Eleccions a Àustria: Moment de canvi a Europa Revisat per Revista Treball a . Realment va succeir! L’ex-lider del Partit Verd Austríac, Alexander Van der Bellen, va ser elegit nou President d’Austria amb un 50,3% dels vots. El cercle vici Realment va succeir! L’ex-lider del Partit Verd Austríac, Alexander Van der Bellen, va ser elegit nou President d’Austria amb un 50,3% dels vots. El cercle vici Rating: 0
Esteu aquí: Home » Internacional » Eleccions a Àustria: Moment de canvi a Europa

Eleccions a Àustria: Moment de canvi a Europa

Eleccions a Àustria: Moment de canvi a Europa

Realment va succeir! L’ex-lider del Partit Verd Austríac, Alexander Van der Bellen, va ser elegit nou President d’Austria amb un 50,3% dels vots. El cercle viciós de l’extrema dreta a Àustria – però també a altres països europeus – guanyant unes eleccions rere altres finalment s’ha aturat. Tot i que Van der Bellen liderava les enquestes d’opinió des de bon començament, molts de nosaltres no ens atrevíem a creure que pogués guanyar les eleccions finalment.

Durant la campanya Van der Bellen va ressaltar molt clarament que recolza una Àustria oberta, sense barreres frontereres davant els nostres països veïns, i una Àustria que ajudi als refugiats que ho necessiten. Reivindica una Europa unida perquè sap que només junts podem superar les múltiples crisis que afrontem i construir un futur millor per a totes les persones que viuen a Europa. Per això defensa l’equitat de gènere, la seguretat social, i igualtat de drets per a les persones LGTBI. En resum, Van der Bellen defensa tot allò al que s’hi oposa el candidat de l’extrema dreta.

Actualment estem experimentant l’alça de la dreta extrema a tota Europa. El Partit de la Llibertat d’Austria, l’FPÖ, no és l’únic exemple. Només cal recordar el Front Nacional a França, el Vlaams Belang a Bèlgica o el Partij voor de Vrijheid a Holanda. Fins i tot a Alemanya, on fins ara ha estat una mena de tabú votar a l’extrema dreta, ha estat finalment capaç d’aconseguir un grup polític oficial en el Parlament Europeu, la Europa de les Nacions i la Llibertat (ENF), un senyal alarmant de que l’extrema dreta no són ja una petita minoria.

Però d’altra banda tenim la victòria de Van der Bellen. És un senyal d’esperança per tots aquells de nosaltres de que és poden guanyar les eleccions amb les actituds i els valors que Els Verds promovem, i que és fins i tot possible tenir una majoria de més del 50% te la població en aquest cantó de la balança. És un senyal de que si tu realment defenses allò que creus, pots guanyar les eleccions. Així hem aconseguit també convèncer fins i tot als conservadors de votar pel partit Verd. Això fa possible majories d’esquerres en els parlaments.

Efectivament, Van der Bellen, sent un economista d’esquerres, va ser escollit per molts votants conservadors. La gent va confiar en ell per ser capaç de defensor valors contra l’extrema dreta. Els Social-demòcrates, originàriament un partit de treballadors i treballadores, ja no representen la confrontació de la política de retallades en l’estat del benestar, serveis públics i drets laborals. Ara ho són els Verds.

Molta gent a Àustria parla ara de “la fi de la Segona República”, l’era que va començar el 1945 amb la fi de la 2a Guerra Mundial. Una era en la que el sistema polític d’Àustria va ser dominat pels Social-demòcrates i el Partit Popular austríacs. Durant dècades el país va ser governat per aquests dos partits, fins i tot amb la fórmula de l’anomenada gran coalició. Cadascun d’aquests partits té el seu propi club esportiu, la seva organització juvenil, la seva organització de conductors, etc… Aquesta compartició de poders i de divisió del país en dos camps polítics s’ha estat difuminant durant anys i ara ha portat als desastrosos resultats electorals per ambdós.

Les ciutats van jugar un rol clau en la victòria de Van der Bellen. En el dia de les eleccions els primers resultats dels ajuntaments de les zones rurals van mostrar un suport fort pel candidat de l’extrema dreta, Norbert Hofer. Tanmateix, com més vots de les ciutats es comptaven, millor era el resultat del candidat verd.

Van der Bellen va guanyar en totes les capitals de província, com ara Viena amb el 63,32%, Graz amb el 64,4%, Innsbruck amb el 63,3%, Linz amb el 62,8% o Salzburg amb el 58,8%. També a la ciutat de Wels, que està governada en l’actualitat per l’extrema dreta, un 51,7% va votar per Van der Bellen.

Les eleccions austríaques van mostrar que la situació política en molts països europeus està experimentant canvis significatius. Els grans partits tradicionals, Social demòcrates i conservadors, estan perdent més i més suports. És el moment del canvi a Europa. No podem deixar l’oportunitat als polítics antidemocràtics de l’extrema dreta que qüestionen els drets humans bàsics i que intenten canviar Europa per un lloc on no volem viure-hi. Nosaltres, els Verds, hem de saber llegir aquest moment i l’hem d’aprofitar per construir una Europa més justa i més ecològica.

Autor/Autora

Monika Vana

Eurodiputada del Partit Verd d'Àustria

Articles publicats : 1

Deixa el teu comentari

Scroll to top