la vida associativa, de plataformes i entitats diverses. Ho vivim amb molta naturalitat. Els moviments socials han anat mutant. La militància ha anat canviant, alguns són fills del 15M amb una participació més reactiva, però la gent de Joves d’Esquerra Verda és la gent que sempre hi som. Per part nostra no hem de renunciar a espais com el sindicalisme de classe, on sempre hi hem estat i hi seguirem aportant tot allò que puguem. Una cosa no treu l’altra. Per a nosaltres és relativament fàcil ja que sempre ens hem mogut al mateix ritme que es movien les coses al carrer.

Autor/Autora

Redacció: Gerard Sentís

(@gsentisgarces)

Articles publicats : 2

Deixa el teu comentari

Scroll to top