Syriza obre un nou escenari Revisat per Revista Treball a . La victòria de Syriza en la darrera campanya electoral grega ha obert un nou escenari. Per primera vegada, un Govern d’uns dels països endeutats contesta les po La victòria de Syriza en la darrera campanya electoral grega ha obert un nou escenari. Per primera vegada, un Govern d’uns dels països endeutats contesta les po Rating: 0
Esteu aquí: Home » Europa » Syriza obre un nou escenari

Syriza obre un nou escenari

Syriza obre un nou escenari

La victòria de Syriza en la darrera campanya electoral grega ha obert un nou escenari. Per primera vegada, un Govern d’uns dels països endeutats contesta les polítiques austeritaries imposades pel “Consens de Brussel·les”. Tots els Governs de la perifèria europea que havien existit fins ara, conservadors o socialdemòcrates, havien acceptat amb total resignació el mandat de Brussel·les i han col·laborat amb un ajust  pressupostari doblement injust: injust perquè ha recaigut exclusivament en les esquenes dels països endeutats, quan els desequilibris de la zona euro son responsabilitat de tots. I segon, perquè dins d’aquest països l’ajust ha recaigut en els més desfavorits, el més pobres, a qui se’ls ha privat de casa, feina i menjar.

No és estrany doncs que la primera mesura que ha adoptat Tsipras és el desenvolupament d’un programa de rescat humanitari. Tornar a donar accés a l’electricitat i menjar a les vícitimes del programa de la Troika.

És clar que els voltors del neoliberalisme intentaràn fer-nos creure que Grècia no té diner per pagar l’anomenat “programam de Salònica” que inclou les mesures humanitàries. I és fals, sí que els té. Grècia fa ja un temps que està en superàvit dels comptes públics, però els diners que té disponibles la Troika obliga a que vagin tots destinats al servei del deute. El que lògicament a proposat Syriza és que primer s’atengui les necessitats de la població i es pugui aplaçar el pagament del deute. És important fer notar que Syriza no ha plantejat als seus socis impagar, sinó pagar en millors condicions.

I Grècia vol també contestar les reformes fetes fins ara, que també havien recaigut, com en el cas d’Espanya, en els més febles. Són exemples pujar el salari mínim o reincorporar a funcionaris acomiadats. A canvi, Syriza proposa una altre bateria de reformes, que tenen a veure en fer pagar impostos als més rics (en un país on la fiscalitat fa aigües per tot arreu), lluitar contra la corrupció i una reforma a fons de l’administració. “Destruir el sistema oligàrquic grec”, com va dir Varoufakis. El que no ha volgut fer la partitocràcia cleptòmana grega dominant en els darrers decennis. En definitiva, contestar l’austeritat, rescatar els més febles i reformar l’estat.

Però i més enllà de Grècia? Pot Syriza jugar algun paper més enllà de renegociar les condicions del rescat grec? Així ho esperem. Alexis Tsipras va dir la nit electoral que no governaria només pels grecs, sinó per “tots els pobles d’Europa que anhelen el canvi”. Atenes ha de posar sobre la taula amb urgència  la reforma en profunditat del sistema de Govern de la zona euro, que està a l’arrel de tots els problemes que hem tingut des del 2008. Avançar cap a una fiscalitat europea que completi l’eurozona, construir la unió de transferències, lluitar contra l’evasió fiscal, i governar millor els desequilibris comercials a la zona euro per evitar noves bosses de deute conformen un programa europeu de reforma urgent.

L’esquerra europea, i així ho intentem al Parlament Europeu les forces d’esquerres i ecologistes, ha de recolzar al Govern grec en la seva negociació amb l’Eurogrup, per així també permetre a Atenes obrir la porta al canvi a la resta d’Europa.

I sobretot no hem d’oblidar que aquest 2015 cal que les forces que volem acompanyar a Syriza en el canvi europeu tinguem èxit en el cicle electoral que comença a Catalunya i Espanya. Les nostres eleccions no són només en clau local, catalana o espanyola. Guanyar també significa fer-nos forts per acompanyar a Tsipras en aquesta tasca. Cal que tothom aporti la intel·ligència i la generositat necessària, la mateixa que varen tenir fa uns anys les forces que van construir Syriza, per fer possible la victòria.

Ernest Urtasun. Eurodiputat d’ICV

Autor/Autora

Ernest Urtasun

Eurodiputat de Catalunya en Comú i vicepresident del grup dels Verds al Parlament Europeu

Articles publicats : 7

Deixa el teu comentari

Scroll to top