Remunicipalitzar: recuperem el control d’un dret bàsic. Revisat per Revista Treball a . En dos anys, la factura de l’aigua d’una família ha augmentat més de 80€. Més de 50.000 persones a l’Àrea Metropolitana de Barcelona pateixen talls de subminist En dos anys, la factura de l’aigua d’una família ha augmentat més de 80€. Més de 50.000 persones a l’Àrea Metropolitana de Barcelona pateixen talls de subminist Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » Remunicipalitzar: recuperem el control d’un dret bàsic.

Remunicipalitzar: recuperem el control d’un dret bàsic.

AixetaEn dos anys, la factura de l’aigua d’una família ha augmentat més de 80€. Més de 50.000 persones a l’Àrea Metropolitana de Barcelona pateixen talls de subministrament d’aigua. Per què? La resposta és fàcil: perquè el nostre consum d’aigua és un gran negoci per a alguns. La privatització d’ATLL o la constitució d’una nova societat a l’AMB, on el 85% de la societat es troba en mans de la part privada, adjudicada a Agbar de forma directa, sense concurs, són els exemples més fragants.

A Catalunya ens trobem davant d’un model privat de gestió de l’aigua dissenyat per CiU per blindar els beneficis de les grans multinacionals d’aigua que, cada cop més, controlen tot el seu cicle. Un model de gestió que comporta una manca de planificació integrada, uns augments abusius i continus de les tarifes que paguen les famílies i facilita els talls de subministrament a bona part de la població en situació de vulnerabilitat social o de pobresa.

A diferència del que passa a Catalunya i a Espanya, a Europa el model generalitzat i que cobreix al 70% de la població és el de la gestió pública; i no tan sols això, sinó que comencem a conèixer casos de remunicipalització, que fan evidents els fracassos socials i ambientals que ha comportat la privatització de l’aigua en ciutats com París o Berlin i que han “rescatat” la gestió de l’aigua. També hem vist com el Banc Mundial sol·licitava als estats i a les ciutats “repensar” les polítiques de privatització pels problemes de regulació d’un model basat en el lucre privat.

La gestió directa i pública és l’única amb capacitat de garantir que no respongui a criteris mercantilistes.

La remunicipalització funciona. Exemples com París o Buenos Aires demostren que els serveis d’aigua es poden transferir de mans privades a la gestió pública amb poca afectació per al servei i amb uns resultats molt positius. Per a París va suposar un estalvi anual de 30 milions d’euros i una reducció de la tarifa del 8%. La gestió directa i pública és l’única amb capacitat de garantir que no respongui a criteris mercantilistes.

Manresa, Mataró, El Prat, Reus, Vilafranca o Vilanova ja compten amb empreses públiques municipals que ofereixen un servei públic d’aigua més transparent i eficient, amb una millor qualitat en el servei, més i millor sostenibilitat a llarg termini i on les persones paguen sensiblement menys pel subministrament d’aigua potable.  Ara bé, sabem que no és fàcil revertir aquestes concessions/privatitzacions. Hi ha dificultats i s’ha d’estudiar cas per cas, però amb voluntat política i de la mà de la ciutadania podem plantejar-ho a molts pobles i ciutats.


Janet Sanz
Regidora d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona

Autor/Autora

Janet Sanz

Tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona

Articles publicats : 2

Deixa el teu comentari

Scroll to top