Treballar i ser pobre: els efectes de l’austeritat Revisat per Revista Treball a . Definició: "treballador/a pobre" és la persona que, treballant més de la meitat de l'any, guanya menys del 60% de la renda mínima nacional, la persona que ha ut Definició: "treballador/a pobre" és la persona que, treballant més de la meitat de l'any, guanya menys del 60% de la renda mínima nacional, la persona que ha ut Rating: 0
Esteu aquí: Home » Catalunya » Treballar i ser pobre: els efectes de l’austeritat

Treballar i ser pobre: els efectes de l’austeritat

Treballar i ser pobre: els efectes de l’austeritat

Definició: “treballador/a pobre” és la persona que, treballant més de la meitat de l’any, guanya menys del 60% de la renda mínima nacional, la persona que ha utilitzat menys del 20% del seu “potencial de treball” en el darrer any o la persona que viu en una llar amb un baix nivell d’ingressos.

La pobresa ha crescut a Catalunya un 48% en els darrers cinc anys. L’efecte de les retallades salarials, l’augment de contractes temporals, “legalitzat” pel govern PP amb el suport de CiU, amb la reforma laboral, i la insuportable taxa d’atur, han fet que emergeixi una -mal anomenada- classe social: “el treballador pobre”, que en el cas de les dones està “històricament”  agreujat per un 21% de desigualtat salarial. La pèssima qualitat del mercat de treball ens afecta una gran majoria, principalment els i les nostres joves, i dibuixa un escenari de desil·lusió personal i de riscos socials. Però la conseqüència més perversa d’aquesta crisi és la vulnerabilitat a la que s’està abocant més de 285.000 infants i adolescents a Catalunya, que no tenen garantides les necessitats bàsiques. Així ho ha denunciat un informe del Síndic de Greuges i des de les entitats socials es ve alertant des del passat estiu.

La Comissió Europea va fer públic un informe, a principis d’any, en què avisava els països membres que es prenguessin mesures per evitar la precarietat laboral, donat l’augment de risc de pobresa entre les persones ocupades. Una “veritable sorpresa” d’informe, tenint en compte que la principal causa d’aquest empobriment de la classe treballadora són les mesures d’austeritat dictades per la troica i avalades per la Comissió.

Viure, avui, en una llar amb un baix nivell d’ingressos s’està “disparant” proporcionalment a l’augment de les desigualtats. Els baixos salaris, la temporalitat i l’atur en un context del desmantellament de l’Estat de Benestar, polítiques de retallades en salut, educació, assistència social, l’augment abusiu del cost dels serveis bàsics (llum, aigua, transport) i la dificultat per accedir a l’habitatge, estan produint sofriment a treballadors i treballadores, autònoms, professionals i treballadores i treballadors públics.

Hi ha alternativa: el teu dret és bàsic i no ha de ser el seu negoci.

Per ICV la clau està en prendre mesures excepcionals, per a situacions excepcionals. I això com es fa? Per Laura Massana, diputada d’ICV-EUiA i portaveu de Benestar, “en la unitat d’acció per combatre les desigualtats” i “exigint al govern una  Comissió de seguiment – amb representació del govern de la Generalitat de Catalunya, els grups parlamentaris i les entitats socials i professionals del sector- dels acords adoptats en el Ple específic sobre l’increment de la pobresa i les desigualtats celebrat el passat març”.

En aquest context d’emergència social, ICV-EUiA ha llençat la campanya #elteudretésbàsic, on és denuncien els preus que paguem per l’electricitat, l’aigua, el transport públic i Internet, que suposa a Catalunya, junt amb l’habitatge, un 33% de la despesa de la llar; mentre que grans empreses, aquelles de les de les portes giratòries, moltes d’elles col·laboradores necessàries de l’estafa financera, fan immensos beneficis a costa de famílies, autònoms i petits empresaris. Però la denúncia va acompanyada de proposta i la campanya presenta tot un seguit de mesures d’estalvi, eficiència i exercici de ciutadania i fa difusió de les propostes i accions de plataformes, organitzacions i companyies d’energia verda que demostren que és possible un model just, eficient i transparent que garanteixi les necessitats bàsiques per a una vida digna.

Autor/Autora

Rosa Mateu

Redacció Treball

Articles publicats : 24

Deixa el teu comentari

Scroll to top