TTIP i CETA: ho hem de parar Revisat per Revista Treball a . A la lluita contra el TTIP (Acord Transatlàntic de Comerç i Inversions) hem d’afegir la lluita contra el CETA (Acord Integral d’Economia i Comerç). El primer és A la lluita contra el TTIP (Acord Transatlàntic de Comerç i Inversions) hem d’afegir la lluita contra el CETA (Acord Integral d’Economia i Comerç). El primer és Rating: 0
Esteu aquí: Home » Internacional » TTIP i CETA: ho hem de parar

TTIP i CETA: ho hem de parar

TTIP i CETA: ho hem de parar

A la lluita contra el TTIP (Acord Transatlàntic de Comerç i Inversions) hem d’afegir la lluita contra el CETA (Acord Integral d’Economia i Comerç). El primer és un tractat de comerç i inversions entre la Unió Europea i els Estats Units; el segon, entre la Unió Europea i Canadà. Malgrat la manca total de transparència en les negociacions i la documentació, del TTIP en sabem una mica més gràcies a les filtracions de Greenpeace, a la difusió de part dels seus acords i al treball del nostre eurodiputat Ernest Urtasun. Del segon no n’hem sabut res fins fa ben poc: coneixem ara que les negociacions van finalitzar l’any 2014 i ha calgut desvetllar el seu contingut perquè ha de ser ratificat pel Consell Europeu i el Parlament Europeu. El secretisme ha estat present en ambdós casos, però molt especialment en el segon, que ha estat totalment fora del focus polític, mediàtic i social. Fins ara. I estem a temps d’aturar-ho, perquè ni el TTIP ni el CETA ens convenen gens.

Ambdós tractats són una veritable ofensiva neoliberal, ja que sota els suposats objectius de progrés econòmic i social s’amaga de fet un transfons, no explicitat, com és el d’enfortir les grans corporacions i soscavar el poder dels governs. Són un atac a la democràcia, un retrocés de drets laborals i sindicals, un atac a la justícia. Uns tractats que privilegien els interessos de les grans corporacions per sobre de la vida i la salut de les persones.

Efectivament, el TTIP i el CETA són més que un acord per fer possible el lliure comerç: es tracta d’obrir nous mercats donant la possibilitat de liberalitzar i privatitzar els serveis públics. Degradar els drets laborals, encara més, ja que les normatives laborals es consideren un obstacle per al comerç. Disminuir la protecció social. Suavitzar les normatives europees en matèria ambiental. Fer possible que productes agrícoles o ramaders avui prohibits a Europa puguin entrar sense problemes. Facilitar l’exportació dels transgènics. Reforçar les patents farmacèutiques i augmentar els preus dels medicaments. Desregular de forma definitiva el sector financer. I un llarg etcètera. Les perspectives són, doncs, terrorífiques si es confronta amb aquell vell “model social europeu” del qual ningú ja no en parla, però que aspirem a recuperar.

Els tribunals d’arbitratge, pensats per resoldre les disputes entre inversors i estats, són l’expressió més palesa d’atac a la democràcia. S’atorga, de fet, a les corporacions el poder qüestionar decisions democràtiques preses pels estats i demanar indemnitzacions si consideren que els perjudiquen o fan disminuir beneficis. I sabem què implica això, perquè aquests litigis ja s’han donat en països on s’aplica el Tractat Trans-Pacífic de Cooperació Econòmica o el Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord. Philip Morris, per exemple, va reclamar una indemnització al govern d’Austràlia perquè va establir, com a mesura de salut pública, vendre els paquets de tabac sense publicitat. Negoci contra vida, ni més ni menys. Interessos de les corporacions i res més.

Hem d’aturar el TTIP i el CETA. Ho podem fer des de la força de la ciutadania i sumar-nos així a les mobilitzacions que s’estan fent també en d’altres països europeus i que ja han fet trontollar el TTIP. No volem el TTIP, però el CETA tampoc, ja que comporta els mateixos problemes que l’altre tractat i perquè si no prospera el TTIP les grans corporacions poden tenir accés lliure al mercat europeu a través de les seves filials canadenques. És, com diuen molts, el gran cavall de Troia d’un TTIP fallit.

És urgent. La Comissió Europea vol signar l’acord abans que acabi l’any i no cal dir que compta amb el suport del govern del Partit Popular. S’han organitzat mobilitzacions en els cinc continents, la “tardor de resistència”, front a aquestes propostes que afecten les nostres societats i les nostres vides. Sumem-nos, doncs, a les mobilitzacions organitzades a Catalunya des de la campanya NI CETA NI TTIP i participem en la cadena humana que es realitzarà el 15 d’octubre. Ens hi va molt…

Autor/Autora

Dolors Comas d'Argemir

Catedràtica d'Antropologia i presidenta de la Fundació Nous Horitzons

Articles publicats : 12

Deixa el teu comentari

Scroll to top