Acció Jove i el 12è Congrès de CCOO: nou cicle davant una nova realitat Revisat per Revista Treball a . El 12è Congrés de Comissions Obreres de Catalunya es va celebrar a finals de maig en un context polític i social excepcional, en què com a societat continuem en El 12è Congrés de Comissions Obreres de Catalunya es va celebrar a finals de maig en un context polític i social excepcional, en què com a societat continuem en Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » Acció Jove i el 12è Congrès de CCOO: nou cicle davant una nova realitat

Acció Jove i el 12è Congrès de CCOO: nou cicle davant una nova realitat

Acció Jove i el 12è Congrès de CCOO: nou cicle davant una nova realitat

El 12è Congrés de Comissions Obreres de Catalunya es va celebrar a finals de maig en un context polític i social excepcional, en què com a societat continuem en un procés d’adaptació constant davant els reptes que ens ha fet afrontar la crisi sanitària derivada de la covid-19. Reptes que són imprescindibles que siguin afrontats des del sindicalisme de classe perquè d’aquesta crisi no sortim encara més debilitades del que ja ens trobem.

Tanmateix, les jornades del darrer cap de setmana de maig van ser només la punta d’un iceberg de feina que portava gestant-se durant més d’un any i que es va començar a manifestar al desembre, quan es va iniciar el primer nivell de discussió del Pla d’Acció i l’informe balanç del darrer mandat. En aquest sentit, les joves militants de Comissions Obreres hem pogut participar incorporant la visió juvenil als documents i als debats que es van anar presentant.

Va ser en el context del tercer nivell, quan era el torn dels congressos de les federacions i territoris, quan Acció Jove vam celebrar la nostra 5a Assemblea Nacional, on vam tenir l’oportunitat de fer un relleu en la direcció de l’organització i establir un pla de treball de cara als quatre anys vinents. L’objectiu? Esdevenir una organització militant i participativa, capaç de donar resposta a les problemàtiques laborals i socials de la joventut treballadora. Joventut que reclama no voler ser, un cop més, víctima de les conseqüències de les crisis que estem vivint. Volem ser capaços d’arribar i sindicalitzar a les joves precàries als seus llocs de treball, però no només això, sinó també organitzar-les i fer-les partícips en la millora de les seves condicions de vida.

Per moltes, aquest procés congressual ha estat el primer que hem viscut com a afiliades i militants de les Comissions Obreres de Catalunya i ens ha permès viure des de dins què significa quan parlem de la força del moviment obrer i, concretament, de CCOO. El sindicat majoritari del país: una força que es demostra cada dia als centres de treball i als comitès d’empresa, però també als òrgans de representació institucionals on hi som presents per portar les demandes de la classe treballadora i combatre la precarietat i l’explotació laboral. Un congrés marcat per l’actual situació sanitària, però que ha estat exemple d’organització i respecte per les mesures necessàries per poder fer tots els debats de manera segura. Hem pogut ser partícips i testimonis de la força d’una organització que es manifesta més visiblement cada quatre anys, quan totes ens reunim per fer diagnosi de la feina feta i ens establim les línies de treball pels anys vinents. Avaluem un mandat per començar-ne un altre, carregat de reptes.

En aquest sentit, valorem molt positivament com un dels protagonistes d’aquest congrés ha estat la joventut, conjuntament amb les dones i les noves realitats del treball. És crucial que les demandes de les joves es posin sobre la taula i abordem qüestions com els reptes d’organització i sindicalització juvenil, ja que és el que ens permetrà plantar-nos contra la precarietat que caracteritza no només els treballs als quals accedim, sinó les nostres condicions de vida. Necessitem una aposta ferma pel jovent del sindicat des dels òrgans de direcció i coordinació com les Unions Intercomarcals i les Federacions, ja que serà l’única forma en què aconseguirem acabar amb l’horrible assumpció de la joventut amb la precarietat, la temporalitat i la lluita constant per a una emancipació digna.

És per això que també hem valorat molt positivament la visibilització pública del jovent durant el congrés mitjançant no només la nostra participació en espais com la mesa o la presentació de ponències o resolucions, sinó també en la visibilització dels nostres referents a espais com la Fundació Pau i Solidaritat, inscrita a la Secretaria d’Internacional i Cooperació de CCOO. És dit que si no et veuen, no existeixes, i és per això que creiem primordial que les joves de Comissions -que poden no conèixer encara Acció Jove- es vegin representades als òrgans de decisió i representació del sindicat. És necessari que aquestes vegin que tenen espais on participar i treballar i on trobar punts en comú a partir d’una realitat que també vertebra la nostra situació laboral com és l’edat.

Alguns dels compromisos que ha pres el sindicat al voltant de la joventut han estat la consolidació de la figura d’una responsabilitat de joventut a cada federació i unió, que no superi els 29 anys, per així poder aglutinar els joves des de la seva realitat local i territorialitzar, de veritat, l’organització. A part d’això, també destaquem el compromís per tenir presència jove als consells de les organitzacions confederades i la doble adscripció afiliativa de les joves menors de 30 anys. Celebrem també la concepció del conjunt del sindicat d’Acció Jove com a espai de debat, discussió i organització de les joves de CCOO i com a nexe entre un món laboral inestable i extremadament temporal -i que impossibilita l’adscripció permanent a una sola federació o territori- i un sindicat que ha de ser capaç de donar resposta a la seva realitat per transformar-la.

Ara, un mes després d’haver celebrat el congrés, podem dir que Acció Jove ens trobem amb les piles molt carregades per començar a posar en marxa el nostre Pla d’Acció i mobilitzar les joves del sindicat contra l’explotació i la precarietat que ens imposa el sistema capitalista. De la mateixa manera, valorem molt positivament la resposta i acompanyament que se’ns està donant, demostrant que dins de les Comissions Obreres de Catalunya sí que es creu en el seu jovent, en el seu present i futur al sindicat i en la seva capacitat crítica dins dels debats del sindicat. L’organització és imprescindible no per només defensar-nos dels seus intents per retallar-nos en drets, sinó per conquerir-ne de nous!

Autor/Autora

Acció Jove

Lucía Aliagas, Julia Rosanna Sánchez-Valverde, Daniel Cruz i Dennis Pielaat són l'Equip Coordinador d'Acció Jove - Joves de CCOO

Articles publicats : 1

Deixa el teu comentari

Scroll to top