Entrevista a Carlos Macías Revisat per Revista Treball a . “Catalunya està liderant el rànking de la vergonya” [divide] Carlos Macías Portaveu de la PAH [divide] Entrevistar a un activista de la PAH és entrevistar a alg “Catalunya està liderant el rànking de la vergonya” [divide] Carlos Macías Portaveu de la PAH [divide] Entrevistar a un activista de la PAH és entrevistar a alg Rating: 0
Esteu aquí: Home » Entrevistes » Entrevista a Carlos Macías

Entrevista a Carlos Macías

Entrevista a Carlos Macías

Catalunya està liderant el rànking de la vergonya

Carlos Macías
Portaveu de la PAH

Entrevistar a un activista de la PAH és entrevistar a algú que defensa amb una passió contagiosa la seva reivindicació: no consentir que “invisibilitzin” el sofriment de milers de persones que pateixen, la majoria d’elles com a conseqüència d’haver perdut la feina, l’angoixa que els hi arravatin casa seva. El Carlos “manega” xifres, informes i ho acompanya sempre amb casos reals, persones amb les que conviu i lluita diàriament a les assemblees de la PAH.  Actualment, a més d’estar “promocionant” la ILP, està activament implicat en donar a conèixer l’impacte sobre la salut – i especialment als infants-  que provoquen la manca d’un habitatge digne i els desnonaments

Com va la recollida de signatures.

Fa dos mesos que vam començar i va molt bé. Diàriament tenim arreu del territori a 72 PAH’s recollint signatures i ens expliquen que la gent de seguida es presten a donar-hi suport. Estem assolint un dels objectius d’aquesta ILP, que és fer sensibilització al carrer. El més difícil és incidir en l’agenda política i mediàtica. Per això hem promogut la ILP amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica, perquè tenim dret a un sostre, però si no es tenen garantits els subministres, aquest no és un habitatge digne. Ens  estem trobant persones que han pogut solucionar la dació en pagament i han aconseguit un lloguer assequible i ara el problema més gran que tenen és que els hi estan tallant els subministres. L’habitatge digne ha de ser tenir un sostre que, amb lloguer i subministres, no passi del 30% dels ingressos.

I a més de la recollida de signatures, penseu en altres accions?

Estem pensant en tres diferents moments: una manifestació, per demostrar el suport al carrer; un acte cultural festiu reivindicatiu i, més endavant, una jornada de debat polític sobre la situació de l’habitatge a Catalunya, que permeti per una banda mostrar la ILP com a mesura per pal·liar l’emergència social i també abordar el model de l’habitatge a Catalunya més enllà de l’emergència que estem vivint.

Ens has explicat la bona acollida d’aquesta ILP entre la ciutadania. Però en l’àmbit polític, quins són els suports?

Hem fet una primera ronda d’entrevistes amb els grups parlamentaris, i en principi tots diuen donar-hi suport, menys el PP, que no ens han rebut – tampoc em sorprèn després de la ILP estatal-  i CiU, que de moment oficialment a la reunió “ni si ni no”. Ens hem trobat en debats públics, per exemple l’altra dia al Punt.cat amb el conseller Vila, que comencen a utilitzar l’excusa competencial i de l’estat propi. I nosaltres els hi diem que en un context en el que s’està plantejant la definició del país, l’excusa competencial i condicionar a aprovar aquesta ILP a tenir un estat propi no es acceptable. La Generalitat té les competències, ho diem el grup promotor, però coptem també amb l’aval dels Serveis Jurídics i de la Mesa del Parlament. Però a més a més tenim un informe del Consell de l’Advocacia de Catalunya i del Col·legi d’Advocats de Barcelona que ho confirma. Per tant, les excuses competencials no serviran.

És tenen les competències, això ho sabem, però creus que vindran amb l’excusa dels recursos?

Catalunya està liderant el “ranking” de la vergonya a nivell estatal, és on més execucions hipotecaries s’han iniciat des del 2007, segons el Consell del Poder Judicial, més de 116.000 execucions i acumulem més de 50.000 desnonaments. Actualment ens estem trobant, no només a les assembles, sinó també apareix en les dades proporcionades pel CGPJ, que hi ha més desnonaments de lloguer que d’hipoteca i aquesta ILP també vol donar resposta als desnonaments de lloguer.

A Catalunya hi ha més 450.000 pisos buits, segons l’INE, més de 100.000 en mans d’entitats financeres, nosaltres diem: “comenceu per aquests!” Ho permet la Llei catalana del Dret a l’Habitatge.  Es tenen les eines per crear un parc de lloguer social amb aquests pisos. No pot ser que a Catalunya el parc de lloguer social sigui de l’1% quan la mitjana europea és del 18%. Hi ha recursos, “doncs ves a buscar-los” i això es fa limitant els privilegis d’uns pocs i garantint l’accés a drets de totes.

Autor/Autora

Rosa Mateu

Redacció Treball

Articles publicats : 24

Deixa el teu comentari

Scroll to top