Democràcia o PP Revisat per Revista Treball a . El PP li està agafant el gust a governar per decret. Aquesta pràctica representa un atemptat a la separació de poders, i d’aquesta manera demostren el seu menys El PP li està agafant el gust a governar per decret. Aquesta pràctica representa un atemptat a la separació de poders, i d’aquesta manera demostren el seu menys Rating: 0
Esteu aquí: Home » Estat espanyol » Democràcia o PP

Democràcia o PP

Democràcia o PP

El PP li està agafant el gust a governar per decret. Aquesta pràctica representa un atemptat a la separació de poders, i d’aquesta manera demostren el seu menyspreu per la democràcia mateixa.

El divendres 4 de juliol, el Consell de Ministres aprovava un decret llei de 172 pàgines, que afectava a nou Ministeris, que modificava més de 25 lleis. El seu debat al Congrés es va produir el dijous 10 en poc més de dues hores. Una cacicada més del  Govern del PP,  que actua com si fos un híbrid de Rasputin, Maquiavel i Kafka.

Malauradament, aquest no és un fet aïllat. En el que portem de legislatura, el Govern del PP ha aprovat per decret llei qüestions de tanta transcendència com la reforma del sector elèctric (que incorporava un període transitori! On queda la urgència, doncs?), la reforma laboral, retallades en la prestació d’atur i en l’accés a altres drets socials, o la creació de noves modalitats contractuals.

És evident que el PP li ha agafat el gust a això de governar per decret, sense debat, menyspreant el Parlament. Al llarg del que portem de legislatura, s’han aprovat 56 decrets llei. Només un menys que la legislatura anterior (i falta més d’un any perquè acabi), i forces més que en totes les anteriors. Amb el Govern del PP, allò excepcional és que les lleis les elabori el Parlament. Allò que la Constitució contempla només per a casos d’extraordinària i urgent necessitat, el PP ho ha convertit en la normalitat.

Si els deixem fer, aviat els molestaran fins i tot les eleccions. La ciutadania està descobrint que, o es desfà del PP, o el PP es desfà de la democràcia.

¿Quina és la urgència de mesures que el mateix Decret Llei afirma que no entraran en vigor fins a l’1 de gener o l’1 de juliol de 2015, com la privatització del Registre Civil? ¿Com poden considerar urgents avui mesures com les que afecten al tractament fiscal de la dació en pagament, que s’han negat a aplicar amb anterioritat, quan les proposàvem altres grups? Si eren urgents, ¿perquè no es van acceptar aleshores?

Amb aquesta manera d’actuar, a més de degradar la democràcia, converteixen Espanya en un dels països amb menor seguretat jurídica de la UE. Ni la ciutadania, ni els agents econòmics, saben ja quines lleis estan vigents.

Perquè el contingut del decret mereixeria un debat molt pausat, perquè és d’allò més rellevant. I per suposat, d’allò més de dretes:

Introdueixen l’impost de depòsits bancaris, però estableixen un mínim que no serveix per recaptar i impedeix les CCAA d’establir-ho més elevat. Un altre favor a la Banca.

Aproven un nou rescat a les empreses, en aquest cas del sector del gas, amb un nou dèficit de tarifa que pagaran els usuaris (i que es quantifica en uns 800 milions d’euros anuals).

Dediquen els recursos de la Garantia juvenil a regar amb més bonificacions les empreses.

Privatitzen el Registre Civil (que passa als registradors mercantils), tot posant en mans privades dades que afecten la intimitat de les persones. I també AENA, la joia de la corona.

I, com no, un decret llei que suposa una ingerència en les competències de les CCAA. Per la via de la declaració de Municipi Turístic, irrompen en les competències sobre horaris comercials, el que suposarà més dificultats per a la conciliació per als treballadors i les treballadores del sector.

El PP demostra que no només no els agrada la democràcia participativa: la mateixa democràcia representativa els molesta. No sorprèn massa; són els mateixos que no accepten preguntes en les rodes de premsa, que no deixen entrar els mitjans en els seus mítings, que eviten comparèixer i donar explicacions sempre que poden.

Si els deixem fer, aviat els molestaran fins i tot les eleccions. La ciutadania està descobrint que, o es desfan del PP, o el PP es desfà de la democràcia.

Què és un decret llei?
La Constitució contempla aquest instrument, que permet al Govern la possibilitat d’aprovar una disposició legislativa (anomenada decret llei), que entrarà en vigor immediatament. No és la seva funció; això li pertoca al poder legislatiu (com indica el seu nom), que resideix en les Corts Generals. Per això es va voler acotar el seu ús a casos d’”extraordinària i urgent necessitat”. A més, el decret llei haurà de ser convalidat pel Congrés. Ara bé, els grups no podran presentar esmenes. Existeix la possibilitat de demanar que, tot i estar ja en vigor, es tramiti com a projecte de llei (de manera que finalment els grups puguin presentar esmenes i debatre amb més detall el seu contingut). Però malauradament, la majoria absoluta del PP ho deixa a la seva voluntat, que està demostrant un cop més la seva preferència per la imposició, el menyspreu pel debat i l’autoritarisme.


Joan Coscubiela
Diputat d’ICV-EUiA al Congrés

Autor/Autora

Joan Coscubiela

Diputat de Catalunya Sí que es Pot al Parlament

Articles publicats : 7

Deixa el teu comentari

Scroll to top