Atur juvenil, una dada més? Revisat per Revista Treball a . Fa pocs dies, es van publicar les xifres de l’EPA corresponents a l’últim trimestre de 2013. Aquest cop no s’ha parlat gaire d’atur juvenil, ja que l’anàlisi s’ Fa pocs dies, es van publicar les xifres de l’EPA corresponents a l’últim trimestre de 2013. Aquest cop no s’ha parlat gaire d’atur juvenil, ja que l’anàlisi s’ Rating: 0
Esteu aquí: Home » Cartes dels lectors i les lectores » Atur juvenil, una dada més?

Atur juvenil, una dada més?

Fa pocs dies, es van publicar les xifres de l’EPA corresponents a l’últim trimestre de 2013. Aquest cop no s’ha parlat gaire d’atur juvenil, ja que l’anàlisi s’ha centrat a destacar que durant el 2013 s’ha continuat destruint ocupació i que el petit repunt es deu a la reducció de població activa. Però, segons dades d’Eurostat, el novembre de 2013 vam batre el rècord d’atur juvenil: 57,7%, la taxa més alta de tota la Unió Europea.

L’atur i la precarietat juvenil són elements “típics” d’aquesta etapa de la vida; és un problema estructural que fa dècades que s’arrossega, fruit de la manca de voluntat política per abordar-lo i apostar per unes polítiques de joventut transversals que vetllin per la creació d’ocupació juvenil de qualitat. Però les polítiques d’austeritat aplicades des de l’esclat de la crisi l’han agreujat i l’han fet més dramàtic. Avui, l’atur juvenil també és augment de la subocupació (joves que treballen menys hores de les que volen), és milers de persones joves fent feines sobrequalificades, és la impossibilitat d’emancipar-se residencialment, és risc d’exclusió social (hem arribat al màxim històric també d’atur juvenil de llarga durada), és que només 1 de cada 10 persones joves aturades de Catalunya reben prestació d’atur.

Aquesta tendència tardarà a revertir-se i tindrà conseqüències nefastes no només per a aquesta i futures generacions de joves, sinó també per a les generacions que ens precedeixen, que veuen com la precarietat traspassa la barrera de l’edat i s’instal·la en el mercat laboral global. Moltes són les persones joves que es veuen forçades a emigrar per manca d’oportunitats laborals i vitals dignes; patim una sagnia lenta però constant de joves més o menys formats (amb diners públics) que s’exilien, deixant de contribuir al desenvolupament de la seva comunitat i societat, en el teixit productiu del país.

L’atur juvenil no només és una xifra més per descriure el panorama en el que ens trobem. L’atur juvenil descriu la manca d’expectatives, ganes, esperança, present i futur amb la que vivim milers de joves.

Autor/Autora

Avatar

Militant de JEV

Articles publicats : 1

Deixa el teu comentari

Scroll to top