Entrevista a Xavi Casanovas Revisat per Revista Treball a . “Hem de fer un sistema fiscal a mida de l’Estat del Benestar que volem” [divide] Xavi Casanovas Portaveu de la Plataforma per una fiscalitat justa [divide] Port “Hem de fer un sistema fiscal a mida de l’Estat del Benestar que volem” [divide] Xavi Casanovas Portaveu de la Plataforma per una fiscalitat justa [divide] Port Rating: 0
Esteu aquí: Home » Entrevistes » Entrevista a Xavi Casanovas

Entrevista a Xavi Casanovas

Entrevista a Xavi Casanovas

“Hem de fer un sistema fiscal a mida de l’Estat del Benestar que volem”

Xavi Casanovas
Portaveu de la Plataforma per una fiscalitat justa

Portaveu de la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària i responsable de Comunicació de Cristianisme i Justícia. El passat 18 de març presentava l’informe “La reforma fiscal que volem” com a resposta a l’informe de la comissió d’experts.

Cal una reforma fiscal a Espanya, i en quin sentit?
El primer que ens hem de plantejar és quin Estat del Benestar volem. Si volem que sigui sòlid, solvent, d’accés universal… hem de fer un sistema fiscal a mida. Crec que la necessitat d’una reforma fiscal és evident, sobretot per les xifres de les que parlem a l’Informe de la Plataforma: els impostos al nostre país estan molt per sota de la mitjana europea, tot i tenir uns tipus nominals molt alts. Això ens està parlant de frau fiscal. Tot plegat ens dóna els dos elements clau de per què volem la reforma. Primer, perquè volem sostenir l’Estat del Benestar i el volem fort i d’accés universal. I segon, perquè volem acabar amb el frau fiscal que està minant els ingressos de l’Estat.

El lema de la plataforma és “ser ric surt molt barat”. Quines propostes feu perquè pagui més qui més té?
Aquest lema surt de la desigualtat en la tributació de les rendes del treball i del capital. Qui viu del seu treball pot estar pagant uns tipus del 35 o 40%, en canvi qui viu només del capital estarà pagant uns tipus del 21%. Cal més progressivitat fiscal. Per exemple, un IVA superior per als articles de luxe. Hi ha informes que diuen que aquest mercat de béns de luxe està creixent a un ritme d’un 15% anual. Això vol dir que hi ha marge per incrementar la fiscalitat, es podria fer un tipus com es va provar de fer als anys 80 de vora del 30 o 33%. La segona, mateix tracte fiscal per a les rendes del treball i les rendes del capital, equiparar els tipus. I una darrera, l’aplicació d’un impost sobre les transaccions financeres internacionals, desincentivem l’especulació financera mundial i sobretot gravem aquells que especulen amb els nostres diners.

Apuntaves que una de les parts oblidades de l’Informe Lagares és la lluita contra el frau fiscal.
És la gran xacra del sistema impositiu d’aquest país. És molt difícil, però si volem fer-ho, hem de posar-hi els mitjans. A Espanya hi ha un inspector d’Hisenda per cada 1.900 habitants, quan a països com França o Alemanya estan en un per cada 600 o 700.

Qualsevol lluita actual contra la pobresa i l’exclusió social ha de tenir clar que els impostos són la manera de finançar l’Estat del Benestar.

I què opines de les teòriques baixades d’impostos a les rendes més baixes de les que presumeix el PP?
Realment són un pur maquillatge. La rebaixa a les rendes baixes és la forma d’acontentar aquell que menys té, però és la xocolata del lloro. Les rendes inferiors a 1.000 euros al mes ja no estan pagant IRPF i les poques que estan pagant ho fan amb menys de 100 euros a l’any. I això no es compensarà ni de bon tros amb l’increment de l’IVA. Per tant, a les rendes més baixes una reforma d’aquest tipus no les afavorirà en res.

Els experts de l’Informe Lagares es mostren favorables a reduir la despesa pública. Què els respondries?
Tenim dubtes que aquest grup d’experts sigui conscient del que està passant a la societat. Parlem d’un grup d’experts on tots menys un són catedràtics d’Economia, entre els quals no trobem cap persona representat de la societat civil, cap persona experta en pobresa i exclusió i, per descomptat, cap dona. Nosaltres reclamem que s’escolti la veu de la ciutadania en qualsevol reforma que es vulgui fer.

En uns mesos tindrem el projecte de llei de reforma fiscal del govern. Quines són les accions que preveu la plataforma al respecte?
La presentació del nostre informe ha estat un punt de partida. Els impostos són una qüestió transversal, per això ens agradaria ajudar totes aquelles campanyes, mobilitzacions, plataformes, etc. a incorporar la qüestió fiscal com a un element més dins de les seves lluites i programes. Qualsevol lluita actual contra la pobresa i l’exclusió social ha de tenir clar que els impostos són la manera de finançar l’Estat del Benestar. Així mateix, donarem el document a tots els partits. Sabem que alguns estan més a prop del programa o del pensament de la plataforma, però creiem que és important que pugui arribar a tots ells.

Autor/Autora

Avatar
Articles publicats : 3

Deixa el teu comentari

Scroll to top