Dret a Decidir i Cultura Federal, un Grup de treball pel Fet Nacional Revisat per Revista Treball a . En el Consell Nacional del dia 20 de juliol es va aprovar la constitució del Grup de treball Dret a Decidir i Cultura Federal, que funcionarà com a secció de l’ En el Consell Nacional del dia 20 de juliol es va aprovar la constitució del Grup de treball Dret a Decidir i Cultura Federal, que funcionarà com a secció de l’ Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » Dret a Decidir i Cultura Federal, un Grup de treball pel Fet Nacional

Dret a Decidir i Cultura Federal, un Grup de treball pel Fet Nacional

En el Consell Nacional del dia 20 de juliol es va aprovar la constitució del Grup de treball Dret a Decidir i Cultura Federal, que funcionarà com a secció de l’Àmbit de Fet Nacional. Naturalment, és un Grup obert a la participació de tota la gent d’Iniciativa que pensi que cal aprofundir en la solució federal i confederal i tingui ganes d’aportar-hi el granet de sorra del seu treball.
I el cert és que tenim molta feina a fer, perquè la tradició federal present en l’esperit fundacional tant del PSUC com d’ICV no ha acabat de concretar-se en una proposta precisa i articulada sobre l’encaix de la Catalunya d’avui en l’Espanya d’avui. En el Grup de treball ens proposem desenvolupar la cultura federal per transformar-la en proposta política que enriqueixi el tronc comú d’ICV. Som conscients que el Fet Nacional és un fet complex, que en el si de la nostra formació política conflueixen en un diàleg constant i constructiu les posicions federalistes i independentistes, i que una de les nostres preocupacions totalment compartides és assolir per part del poble de Catalunya el Dret a Decidir.
Des del nostre Grup volem participar en la redacció i debat de les preguntes de la consulta, i al respecte creiem que és imprescindible que la consulta reculli les dues sensibilitats centrals que defensen l’emancipació nacional del nostre poble: una que creu legítimament que la millor solució és la Catalunya independent, i una altra que legítimament reclama una relació federal o confederal de Catalunya amb l’Estat espanyol. Són dues sensibilitats que conviuen en la nostra formació política, però que també ocupen entre les dues el nucli majoritari de la gent que demana a Catalunya un referèndum perquè vol votar el futur del nostre país. Nosaltres volem dedicar una part de les tasques del Grup a fer una proposta per concretar una consulta que aconsegueixi sumar, sense dividir, tot el catalanisme popular que vol un canvi radical en el model de relacions entre Catalunya i Espanya. En els treballs preliminars del nostre Grup hem acordat explorar la tesi que la visió sobre el fet nacional està plena de matisos i que una elecció del tot o res no reflectiria la majoria social a favor del canvi de la relació amb l’Estat.
Nosaltres creiem que podria ser interessant dedicar una part dels nostres esforços a defensar un model de consulta en què el conjunt de tota la nostra organització pugui votar que sí, cadascú des del seu matís, en un referèndum inclusiu de la nostra pluralitat, que s’assembla molt a la pluralitat de la societat catalana, perquè tenim la sort de ser l’organització política que recull amb més fidelitat el que és la complexitat, no exempta de contradiccions, dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya.
El nostre Grup de treball es planteja organitzar seminaris i jornades per explicar que el federalisme no és ni cap utopia irrealitzable, ni un carreró sense sortida, perquè està present en la tradició dels Estats europeus, encara que hauria  d’adaptar-se al fet irrenunciable del reconeixement de Catalunya com a subjecte polític diferenciat. El federalisme, al cap i a la fi, no ha estat històricament tant una militància emocional ni un model tancat com una solució de compromís davant d’interessos nacionals, culturals i territorials contradictoris i en conflicte; una solució de compromís que ha tingut el suport de l’acord signat el mes de maig  entre ICV-EUiA i Izquierda Unida on ens comprometem, entre altres coses, a “Trabajar conjuntamente de manera coordinada por un modelo de Estado federal, plurinacional, social y republicano, que incorpore el derecho a decidir”.
El Grup Dret a Decidir i Cultura Federal vol treballar en aquest sentit, generar discurs i debat amigable, però sobretot vol produir coneixement que ajudi la nostra organització a situar-se de la millor manera possible en aquests temps que s’anuncien complicats, on serà més necessari que mai convertir la cultura en coneixement per guanyar terreny amb el nostre pensament i la nostra acció.

Autor/Autora

José Luis Atienza

Coordinador del Grup de Dret a Decidir i Cultura Federal

Articles publicats : 10

Deixa el teu comentari

Scroll to top