“Als EUA i la UE no els interessa un Tractat Vinculant, són “la seu” de les transnacionals” Revisat per Revista Treball a . Entrevista a Alícia Rodríguez, economista especialitzada en desenvolupament i cooperació internacional [divide] Presentar l’Alícia Rodríguez no és senzill, sobr Entrevista a Alícia Rodríguez, economista especialitzada en desenvolupament i cooperació internacional [divide] Presentar l’Alícia Rodríguez no és senzill, sobr Rating: 0
Esteu aquí: Home » Entrevistes » “Als EUA i la UE no els interessa un Tractat Vinculant, són “la seu” de les transnacionals”

“Als EUA i la UE no els interessa un Tractat Vinculant, són “la seu” de les transnacionals”

“Als EUA i la UE no els interessa un Tractat Vinculant, són “la seu” de les transnacionals”

Entrevista a Alícia Rodríguez, economista especialitzada en desenvolupament i cooperació internacional

Presentar l’Alícia Rodríguez no és senzill, sobretot curt no ho és. Ho intentarem. Economista, especialitzada en desenvolupament i cooperació internacional, és la responsable tècnica de projectes a Guatemala i El Salvador de l’associació de cooperació internacional solidària Entrepobles. En aquesta ocasió l’entrevistem perquè ha format part de la delegació catalana formada per representants del Grup de treball d’Empresa i Drets Humans impulsat per Lafede.cat – organitzacions per la justícia global – i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, a la III sessió del Grup de Treball Intergovernamental sobre Empreses i Drets Humans del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, que es va celebrar del  23 al 27 d’octubre a Ginebra. Aquest Grup Intergovernamental té el mandat de desenvolupar un Tractat Vinculant per a les empreses transnacionals i altres empreses, en matèria de respecte dels drets humans. Entrepobles també forma part de la Campanya Global –  @StopTNCimpunity –  per reivindicar la sobirania dels pobles, desmantellar el poder de les transnacionals i posar fi a la impunitat, una coalició de 200 moviments socials, xarxes, organitzacions i campanyes. Conscient de la dificultat del succeït a Ginebra, amb el permanent bloqueig dels EUA i la UE obstaculitzant qualsevol procés que avancés en la creació de normes vinculants, la Campanya Global no es rendeix i posa sobre de la taula les bases per elaborar un Tractat Vinculant fetes per un bon nombre de moviments socials, xarxes, comunitats i la societat civil de tot el món, es preparen per una nova Sessió, la IV, amb els deures fets.

Vivim en un món trastocat per la globalització neoliberal que està provocant un augment de les desigualtats, alimenta les violències sistèmiques,  amb sobiranies usurpades i que pretén perpetuar una democràcia de baixa intensitat. Som en un atzucac?

Hem arribat en un atzucac, però penso que la clau està en l’organització i en tota la lluita que fan els moviments socials i les organitzacions als carrers i en donar veu a les comunitats i a les persones afectades per l’entrada massiva invasiva de les transnacionals als territoris,  als països. Ho estan fent impunement, sense respectar cap mena de drets humans, provocant desallotjaments de la gent de les comunitats, generant molta violència sexual contra les dones.  Segresten i roben els béns naturals de les comunitats i de la seva manera de viure i conviure amb la natura. Tota la feina que es fa en el marc de la  Campanya Global és precisament donar veu a les comunitats afectades, que puguin tenir un espai on trobar-se, denunciar i exigir justícia. Hauria d’existir un Tribunal Internacional dels Pobles on es puguin jutjar aquests casos de denúncies interposades per les comunitats.

Hi ha milers de casos d’abusos i tots ben documentats com les empreses de Florentino Pérez i la construcció d’hidroelèctriques a Guatemala.

Per desmantellar el poder de les transnacionals, a més de les resistències de pobles i comunitats, les mobilitzacions i corresponsabilitats dels moviments socials i la societat civil global, què creus que cal fer més?

Cal un Tractat Vinculant per tal que les empreses responguin obligatòriament al respecte dels drets humans, i cal que s’hi impliquin organismes internacionals, com NNUU, que els diguin que no poden continuar fent el que estan fent: una vulneració massiva dels drets humans i ambientals. Tot el que hem aconseguit fins ara són codis voluntaris o regulacions de baix nivell que permeten a les empreses que decideixin si volen contribuir amb els drets humans o no. És evident que s’escuden construint l’anomenada “responsabilitat social corporativa” i fundacions privades per donar a entendre a la societat que estan fent alguna cosa, però sabem que tot això no és suficient i en molts casos una mentida.  S’ha d’avançar molt més que fins ara. La Campanya Global ja ha demostrat la seva voluntat de participar  activament en les sessions del Grup de Treball intergovernamental de NNUU, creant una xarxa de representants de diferents moviments socials i organitzacions, desenvolupant sessions paral·leles, tallers i posant sobre la taula un esborrany complert del Tractat Vinculant.

Això és una lluita contra rellotge?

Arribar fins aquí ha estat complicat, i ha hagut diversos moments durant la Sessió de Ginebra que pensàvem que el procés no continuaria endavant. Tant els EUA com la UE han intentat des de l’inici, per tots els mitjans, bloquejar l’elaboració del Tractat Vinculant. Finalment no ha estat així, continuarem, tenim el poder de la convicció. És una lluita contra rellotge contra uns poders corporatius amb uns lobbys molt potents. Hi ha voluntats polítiques que protegeixen els interessos de les empreses transnacionals,  per sobre dels Estats, per sobre de les necessitats i les voluntats dels pobles. En aquest context, el nostre repte és aconseguir que la Campanya Global es conegui cada cop més, per ajuntar forces i enllaçar lluites camperoles, sindicals, de les dones… en definitiva, de tots els moviments i comunitats que estan lluitant per un món més just.

Autor/Autora

Rosa Mateu

Redacció Treball

Articles publicats : 24

Deixa el teu comentari

Scroll to top