Reptes i oportunitats a Europa Revisat per Revista Treball a . Aquest juliol ha començat la vuitena legislatura del Parlament Europeu. Ara toca governar una Europa en crisi, que en molts sentits continua sent un club d’Esta Aquest juliol ha començat la vuitena legislatura del Parlament Europeu. Ara toca governar una Europa en crisi, que en molts sentits continua sent un club d’Esta Rating: 0
Esteu aquí: Home » Europa » Reptes i oportunitats a Europa

Reptes i oportunitats a Europa

Reptes i oportunitats a Europa

Aquest juliol ha començat la vuitena legislatura del Parlament Europeu. Ara toca governar una Europa en crisi, que en molts sentits continua sent un club d’Estats.

Comencem legislatura europea amb un Parlament finalment compost per set grups polítics i 52 eurodiputats no adscrits, amb la pseudo-tranquil·litat que Marie Le Pen no ha aconseguit formar un grup propi d’extrema dreta. Però amb un grup dels Conservador caracteritzats per ser euroescèptics què són la tercera força i on nosaltres, els Verds/ALE, passem a ser la sisena. Un Parlament molt més equilibrat entre els cinc grups mes petits però on els Populars continuen tenint la majoria.

Aquesta legislatura, a més, es caracteritza per la força de l’eix pro-UE /anti-UE que difumina l’eix d’esquerres-dretes, el que serveix a alguns de coartada per a la reelecció del socialista alemany Martin Schulz com a president del Parlament Europeu, gràcies al pacte entre la democràcia cristiana, la socialdemocràcia i els liberals, i de Jean-Claude Juncker com a president de la Comissió Europea.

En aquest context, des d’ICV hem de liderar l’oposició a Europa, una oposició que no pot caure en l’eix anti-EU pel simple fet que Juncker, Schulz i fins i tot Merkel es diguin europeistes. La nostra oposició, des del grup dels Verds/ALE però aglutinant les nostres aliances naturals del grup de l’esquerra unitària, ha de poder portar la veu de la gent al Parlament Europeu per demostrar que aquesta no és l’Europa que volem i que tenim alternatives. Particularment jo, com a eurodiputat d’ICV, seré membre de les comissions d’Economia i Afers Monetaris, Drets de les Dones i Igualtat de Gènere i Afers Exteriors. Hem cregut que en aquestes comissions podem traslladar lluites fonamentals de la nostra societat.

Des de la Comissió d’Economia farem oposició demanant un escrutini real a la troika. No només intentarem desmantellar-la, sinó que exigirem que es faci responsable de totes les decisions que han pres, en els països formalment rescatats, però també en països com el nostre, on la troika ha entrat per la porta del darrere. A més, exigirem una veritable regulació dels mercats financers, exigirem una separació real de la banca comercial i la banca d’inversió i treballarem per acabar amb els paradisos fiscals a la UE. El 2014 esperem veure l’adopció de la taxa de transaccions financeres a tots els països membres i una harmonització fiscal que permeti acabar amb la competència deslleial de les empreses que operen a Espanya però paguen impostos a Holanda, Luxemburg o Irlanda.

Jo, com a eurodiputat d’ICV, seré membre de les comissions d’Economia i Afers Monetaris, Drets de les Dones i Igualtat de Gènere i Afers Exteriors.

Formar part de la Comissió de Dones és una prioritat, no només  per continuar la bona feina del Raül Romeva, sinó perquè sabem i som molt conscients que les retallades i la crisi tenen rostre de dona. Serem aliats de la Comissió Europea per tirar endavant la directiva de quotes a les empreses, però exigirem la fi de retallades indiscriminades que condemnen les dones a no accedir al mercat de treball i augmenten la discriminació. Treballarem amb les ONG’s i els moviments feministes per desbloquejar la directiva de paternitat i sobretot per aconseguir una directiva contra les violències vers les dones i una directiva marc pels drets sexuals i reproductius, que impedeixi que la llei contra l’avortament del ministre Gallardón es pugui tirar endavant.

La Comissió d’Afers Exteriors, de la qual també va formar part el Raül Romeva, ens permetrà condicionar el rol que volem que la UE jugui a nivell mundial: si el de defensora dels drets humans i la democràcia, o el d’apèndix executor de l’OTAN. Des del nostre internacionalisme i amb els valors pacifistes, alçarem la veu pels drets del poble sahrauí, dels palestins, de les minories oprimides, pel control del comerç d’armes i de la necessitat de no intervenir militarment allà on no toca, sense abans fer una política de diàleg, respectant el multilateralisme i sobretot els mandats de Nacions Unides. Lluitar per la pau al món, en un moment on la guerra de Síria porta quatre anys i la guerra civil a Ucraïna s’aguditza, no és una lluita que ens podem permetre abandonar.

Per últim, aquesta presència no limitarà l’activitat d’ICV al Parlament Europeu en tots els altres temes i aspectes crucials per al nostre partit: treballarem amb els Verds perquè el Parlament digui NO al Tractat de Lliure Comerç amb els Estats Units, per aconseguir una agenda ambiental ambiciosa que faci de la Cimera del Clima de 2015 a París un èxit, denunciarem la situació de les persones migrades i refugiades al sud d’Europa i la necessitat de revocar la directiva de la vergonya i d’humanitzar la política d’asil de la UE.

Tenim molta feina però moltes oportunitats. Estem segurs que serem capaços de construir aliances per fer del Parlament Europeu una eina que contribueixi al trencament democràtic que necessita Europa. Treballarem per demanar un canvi dels tractats amb un procés constituent i per guanyar força davant d’un Consell que busca debilitar les institucions. Necessitem més Europa per redistribuir la riquesa i guanyar poder davant dels mercats i nosaltres caminarem en aquesta direcció. Això sí, les batalles les guanyem si també al carrer som molts i si a les municipals i a les properes eleccions seguim pensant i parlant d’Europa.

Ernest Urtasun. Eurodiputat d’ICV

Autor/Autora

Ernest Urtasun

Eurodiputat de Catalunya en Comú i vicepresident del grup dels Verds al Parlament Europeu

Articles publicats : 7

Deixa el teu comentari

Scroll to top