Avortament; ni un pas enrere Revisat per Revista Treball a . No és casual, en aquest moment de caos econòmic, de crisi profunda del sistema capitalista, que el govern del PP es proposi abordar una reforma restrictiva de l No és casual, en aquest moment de caos econòmic, de crisi profunda del sistema capitalista, que el govern del PP es proposi abordar una reforma restrictiva de l Rating: 0
Esteu aquí: Home » Estat espanyol » Avortament; ni un pas enrere

Avortament; ni un pas enrere

Avortament; ni un pas enrere

No és casual, en aquest moment de caos econòmic, de crisi profunda del sistema capitalista, que el govern del PP es proposi abordar una reforma restrictiva de la Llei de l’avortament que retorni a l’Estat el control sobre les dones i la seva capacitat de decidir sobre el propi cos. Aquesta ofensiva és l’exemple més paradigmàtic de la voluntat de relegar de nou les dones a un paper subordinat i subsidiari en la societat, desposseint-nos de drets civils.
La Llei del 2010 estableix l’avortament lliure en les primeres 14 setmanes de gestació, fins a les 22 setmanes quan hi ha un risc greu sobre la vida de l’embarassada o greus anomalies del fetus, i sense termini quan sigui incompatible amb la vida o amb una malaltia extremadament greu i incurable. És, per tant, una Llei que no va assumir l’avortament lliure i que va combinar terminis amb supòsits.
Aquest avanç representa avui una conquesta fràgil davant les constants amenaces del PP. Cal, doncs, unitat amb la Llei, que, malgrat no assumir totes les reivindicacions feministes, és el que ara garanteix el dret de les dones a decidir la seva maternitat.

Les dades demostren que la taxa d’avortaments és menor en aquells països on les lleis són més permissives.

La proposta que planteja el ministre Gallardón significaria un retorn al passat i és encara més retrògrada que la Llei de 1985, que només despenalitzava l’avortament en determinats supòsits. El retorn a una Llei restrictiva faria augmentar les activitats clandestines i perjudicials per a la salut de les dones i augmentaria la desigualtat en l’accés al dret a decidir sobre el propi cos, ja que l’accés a l’avortament dependria de la capacitat econòmica de les dones per anar a altres països.
Les dades demostren que la taxa d’avortaments és menor en aquells països on les lleis són més permissives. Retrocedir a una llei més restrictiva seria abandonar tractats internacionals i a nivell Europeu ens ubicaríem a la cua.
Les estratègies dels sectors ultraconservadors per continuar exercint el domini social i oprimint els drets i les llibertats són les mostres d’un sistema que agonitza per sobreviure. Les velles formes d’opressió i control del capitalisme i del patriarcat no tenen lloc en les nostres societats. La ciutadania dóna suport majoritàriament al dret a decidir lliurement de les dones. El moviment feminista continuarà la lluita, no només per no fer ni un pas enrere, sinó per fer tots els passos que queden per avançar en els drets de les dones, aquí i al món.

Autor/Autora

Cristina Bigordà

Presidenta de Dones amb Iniciativa

Articles publicats : 4

Deixa el teu comentari

Scroll to top