Raons per presentar candidatures federalistes a les eleccions internes de CatComú Revisat per Revista Treball a . L’anunci que Comuns Federalistes (CF) presenten llistes ha estat qüestionat per alguns dirigents d’ICV i de CatComú. Fins al punt que s’ha parlat de “deslleialt L’anunci que Comuns Federalistes (CF) presenten llistes ha estat qüestionat per alguns dirigents d’ICV i de CatComú. Fins al punt que s’ha parlat de “deslleialt Rating: 0
Esteu aquí: Home » Portada » Raons per presentar candidatures federalistes a les eleccions internes de CatComú

Raons per presentar candidatures federalistes a les eleccions internes de CatComú

Raons per presentar candidatures federalistes a les eleccions internes de CatComú

L’anunci que Comuns Federalistes (CF) presenten llistes ha estat qüestionat per alguns dirigents d’ICV i de CatComú. Fins al punt que s’ha parlat de “deslleialtat” i “d’anar contra els interessos d’ICV “, entre altres crítiques.

La raó política que porta a fer que homes i dones de CF presentin llistes pròpies és clara. Convenciment que els Comuns han de tenir el Federalisme Plurinacional com a model d’Estat, superador del conflicte entre Catalunya i Espanya i clarament distanciat del processisme. Plantejament que suposa una diferència substancial del discurs actual dels Comuns.

Motius que fonamenten aquesta aposta:

1. CatComú, avui, no té proposta de model d’Estat; o, encara pitjor: la que té està fora de la realitat i, per tant, és inviable.

Als documents aprovats a l’Assemblea Fundacional l’abril del 2017 s’afirmen tres qüestions: A) “Apostem per la creació a Catalunya d’una República social, democràtica i ambientalment justa”. B) “Per fer factible aquesta nova realitat, cal activar processos constituents”. C) “Referèndum efectiu”.

En el programa electoral de les passades eleccions catalanes, es diu: “Proposem crear a Catalunya una xarxa d’assemblees ciutadanes de debat constituent de base local (…) que impulsin un debat ciutadà sobre el model de país que volem.

Partint d’aquestes bases, el Parlament de Catalunya tindrà l’encàrrec d’elaborar un text constituent (…) que ens permeti avançar cap a una República parlamentària federal, amb una relació de caràcter confederal respecte a Espanya”.

Tot i que no és fàcil entendre aquests textos, es poden resumir en: “Assemblees ciutadanes que elaborin un document encarregant al Parlament català que redacti un Text Constituent que doni pas a la República”.

És a dir, no hem tingut prou amb el processisme, que ara un nou processisme, “procés 2.” Un desori, inviable i inaplicable.

D’altra banda, al document fundacional ni un sol cop es menciona el federalisme, i en el programa electoral, una sola vegada, en un redactat totalment confús.

2. Els resultats electorals del 21-D van ser dolents i preocupants per a CatComú, i exigien un debat profund per tal de reorientar l’estratègia de futur. És públic que en el si dels Comuns hi ha diverses valoracions del 21-D.

Una d’elles és que la manca de proposta de model d’Estat i determinats gestos i accions dels Comuns ens han situat sovint en el terreny del processisme i han estat la causa principal dels mals resultats electorals.

Penso, i em voldria equivocar, que si no corregim l’actual orientació, en el tema nacional, ens acabarem situant en la marginalitat política.

3. D’altra banda, és sorprenent que es facin eleccions als organismes de direcció de CatComú sense prèviament conèixer i debatre les propostes polítiques que cada llista proposa. No es tracta d’elegir persones, sinó polítiques, i malauradament aquestes eleccions han basculat sobre persones i no sobre polítiques.

4. Finalment, lleialtat. Quan es demana que CF no presenti llista o retiri les presentades basant-se en la “lleialtat”, a quina lleialtat es refereixen? A la de determinades persones? Perquè, com hem vist abans, no sabem quins projectes es defensen, ni ha estat possible avançar en realitzar un debat que reculli les diferents sensibilitats avui existents a CatComú. Perquè, a més a més, a la darrera Assemblea d’Organització no hi va haver, de forma incomprensible, un punt de situació política.

5. Un projecte no es construeix sobre la base de lleialtats personals, sinó definint estratègies polítiques arrelades a la realitat.

6. Per acabar: pretendre, al segle XXI, evitar o impedir un debat sobre un punt polític rellevant, la relació Catalunya-Espanya, el model d’Estat i el Federalisme, apel·lant a la lleialtat o la disciplina (en altres moments n’hauríem dit “centralisme democràtic” o també “vella política”) és inútil. Els problemes polítics irresolts no desapareixen, sinó que ressusciten.

7. No m’ha estat fàcil escriure aquestes línies i publicar-les.

La meva actitud després de deixar la presidència d’ICV ha estat de suport a les noves direccions que ha tingut ICV. Fins i tot en moments de discrepància, he fet silenci. Si m’he decidit a expressar aquestes breus reflexions, és perquè considero que l’actual moment és crític. Estem redefinint, en un moment de grans i accelerats canvis planetaris, la identitat i el projecte d’una nova esquerra. No ens podem equivocar. Ni caure en una política fora de la realitat que ens podria portar a la irrellevància.

En resum, la meva lleialtat als valors que sempre he defensat és la responsable del meu pensament també avui. Si fes el contrari, seria deslleial amb mi mateix, i crec que amb el corrent històric del qual em sento hereu.

Autor/Autora

Joan Saura

Militant d'ICV

Articles publicats : 4

Comentaris (2)

 • Avatar

  Roman

  Jo votaré avui per la candidatura de Comuns Federalistes. Poques vegades m’ha estat donat votar amb tanta consciència de fer el que és correcte des d’un punt de vista ètic, moral i polític. I és un orgull fer-ho amb companys i companyes que són lleials “a si mateixos i al corrent històric del qual se senten hereves i hereus”.

  Vull dir ben clar que són -som- també lleials als actuals lideratges de Catalunya en Comú i de les altres organitzacions confluents, i que lamentem que per expressar la nostra voluntat de que l’espai tingui un projecte nacional inclusiu per a tots els catalans ens hàgim vist obligats a presentar una candidatura.

  Respon
 • Avatar

  Xavier Riu

  Jo veig a molta gent que també defensa el federalisme plurinacional a les candidatures de Construim en Comú, encapçalades pel Xavi Domènech i l’Ada Colau. I jo els votaré perquè penso que és, sens dubte, la millor candidatura per reforçar aquest projecte de confluència. No crec que sigui bo ni estigui justificat que el tema nacional també ens confronti a nosaltres. De fet tinc la impressió que s’hi barregen altres coses que no s’expliciten.

  Respon

Deixa el teu comentari

Scroll to top