Un horitzó per caminar Revisat per Revista Treball a . L'última fase del rescat a les grans empreses elèctriques duta a terme al nostre país es recolza en diversos fonaments, cada vegada més difícils d'ocultar: gara L'última fase del rescat a les grans empreses elèctriques duta a terme al nostre país es recolza en diversos fonaments, cada vegada més difícils d'ocultar: gara Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » Un horitzó per caminar

Un horitzó per caminar

Un horitzó per caminar

L’última fase del rescat a les grans empreses elèctriques duta a terme al nostre país es recolza en diversos fonaments, cada vegada més difícils d’ocultar: garantia d’uns ingressos “mínims”, via terme fix de la tarifa; continuïtat en els ingressos extraordinaris que els proporciona el mercat actual i obstacles a la competència.

Mitjançant el primer, s’ha assegurat gairebé el doble d’ingressos que a començaments de 2013 per aquest concepte. Gràcies al segon s’han embutxacat, entre 1998 i 2013, almenys 22.190 milions d’euros en beneficis extraordinaris (windfall profits): per sobre del que haurien percebut a través del mecanisme de fixació de preus anterior (Marc Legal Estable 1988-1997).

I en darrer terme, necessiten aturar l’avenç de les energies renovables per diversos motius. Un és perquè, com més electricitat d’origen renovable entra a cobrir la demanda, més baixa és la retribució que reben totes instal·lacions de generació, que majoritàriament pertanyen a aquestes empreses. Un altre és perquè, malgrat que han aconseguit controlar bona part de les grans instal·lacions de renovables (parcs eòlics fonamentalment), les petites instal·lacions de fotovoltaica se’ls continuen resistint. Així passa en el cas dels petits promotors, que es resisteixen a cedir la propietat a l’oligopoli, i sobretot amb les utilitzades per a autogeneració (autoconsum, li diuen alguns) i ús in situ de particulars. Primer van ser les traves de les distribuïdores a concedir punts de connexió a la xarxa, després l’atac a les primes que rebien les fonts d’origen renovable, i en coherència amb aquesta evolució, l’impuls de legislació que intenti impedir la lliure utilització dels recursos (sol i vent) per generar la pròpia electricitat. Una legislació que, a més de ser contrària a les directrius europees, no s’até a la lògica energètica ni a l’ambiental.

Davant de la temptació de pensar que l’atac, destralada o com es vulgui denominar, a les energies renovables serà una estratègia contínua per part de les empreses d’Unesa (Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, Viesgo, EDP), caldria reflexionar, almenys, sobre els següents elements. La seva prioritat no és acabar amb les renovables, és un mitjà per assolir l’objectiu fonamental: assegurar-se el volum més gran possible d’ingressos. Si aconsegueixen fer-ho d’una altra manera, l’escenari per a les renovables podria canviar. Una de les possibilitats, cada vegada més certa, és controlar tot el desenvolupament del negoci renovable, tant el dependent de grans instal·lacions com el de l’autogeneració. De fet, Iberdrola ja ha tret al mercat la seva iniciativa per a això. És probable que les de la resta no es facin esperar.

Fins al moment, els diferents governs han obviat la lògica energètica, ambiental, social i laboral, apostant per salvar unes empreses que estan en fallida constant. L’esmentada línia política manca, cada vegada més, de sentit: Endesa i Iberdrola, que posseeixen el 80% del sector, estan controlades pel Ministeri d’Economia d’Itàlia a través d’Enel en el primer cas, i pel fons sobirà de Qatar en el segon cas. Rescatar capital públic estranger no sembla una mesura democràticament acceptable per a la població espanyola.

El camí per a les renovables es mostra incert però, una vegada més, amb opcions de millora (i no només perquè sigui impossible empitjorar-lo). La clau es troba en actuar de manera estratègica, adaptar-se a les diverses realitats canviants i continuar caminant cap a l’horitzó de la sobirania energètica dels pobles.


Informa’t de les demandes del Partit Verd Europeu i del seu posicionament respecte el COP21.
https://stopclimatechange.net/

Autor/Autora

Pablo Cotarelo

Investigador, especialista en energies renovables i medi ambient

Articles publicats : 1

Deixa el teu comentari

Scroll to top