El nou model energètic com a palanca de canvi del model econòmic i social Revisat per Revista Treball a . La recent reforma del sector elèctric que ha perpetrat el Govern, sota el patrocini de la patronal UNESA, és la constatació que al nou model energètic li ha arr La recent reforma del sector elèctric que ha perpetrat el Govern, sota el patrocini de la patronal UNESA, és la constatació que al nou model energètic li ha arr Rating: 0
Esteu aquí: Home » Estat espanyol » El nou model energètic com a palanca de canvi del model econòmic i social

El nou model energètic com a palanca de canvi del model econòmic i social

El nou model energètic com a palanca de canvi del model econòmic i social

La recent reforma del sector elèctric que ha perpetrat el Govern, sota el patrocini de la patronal UNESA, és la constatació que al nou model energètic li ha arribat el moment.

No deixa de ser sorprenent que l’imperatiu ambiental a abordar, el canvi climàtic, no hagi estat prou raó per transitar amb urgència a un model energètic baix en carboni. Uns, els poderosos, encegats per la cobdícia, dificulten tota alternativa necessària per conduir-nos al necessari canvi; els altres, la majoria, semblen anestesiats pel virus de l’alienació, que permissivament manté l’statu quo del poder econòmic. Però, afortunadament, no està tot perdut. La feliç lògica econòmica ens dóna una poderosa oportunitat.

Com qualsevol persona informada coneix, l’electricitat procedent de tecnologies com la fotovoltaica o l’eòlica ja és clarament més barata que la que obtenim a partir del gas, del carbó o la nuclear. Es tracta d’una evolució tecnològica que ningú no podia preveure fa uns anys i que ha agafat desprevinguts els grans dinosaures del sector energètic. Res de nou sota el sol. Un cas més d’obsolescència tècnica, que sempre anticipa una dura etapa de resistència per part de les poderoses organitzacions del passat. Només en aquest context és possible explicar la virulència i irracionalitat de la recent reforma elèctrica.

Un model en el qual les persones i les petites comunitats siguin titulars de les centrals netes i les xarxes de distribució (…) és una alternativa possible tècnicament i ja, gràcies al progrés de les renovables, una opció més barata.

La bateria de normes que ve aprovant el Govern en els últims mesos té com a eix central atacar l’estalvi, l’eficiència i les renovables. Les renovables destorben, són una competència inacceptable per a aquells qui han dominat de forma indiscutida el subministrament d’un bé de primera necessitat com l’electricitat. No estan acostumats a la competència i no la permetran. I, sens dubte, els destorba l’estalvi i l’eficiència. Lògic, el seu negoci consisteix a vendre kWh.

Res no canviarà i el planeta s’encaminarà irremissiblement cap al col·lapse ecològic, si no reduïm el poder de les grans corporacions econòmiques, en aquest i a tots els sectors.

Hem de transitar cap a noves formes d’organització econòmica, en les quals la ciutadania, tot actuant de forma conscient i responsable, recuperin el control efectiu sobre els recursos essencials per a la vida.

Resulta que un model energètic basat en aquests dos pilars, estalvi/eficiència i renovables, constitueix la palanca de canvi essencial cap a un nou model energètic, però també cap a un nou model econòmic i social, autènticament sostenible. Perquè un model en el qual les persones i les petites comunitats siguin titulars de les centrals netes i les xarxes de distribució, i en el qual s’aposti decididament per reduir dràsticament el consum d’energia, és una alternativa possible tècnicament i ja, gràcies al progrés de les renovables, una opció més barata.

Podem replicar amb renovables el mateix model energètic centralitzat i controlat per uns quants. Per això és necessari aprofitar l’oportunitat que ens ofereix el fet que un consumidor domèstic pugui competir amb una gran corporació per marcar altres regles de joc. Unes regles impregnades pels valors de la ciutadania responsable que, lluny de la lògica econòmica del capitalisme, il·lumina noves formes de cooperació i solidaritat.

Autor/Autora

Cote Romero

Coordinadora Plataforma por un Nuevo Modelo Energético

Articles publicats : 1

Deixa el teu comentari

Scroll to top