Una finestra d’oportunitat per acabar amb l’austeritat Revisat per Revista Treball a . Tot i que Syriza s’ha trobat sola a la taula de negociació, s’ha obert per fi una finestra d’oportunitat per acabar amb l’austeritat a Europa. La qüestió és si Tot i que Syriza s’ha trobat sola a la taula de negociació, s’ha obert per fi una finestra d’oportunitat per acabar amb l’austeritat a Europa. La qüestió és si Rating: 0
Esteu aquí: Home » Europa » Una finestra d’oportunitat per acabar amb l’austeritat

Una finestra d’oportunitat per acabar amb l’austeritat

Una finestra d’oportunitat per acabar amb l’austeritat

Tot i que Syriza s’ha trobat sola a la taula de negociació, s’ha obert per fi una finestra d’oportunitat per acabar amb l’austeritat a Europa. La qüestió és si Espanya, Portugal o fins i tot França i Itàlia aprofitaran aquesta oportunitat.

Després de dures negociacions, el Ministre Grec de Finances, Yanis Varoufakis, va anunciar una pròrroga del préstec per quatre mesos amb l’objectiu de renegociar les condicions del rescat Grec. En termes de política econòmica podem extreure tres conclusions d’aquestes negociacions:

Primer, la condicionalitat macroeconòmica associada als programes de rescat necessiten ser realistes. Varoufakis va reconèixer que Grècia és un país en fallida, i enlloc d’acceptar més diners per pagar un deute insostenible, demanda noves condicions que permetin créixer a l’economia grega. Reconèixer aquest fet significa acceptar que els rescats es van dur a terme per salvar el sector financer europeu i que el paquet de mesures d’austeritat només ha acabat generant atur i pobresa. Per què, diguem-ho clar: és irracional demanar a un país en depressió que assoleixi un superàvit primari del 4,5% del PIB.

Segon, Grècia està complint. Varoufakis ha aconseguit acordar algunes reformes estructurals que seran beneficioses per aturar la “ponzi-austeritat” (austeritat com a estafa piramidal), particularment reduint l’objectiu acordat de superàvit primari del 4,5% al 1,5% del PIB el 2015.  Acabar amb l’evasió fiscal i la corrupció, oferir un pla per alleugerir la pobresa i fer fora als “homes de negre” de la Troika presents a Atenes són grans victòries.

Tercer, proposant introduir els bons sobirans lligats al creixement, Grècia està oferint un nou contracte per a Europa per restablir el creixement i la prosperitat en el Sud sense canvis institucionals.

Syriza ha fet una crida a una “Conferència Europea del Deute” per cancel·lar la major part del valor nominal del deute públic. Sembla una proposta necessària i urgent, però hi ha poc incentius per acollir aquesta conferència multilateral en la mesura que el deute de l’eurozona està estructurat en forma d’acords de préstec bilaterals. Ara Grècia està oferint als seus creditors un intercanvi dels bons pendent per altres on el pagament dels interessos queda indexats al creixement de l’economia grega. L’intercanvi inclouria un nou acord amb el Banc Central Europeu, per tal que el deute grec en mans del BCE sigui canviat per nous bons anomenats perpetus i milloraria les condicions de repagament del deute.

Aquesta política requereix l’acord de les institucios (i d’alguns inversors privats). Això no implica cap mutualització del deute o grans canvis en els tractats, però és una política poderosa ja que vincular el pagament del deute al creixement té tres grans avantatges: evitar fallides, evitar una política fiscal pro-cíclica, i promoure el contagi internacional del risc. I, en el cas de l’Eurozona, aquests bons podrien, al mateix temps, contribuir a corregir els desequibilibris macroeconòmic de l’Eurozona.

Després de més de cinc anys d’eurocrisis, avui Syriza està conduint canvis de baix a d’alt a Europa trencant la idea de que “no hi ha pla B” per a l’austeritat. Això obre l’oportunitat per als països del sud d’establir noves condicions en relació als programes d’ajust macroeconòmic. Hi ha lloc a la UE per a les polítiques progressistes, només cal voluntat política.

Autor/Autora

Delfina Rossi

Economista. Investigadora de la Universitat d'Austin (Texas)

Articles publicats : 2

Deixa el teu comentari

Scroll to top