Comuns i municipalisme: posem-nos a treballar! Revisat per Revista Treball a . El 8 d’abril va fer un any de l’Assemblea Fundacional d’un País en Comú, on vam aprovar l’ideari polític, els objectius i el model de país. La gent d’ICV culmin El 8 d’abril va fer un any de l’Assemblea Fundacional d’un País en Comú, on vam aprovar l’ideari polític, els objectius i el model de país. La gent d’ICV culmin Rating: 0
Esteu aquí: Home » Món local » Comuns i municipalisme: posem-nos a treballar!

Comuns i municipalisme: posem-nos a treballar!

Comuns i municipalisme: posem-nos a treballar!

El 8 d’abril va fer un any de l’Assemblea Fundacional d’un País en Comú, on vam aprovar l’ideari polític, els objectius i el model de país. La gent d’ICV culminàvem un camí iniciat a l’Assemblea de Viladecans el 2013, on apostàvem per la creació d’un nou espai polític que abracés tota l’esquerra progressista i catalanista d’aquest país. Des d’aleshores s’ha anat avançant i fent camí per bastir aquest projecte polític, si bé de manera desequilibrada.

El convuls context polític del darrer any i les reiterades cites electorals han provocat que un dels mandats absolutament necessari i primordial d’aquella Assemblea Fundacional com era el desplegament territorial, hagi quedat relegat a un segon pla i sistemàticament postposat. Això ha provocat un alt grau de desmotivació a part de la militància que, en molts casos, s’ha trobat òrfena d’espais de participació, discussió i acció política als municipis d’arreu del territori. Una militància compromesa que, malgrat tot, ha estat i continua estant al peu de canó, treballant de valent i picant pedra.

La gravetat de la crisi institucional i política a Catalunya ha comportat que s’hi aboquessin tots els esforços i recursos del nou espai. Si bé això és comprensible, el desplegament territorial i la discussió sobre el model de municipalisme s’hauria d’haver impulsat en paral·lel per evitar arribar a un any de les eleccions municipals en la situació de feblesa en la qual ens trobem en aquest moment.

ICV, hereus de les organitzacions que van forjar i recuperar la democràcia en molts ajuntaments, renovem amb la nostra participació a Catalunya en Comú el compromís històric amb el món local per tal de ser impulsors i referents de la construcció d’aquest nou ecosistema local. El municipalisme de Catalunya en Comú ha de ser un moviment unitari de l’esquerra social i política que emergeixi de la realitat dels pobles i ciutats, que es construeixi de baix a dalt. Un projecte d’àmplies majories amb clara vocació de govern per poder donar resposta als problemes de la ciutadania des de les polítiques públiques transformadores i innovadores, des del feminisme, l’ecosocialisme i la radicalitat democràtica.

I ho hem de fer des del reconeixement mutu, sense apriorismes ni submissions; sumant, amb generositat, empatia i voluntat d’aprenentatges creuats, perquè ni tot és nou, ni tot comença avui.

Però és del tot indispensable que en aquest procés de construcció local ens creiem que el municipalisme és la cimentació i els pilars de qualsevol força política. Sense un projecte municipalista fort, amb musculatura i que tingui un bon resultat en les pròximes eleccions municipals, no disposarem de l’arrelament necessari per a impulsar la transformació de la nostra societat. El projecte dels Comuns requereix una àmplia presència en governs locals i del pes necessari en les administracions supramunicipals com poden ser les Diputacions, els Consells Comarcals o la mateixa Àrea Metropolitana. Cal que ens creiem que només amb agrupacions locals fortes podrem donar solució a la profunda escletxa social que ha provocat la crisi econòmica als nostres pobles i ciutats. Però fins i tot, cal que ens creiem també que sense municipalisme no recuperarem el país. Curiosament, fa uns mesos vaig trobar una fotografia d’uns companys del PSUC de Montcada en una enganxada de cartells a les primeres eleccions municipals de la democràcia l’any 79. Em va sorprendre l’eslògan de la campanya “Ahora puedes ganar. Recupera Catalunya Ayuntamiento por Ayuntamiento”. Em va sorprendre, perquè malgrat –o malauradament– després de 39 anys l’eslògan d’aquella campanya continua sent del tot vigent. El 1979 vam contribuir a recuperar les institucions democràtiques i ara, 39 anys després, volem contribuir a recuperar no només les institucions, sinó també la normalitat democràtica i el restabliment de l’autogovern. Fa 39 anys ho teníem clar i ens ho vam creure. Tornen a ser temps de municipalisme i proximitat. Ja anem tard, posem-nos a treballar!

Autor/Autora

Laura Campos

Alcaldessa de Montcada i Reixac

Articles publicats : 1

Deixa el teu comentari

Scroll to top