Un repte per l’esquerra: la revolució dins de casa Revisat per Revista Treball a . El nou govern grec encapçalat per Alexis Tsipras ha despertat moltes expectatives entre les forces polítiques d’esquerres arreu d’Europa però també alguna sorpr El nou govern grec encapçalat per Alexis Tsipras ha despertat moltes expectatives entre les forces polítiques d’esquerres arreu d’Europa però també alguna sorpr Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » Un repte per l’esquerra: la revolució dins de casa

Un repte per l’esquerra: la revolució dins de casa

Un repte per l’esquerra: la revolució dins de casa

El nou govern grec encapçalat per Alexis Tsipras ha despertat moltes expectatives entre les forces polítiques d’esquerres arreu d’Europa però també alguna sorpresa “indignant”. L’absència de dones al capdavant de les carteres ministerials ha rebut un allau de crítiques. Més enllà de les veus oportunistes (i de sobte feministes) contràries al projecte de Syriza, la polèmica no és nova dins de l’espai polític del que es podria considerar l’esquerra transformadora. La feminització d’aquest espai és encara un repte. Sense voluntat d’exhaustivitat davant una qüestió complexa, des del meu punt de vista, hi ha tres elements a considerar: la presència de dones, la feminització de la política i el “gap” quotidià.

En primer lloc, cal parlar dels actors polítics. Es tracta de l’aspecte més visible que fa referència a la participació de les dones en política. En aquest sentit, el cas del nou govern grec es podria considerar una excepció, en bona part, gràcies a l’impuls de l’acció positiva des de la Unió Europea. Els sistemes de quotes han permès que moltes dones, tant preparades com molts homes, poguessin ocupar càrrecs de responsabilitat en l’àmbit polític, econòmic i social. Tanmateix, l’equitat no s’ha assolit perquè ells encara hi són més presents que elles i, massa sovint, elles han de demostrar que són mereixedores del lloc ocupat (exigència que no tenen ells).

En segon lloc, cal parlar de les formes i el contingut polític. La feminització de la política la poden protagonitzar tant homes com dones sempre que en la seva praxis trenquin amb la masculinitat hegemònica. Empatia, diàleg, horitzontalitat o quotidianitat són alguns dels trets que permeten identificar formes i continguts polítics feminitzats més enllà del sexe de qui els posa en pràctica. Malgrat l’esforç d’alguns homes i moltes dones, l’egocentrisme, el monòleg, la verticalitat i la productivitat són encara les claus de la dinàmica política actual en tot l’espectre ideològic.

En tercer lloc, cal parlar del “gap” quotidià. És a dir, de la manca de coherència entre el discurs que defensa la igualtat de gènere i la pràctica quotidiana de totes aquelles persones que formen part de la dinàmica política. Aquesta escletxa entre el discurs i la pràctica és un reflex del que passa a la societat en general que viu instal·lada en un context de pseudo igualtat.

Per normalitzar la presència de les dones en la vida política cal feminitzar les seves formes i continguts. Al seu torn, per feminitzar la política cal transformar la quotidianitat. Aquesta transformació és un dels grans reptes de l’esquerra com a defensora de la igualtat i la justícia social. Com va recordar Agnes Heller als anys 70 del segle XX, un dels problemes de les anàlisis marxistes clàssiques va ser el menysteniment de la vida quotidiana, és a dir, del conjunt d’activitats necessàries per a la reproducció de la vida humana. No es pot fer la revolució sense revisar les relacions socials i les condicions materials d’existència que formen part de l’espai quotidià de tots els actors polítics. No es pot defensar discursivament la igualtat d’oportunitats i, a la pràctica, deixar els plats per rentar quan es surt al matí de casa i tornar quan les criatures dormen sense haver comprat el sopar.  L’esquerra fa molts anys que té el repte de transformar la quotidianitat i, en aquest cas, és possible començar la revolució dins de cada.

Autor/Autora

Sara Moreno

Sociòloga

Articles publicats : 9

Deixa el teu comentari

Scroll to top