(ultra)dreta laica Revisat per Revista Treball a . El Senyor Google ofereix molts serveis de forma gratuïta. Un dels que utilitzo jo és el sistema d'alertes, una mena de xivato digital; cada vegada que una deter El Senyor Google ofereix molts serveis de forma gratuïta. Un dels que utilitzo jo és el sistema d'alertes, una mena de xivato digital; cada vegada que una deter Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » (ultra)dreta laica

(ultra)dreta laica

(ultra)dreta laica

El Senyor Google ofereix molts serveis de forma gratuïta. Un dels que utilitzo jo és el sistema d’alertes, una mena de xivato digital; cada vegada que una determinada paraula apareix a internet, t’avisa. I jo estic subscrit a les següents paraules: laic, laico, laïcitat, laicidad i laicismo. També a d’altres que no venen al cas.

El que sí ve al cas és que des de fa anys rebo correus electrònics amb enllaços a notícies de mitjans de comunicació que parlen de laïcitat i la immensa majoria provenen de Libertad Digital, Periodista Digital, Info Católica, La Voz Libre i Forum Libertas. De mitjans de dreta i ultradreta, vaja.

No els llegeixo tots perquè el meu estómac no ho aguantaria, però us asseguro que defensen la laïcitat. Evidentment ho fan tergiversant-ne el significat. Contraposen laïcitat i laïcisme, sana laïcitat i laicisme militant, laïcitat positiva i laïcitat excloent… Les fórmules són múltiples però el resultat és semblant. Bàsicament es resumeixen en una defensa de l’statu quo enfront de qualsevol proposta de limitar els privilegis de l’Església Catòlica a Espanya. De la situació actual en diuen laïcitat i de les propostes de canvi laïcisme. Una línia argumental sense solta ni volta, però que repetida mil vegades acaba quallant. El resultat és que a hores d’ara, la definició de laïcitat l’estan construint ells.

De l’apropiació del llenguatge per part del poder suposo que no cal explicar-ne molt, però si d’alguna cosa serveix fer una alerta, aquí va la meva.

De la mateixa manera que a França el Front Nacional de Marine Le Pen li disputa la bandera de la laïcitat a l’esquerra per justificar mesures nacionalistes excloents cap a musulmans i musulmanes, a Espanya i a Catalunya ja hi ha una operació similar en marxa. Una operació de distorsió completa del concepte de laïcitat que és part d’una estratègia d’apropiació de la tradició de la tolerància i la llibertat de pensament per part de l’Església Catòlica. L’episodi més lamentable d’aquesta operació va ser el famós discurs de Benet XVI a Ratisbona, quan va establir una major vinculació del cristianisme a la filosofia per la seva proximitat a l’helenisme en el moment fundacional (el Nou Testament està escrit en grec). De passada, projectava la sospita d’un islam incapacitat per a la reflexió filosòfica i procliu a la violència. I ja que hi érem, ens escopia als no creients una ràfega d’acusacions de nihilisme i relativisme moral. L’hereu de la Inquisició brandava el segell de la llibertat, increïble.

A casa nostra, la conseqüència de tot plegat és doble. Primer, permet identificar catolicisme i democràcia (aviat ens diran que van portar el matrimoni igualitari i els drets de les dones), deixant els musulmans a la intempèrie de l’estigmatització social. En segon lloc, bloqueja qualsevol reivindicació laica presentant-la com a excloent, intolerant i fins i tot dogmàtica, garantint els privilegis de la parròquia.

I allà on hi hagi privilegis, no hi haurà drets.

Autor/Autora

Joffre Villanueva

Patró de la Fundació Ferrer i Guàrdia

Articles publicats : 2

Comentaris (1)

Deixa el teu comentari

Scroll to top