TTIP: Democràcia segrestada, drets en perill, ciutadania en acció Revisat per Revista Treball a . Actualment s'estan duent a terme les negociacions entre els Estats Units i la UE per una Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió (TTIP), un acord Actualment s'estan duent a terme les negociacions entre els Estats Units i la UE per una Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió (TTIP), un acord Rating: 0
Esteu aquí: Home » Europa » TTIP: Democràcia segrestada, drets en perill, ciutadania en acció

TTIP: Democràcia segrestada, drets en perill, ciutadania en acció

TTIP: Democràcia segrestada, drets en perill, ciutadania en acció

Actualment s’estan duent a terme les negociacions entre els Estats Units i la UE per una Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió (TTIP), un acord comercial sense precedents que amenaça els nostres drets i la mateixa democràcia.

Aquest acord va molt més enllà del comerç, no es negocia només acabar amb els aranzels sinó unificar regulacions sobre tot allò que els negociadors considerin una barrera. En la seva lògica, una barrera al comerç pot ser una regulació que protegeixi el medi ambient, evitar les privatitzacions en sanitat, garantir drets dels consumidors o simplement sotmetre les transnacionals a l’Estat de dret. En definitiva, ells anomenen acabar amb barreres quan en realitat volen dir “protegir les inversions”, protegir-les de la democràcia.

TTIP: Segrestar la democràcia durant el tràmit, fer-la impotent si entra en vigor

Des dels seus inicis, la tramitació i l’avenç de les negociacions no ha pogut ser sotmesa als òrgans ordinaris de supervisió, fiscalització, control i deliberació ordinaris, ni de les institucions europees ni dels estats membres, per més que ICV i moltes altres forces així ho haguem reclamat. Amb el pretext de la “sensibilitat” dels elements que s’estan negociant, s’ha negat qualsevol accés als documents de treball, únicament fets públics a través de filtracions. Fruit de la lectura de la documentació filtrada s’entén la recança a donar-los a conèixer: el rebuig ciutadà pot ser majúscul. Així doncs se n’ha bunkeritzat la negociació. La Comissió va prohibir una iniciativa ciutadana de recollida de signatures perquè saben que la llum és la principal amenaça del TTIP i s’han rebutjat iniciatives parlamentàries que reclamaven control democràtic i transparència.

La Comissió va prohibir una iniciativa ciutadana de recollida de signatures perquè saben que la llum és la principal amenaça del TTIP i s’han rebutjat iniciatives parlamentàries que reclamaven control democràtic i transparència.

El perill per a la democràcia, però, no només rau en el procés sinó sobretot en els impactes de la seva hipotètica entrada en efecte. Com s’ha dit, suposa una amenaça als drets dels consumidors, als serveis públics, a la protecció ambiental, a la salut pública  i a les garanties jurídiques dels estats vers les multinacionals. La camisa de força dels nostres dies de la democràcia, que és tenir espais democràtics estatals intentant controlar àrees d’integració econòmica superior, entraria en una nova dimensió: un espai d’integració econòmica absoluta UE-EUA sense cap ni una estructura política democràtica paral·lela.

Drets en perill: privatitzacions, desregulació i transnacionals sense control

El tractat pot afectar directament tots els pilars de la nostra societat i les nostres vides. Tenim exemples d’altres acords comercials a l’Amèrica Llatina i a Europa que han suposat una pèrdua de regulació en camps com la seguretat alimentària, la protecció ambiental, la protecció als consumidors. Les grans empreses pretenen atacar el principi de precaució que guia la legislació mediambiental europea. És a dir, una porta oberta per a la carn hormonada, el fracking i els transgènics, entre moltes altres desregulacions.

Una de les amenaces més preocupants és la possibilitat que l’acord inclogui un mecanisme per a la solució de controvèrsies inversor-Estat: permet els inversors estar al marge de la justícia i presentar les seves queixes directament als “tribunals internacionals d’arbitratge”, sovint compostos per advocats de les mateixes empreses. Aquest mecanisme està sent molt discutit i la pròpia Comissió és capaç d’afirmar amb contundència que no l’inclourà i al dia següent corregir les seves paraules. Tenim exemples dels efectes devastadors d’aquest mecanisme. Com el d’una asseguradora sanitària que va guanyar 22 milions d’euros contra Eslovàquia per “lucre cessant” quan aquest país va paralitzar el procés de privatització de la sanitat. Austràlia i Uruguai van haver d’indemnitzar Philip Morris per legislacions antitabac més restrictives. Una petroliera nord-americana va rebre 1.770 milions de dòlars quan Equador va posar fi a un contracte per incompliment i Canadà va haver de pagar per una moratòria al fracking. Exemples de com un tractat pot hipotecar el futur democràtic, econòmic, ambiental i social d’”Estats de dret”.

La batalla política fonamental dels nostres dies: equalitzar marcs polítics i econòmics

Tot i els esforços continuats per invisibilitzar el debat a la ciutadania o convertir-lo en la caricatura interessada d’un debat entre “lliurecanvistes versus proteccionistes”, el TTIP, de ser aprovat, suposaria un dels majors impactes en els nostres drets i condicions quotidianes de vida. No té a veure amb abaixar aranzels, això té a veure amb abaixar garanties democràtiques i capacitat de regulació vers el poder de les multinacionals.

Permet els inversors estar al marge de la justícia i presentar les seves queixes directament als “tribunals internacionals d’arbitratge”, sovint compostos per advocats de les mateixes empreses.

Frenar el TTIP entronca amb la nostra batalla europea, amb la nostra lluita per un projecte constituent a escala europea. Convertir Europa en un espai plenament democràtic, on amb efectivitat es pugui governar unes àrees econòmiques, monetàries i fiscals equivalents. El camí que de nou obre el TTIP de “primer integració econòmica i després ja veurem com fem la integració política” ens condueix indefectiblement a una major encara dislocació de la sobirania.

Però la bona notícia és que som a temps de parar-lo. Hi ha campanyes unitàries a escala catalana, estatal i coordinades en l’àmbit europeu. Cal posar-hi llum per tal que la ciutadania el conegui. A les institucions no defallim exigint transparència, informació i debat. I si les negociacions conclouen amb un acord (possible entre 2015 i 2016), caldrà exigir que els processos de ratificació a escala dels Estats i de les institucions europees siguin legitimats en consulta ciutadana. No deixem que passi aquest somni neoliberal, aquest malson democràtic.

Per saber-ne més:

– Web de la campanya no al TTIP: http://noalttip.blogspot.com.es/

– Web de la campanya europea de Greens-EFA: http://ttip2014.eu/

– Article de Joan Coscubiela: “Desglobalizar”: http://www.nuevatribuna.es/articulo/culturas-hispanicas/desglobalizar/20140708171004105021.html

– Article de Laia Ortiz i Ernest Urtasun: “Tratado de Libre Comercio UE-EEUU: un sueño neoliberal, una pesadilla democrática”: http://www.eldiario.es/zonacritica/Tratado-Libre-Comercio-UE-EEUU-democratica_6_255884425.html

Autor/Autora

Avatar

Responsable de l'Àmbit de polítiques europees i internacionals / Membre de la Plataforma Stop TTIP

Articles publicats : 1

Comentaris (3)

 • Avatar

  Josep M Armengou

  Gràcies per la informació. Des d’esquerres pel sísí (actualment, passat el 9N, Esquerres per la Independència) és un dels temes que abordarem en profunditat ara mateix, i aquestes aportacions vostres ens seran essencials.

  Respon
  • Avatar

   Roman

   I creus que la Republica Catalana podrà moure un dit contra el TTIP mentra suplica reconeixement internacional? creus que el perfil del Sala Martin o del reste de aconselladors sobre economia de CDC estarà en contra del TTPI?

   Respon

Deixa el teu comentari

Scroll to top