Consens i abordatge integral per fer front a la segona onada Revisat per Revista Treball a . L'extrema situació que estem vivint està fent trontollar no només la manera que teníem de comportar-nos i viure en societat sinó també la forma de concebre el m L'extrema situació que estem vivint està fent trontollar no només la manera que teníem de comportar-nos i viure en societat sinó també la forma de concebre el m Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » Consens i abordatge integral per fer front a la segona onada

Consens i abordatge integral per fer front a la segona onada

Consens i abordatge integral per fer front a la segona onada

L’extrema situació que estem vivint està fent trontollar no només la manera que teníem de comportar-nos i viure en societat sinó també la forma de concebre el món i les relacions humanes. Sense dubte,  estem davant d’un fet insòlit que implica canvis i presa de decisions transcendentals a nivell institucional per part dels dirigents polítics. Algunes més meditades, d’altres més precipitades pels contratemps que causa un virus del que poc coneixem i que avança imparable.

Prendre decisions sempre és una tasca difícil, i acontentar a la major part de la ciutadania encara ho és més. La crisi sanitària de la covid-19 ha vingut de la mà d’una forta crisi econòmica i social que no només ha demostrat que el nostre sistema de salut no estava capacitat per fer-hi front sinó que les desigualtats s’incrementen i que les mesures que es prenen per protegir la vida i la salut, especialment de les persones de més risc, són alhora contraproduents per a la immensa majoria de la classe treballadora donada l’estreta relació de les mesures amb l’impacte econòmic.

Els nostres responsables polítics s’han d’enfrontar a dilemes morals i ètics d’una tessitura titànica. Des que es va anunciar l’estat d’alarma i a mesura que s’han anat aplicant mesures posteriors, la majoria restrictives, les veus opositores, negacionistes i crítiques s’han anat evidenciant i les discrepàncies polítiques en el si d’un mateix govern o de l’oposició s’han fet palès.

Quan ens preguntem què hem fet malament i ens comparem amb altres països per trobar resposta a la gestió tant per part del Govern estatal com del Govern autonòmic -que va recuperar la competència sanitària amb la finalització del primer estat d’alarma- ens trobem amb un denominador comú que comparteixen molts experts i també molts professionals sanitaris. Aquest punt comú és la manca d’un lideratge fort i d’un vincle d’unitat de les diverses forces polítiques per fer front a la crisi. La ciutadania necessita governs forts i units que actuïn amb previsió i transmetin certeses envers el futur. Ara més que mai, no és el moment de moviments partidistes ni de rivalitat política, és el moment d’evitar generar crispació, i és el moment de la cooperació.

Si volem fer front aquesta segona onada plegats i evitar alguns dels errors comesos durant la primera, no només calen sacrificis per part la ciutadania sinó que es necessiten compromisos i responsabilitats per part dels governs que passin per la coherència, les mesures de consens, el lideratge i la presa de decisions compartides amb totes les forces polítiques, els agents i moviments socials i també els sindicats. Estem segurs que la unitat i l’abordatge integral de situacions tant crítiques com les que estem vivint serien molt millors per baixar la crispació política tant desafortunada en un moment com l’actual, tot permetent donar un missatge unidireccional i ferm sobre la situació amb una previsió de futur que inclogui mesures consensuades i que no deixin ningú enrere.

 

Autor/Autora

Laura Oliva i Carlos Sans

Membres de Confluència Jove

Articles publicats : 2

Deixa el teu comentari

Scroll to top