SYRIZA, una nova perspectiva per a l’esquerra Revisat per Revista Treball a . SYRIZA comença el seu recorregut una mica després de l'any  2000 com a “únic  espai de diàleg i d'acció de l'esquerra”, amb el compromís essencial de la reunió SYRIZA comença el seu recorregut una mica després de l'any  2000 com a “únic  espai de diàleg i d'acció de l'esquerra”, amb el compromís essencial de la reunió Rating: 0
Esteu aquí: Home » Europa » SYRIZA, una nova perspectiva per a l’esquerra

SYRIZA, una nova perspectiva per a l’esquerra

SYRIZA, una nova perspectiva per a l’esquerra

SYRIZA comença el seu recorregut una mica després de l’any  2000 com a “únic  espai de diàleg i d’acció de l’esquerra”, amb el compromís essencial de la reunió de les forces d’esquerra de cara a discutir i coordinar els seus esforços en fronts nombrosos.

El decenni de 2000 havia estat difícil, tant per a l’esquerra grega com per a l’esquerra europea, sense les certeses  i les certituds del passat.

No obstant això, desafiant tots aquells qui anaven pregonant la fi de la història i el camí cap a l’Edèn mitjançant l’autoregulació del mercat lliure, l’esquerra va formar la seva nova  identitat, la de l’esquerra del segle XXI.

Aquest històric moviment, “ferit”, va emprendre l’acció i va renéixer a través dels moviments socials, tot participant en el moviment antimilitarista i en el moviment per la pau, contra la globalització neoliberal i amb contrapropostes meticulosament planificades sobre una sèrie d’assumptes, des del nivell local fins a l’internacional.

Que no se’ns oblidi l’aportació enorme de l’esquerra llatinoamericana durant aquestes dècades difícils, que, encara que des de molt lluny i en conjuntures socials molt diferenciades, va mantenir viva la flama dels principis ètics i dels valors de l’esquerra, tant en la teoria com en la pràctica.

La crisi econòmica global va venir per canviar-ho tot a Europa, sobretot en el Sud europeu i particularment a Grècia. La crisi econòmica sistèmica del capitalisme s’ha creuat amb un sistema polític estructuralment corrupte que considerava el país com una pertinença i malbaratava de manera desmesurada els diners públics a través de la política del clientelisme i de xarxes d’amiguets.

L’esfondrament rapidíssim i violent tant de l’economia com de la societat grega, va generar dos fenòmens.  La necessitat del canvi, la correcció de les injustícies i la revitalització de la democràcia, que en el terreny polític està expressat per SYRIZA.  Al mateix temps, va desencadenar la intolerància, l’obscurantisme, amb la tornada  alarmant  dels nazis, no solament al Parlament sinó també a la vida política en el seu conjunt.

En aquest quinquenni de recessió, SYRIZA ha estat l’únic predicador de la resistència i de l’esperança, contra l’austeritat i la política dels memoràndums.

Avui, la ira popular que va fer que SYRIZA pugés un 26,9%, ha començat a convertir-se en un torrent esperançador, malgrat els compromisos electorals contraris que enfonsen el país en l’atur i en la pobresa seguint, amb fidelitat canina, els programes de recessió i d’austeritat.

Al juliol de 2013, SYRIZA va deixar de ser una coalició de partits i de moviments d’esquerres i va passar a ser un partit polític únic. Tant la presència de gent jove en la direcció del partit com el seu líder, Alexis Tsipras, simbolitzen una nova perspectiva, no solament per a l’esquerra sinó també per al sistema polític en el seu conjunt.

Les eleccions europees el maig de 2014 seran una batalla política decisiva per al futur de la UE, i anem a lluitar tots junts.

L’esquerra europea té l’oportunitat i ha d’intervenir de manera dinàmica per canviar aquest rumb desastrós per als pobles europeus. És el moment adequat perquè l’esquerra europea prengui les regnes.

Autor/Autora

Deixa el teu comentari

Scroll to top