“Comencem tot just ara a defensar els drets de les persones migrades subsaharianes a Tunísia” Revisat per Revista Treball a . Entrevista a Naima Hammami (née M'Barek), dirigent del sindicat UGTT [divide] La setmana del 5 al 9 de febrer es van celebrar a Barcelona les Jornades “On són e Entrevista a Naima Hammami (née M'Barek), dirigent del sindicat UGTT [divide] La setmana del 5 al 9 de febrer es van celebrar a Barcelona les Jornades “On són e Rating: 0
Esteu aquí: Home » Entrevistes » “Comencem tot just ara a defensar els drets de les persones migrades subsaharianes a Tunísia”

“Comencem tot just ara a defensar els drets de les persones migrades subsaharianes a Tunísia”

“Comencem tot just ara a defensar els drets de les persones migrades subsaharianes a Tunísia”

Entrevista a Naima Hammami (née M’Barek), dirigent del sindicat UGTT

La setmana del 5 al 9 de febrer es van celebrar a Barcelona les Jornades “On són els drets laborals i econòmics de les persones migrades”, que l’Assemblea de Cooperació per la Pau a Catalunya han organitzat per incidir sobre la manca de compliment dels drets laborals i econòmics de persones migrades subsaharianes al territori català, a Marroc i a Tunísia.

En aquest marc, vaig tenir la sort i el plaer de conèixer algunes dones que, igual que els seus companys d’organització, són expertes en els drets laborals i econòmics i migracions, però que van fer especial incidència en com les dones són la part més precària i vulnerable, en un procés que ja és per se molt dur per a tothom.

La Naima Hammami, del sindicat Union genérale tunisienne du travaill (UGTT), és una d’elles, i li vam preguntar pels drets de les persones immigrades a Tunísia, i també sobre la seva experiència com a dona en una organització molt masculinitzada com és el sindicat tunisià UGTT, que va guanyar el Premi Nobel de la Pau 2015, juntament amb tres organitzacions més, per la seva participació en el diàleg i la pacificació del país i que, segurament, van evitar la guerra civil durant la Primavera Àrab tunisiana.

És de professió mestra, i va ser allà, a l’escola, on va començar la seva carrera sindicalista, que després va passar a ser la seva ocupació principal. Des del gener del 2017 és membre i l’única dona de l’executiva del sindicat UGTT.

Existeix en el seu sindicat la secció “dones” o “feminista”? Com és que no n’és la coordinadora?

Sí, existeix, i es diu Secció de Joves, Associacions i Dones. Vam decidir que una dona havia d’ocupar una secció de més projecció, i amb visibilitat sobretot internacional.

Jo he participat molts anys a la Comissió de la Dona Treballadora, prèvia a la Secció, però ara la lluita la porto en aquesta altra àrea.

Expliqui’ns què és el millor que li ha passat o de què se sent més orgullosa com a sindicalista de la UGTT?

Doncs ser elegida la primera dona de la Direcció Executiva, després de molts anys de lluitar per la feminització del sindicat, tot i que és una petita victòria, ja que cal fer molt camí per arribar a la paritat.

També, aconseguir (amb moltes companyes) que el sindicat se sumés a les reivindicacions i celebracions del 8 de març, als anys 90.

Quin percentatge de dones hi ha a la UGTT?

A les bases, el 50%; als comandaments intermedis, un 30% i a la direcció… bé, no cal parlar de percentatge.

Què en diu, de la situació de la dona en general a Tunísia?

En l’àmbit legislatiu (Constitució i Llei contra les violències fetes a les dones), la situació de la dona a Tunísia és millor que en la de la majoria de països àrabs. Una altra cosa és la realitat, que l’exemple de la UGTT pot il·lustrar perfectament.

Com es viu el poder a la direcció del sindicat des de la seva visió femenina?

La veritat és que he de treballar el doble. I vull (recalca) treballar molt perquè l’empremta de les dones sigui important. Que ningú pugui dir que una dona no es mereix aquest lloc.

Anem ara a la Primavera Àrab: perquè la UGTT va guanyar el Premi Nobel de la Pau?

El vam guanyar quatre organitzacions: la Lliga dels Drets de l’Home, l’Ordre Nacional dels Advocats i el Sindicat Patronal, a part de nosaltres.

I… aquí intervé el Habib Louizi (que acompanya la Naima): entre totes i dialogant, vam evitar la violència i probablement una guerra civil. Parlant, parlant i parlant, entre nosaltres i amb tots els agents del país.

Com ha vist les Jornades organitzades per l’ACPP Catalunya? Per a què li poden servir a la seva organització i a la problemàtica de les migracions?

La veritat és que fins fa molt poc el principal espai de treball per a la UGTT en tema de migracions era exclusivament aquell que defensava els drets dels i les tunisianes que emigraven cap a altres països, especialment a Europa.

Tanmateix, Tunísia s’ha convertit en un país rebedor de persones migrades, per una banda subsaharianes i per una altra de les que fugen de conflictes com el libi o el sirià.

Per això, comencem tot just ara a defensar els drets de les persones migrades subsaharianes a Tunísia, i és en aquest sentit que les jornades de l’ACPP Catalunya ens han permès conèixer altres experiències i moltes organitzacions que ja hi porten treballant més temps. Ens ha semblat una iniciativa molt bona i que donarà molts bons fruits.

Quins són els eixos per treballar en la protecció dels drets laborals (i humans) de les persones migrades al seu país?

Bé, el marc regulatori actual (Llei del 1968 i Codi del Treball) és molt restrictiu i impedeix, entre altres, la legalització de la majoria d’organitzacions de col·lectius migrants. És per això que la tasca de la UGTT esdevé central per continuar treballant en canviar aquest marc.

L’altre dia, a una de les seves intervencions vaig sentir-la dir que les dones són les persones que pateixen més els processos migratoris. Per què?

En general, les dones estan pitjor posicionades per accedir a qualsevol lloc de treball, són les que s’ocupen dels infants, són les que poden ser agredides (tot i que no parlem només de tunisians, ja que hi ha també conflictes entre els mateixos grups de subsaharians). Estan al final de la cadena de la misèria.

Autor/Autora

Marina Reig

La Clara Comunicació SCCL

Articles publicats : 1

Deixa el teu comentari

Scroll to top