“Professors, we need you!” Revisat per Revista Treball a . Fa uns mesos, el New York Times publicava un article amb el suggerent títol de “Professors, we need you!”. L’autor, Nicholas Kristol, no es referia a la volunta Fa uns mesos, el New York Times publicava un article amb el suggerent títol de “Professors, we need you!”. L’autor, Nicholas Kristol, no es referia a la volunta Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » “Professors, we need you!”

“Professors, we need you!”

Professor_UniversitatFa uns mesos, el New York Times publicava un article amb el suggerent títol de “Professors, we need you!”. L’autor, Nicholas Kristol, no es referia a la voluntat d’incorporar acadèmics a llocs de responsabilitat política sinó, més aviat, a la necessitat de disposar d’acadèmics que proporcionin idees i conceptes que ens ajudin a entendre un món cada cop més desconcertant. Ni entenem què ens està passant ni sabem cap on ens dirigim, de manera que implorem respostes i esperem que els “savis” ens les proporcionin.

Com responen els acadèmics davant aquestes demandes de comprensió d’un món en profunda transformació? Els acadèmics són molt variats i actuen de manera molt diversa, però podríem identificar dos tipus d’espècimens: aquells que han jurat fidelitat a la ciència i aquells que han abraçat la fe del compromís social. Aquests dos tipus representen simplificacions estereotipades, òbviament; però ens serveixen per valorar la relació entre el món acadèmic i la realitat que l’envolta.

En primer lloc, els acadèmics que han jurat fidelitat a la ciència són aquells que milloren els rànquings de les Universitats. Publiquen en revistes d’impacte internacional, assisteixen a congressos i es belluguen en selectes cercles formats per reputats científics d’arreu del món. El seu treball sempre garanteix el màxim rigor metodològic, tot i que sovint –almenys en l’àmbit de les ciències socials, polítiques, jurídiques o econòmiques- ho fa amb cert desinterès per la realitat. A risc de ser injust amb magnífics professionals, diria que els preocupa més la ciència en ella mateixa que la seva repercussió sobre el món. Són excel·lents acadèmics, però no són els professors que reclamava Kristol al NYT.

En segon lloc, els acadèmics que abracen passionalment els seu compromís social s’han traslladat a l’altre extrem del pèndol. Amb certa despreocupació pel rigor científic, aquest grup d’acadèmics hauria posat el seu coneixement al servei de la realitat. No solen publicar en revistes científiques rellevants, però la seva presència en els debats públics és freqüent. Sovint, però, la fortalesa del seu compromís no busca tant ajudar-nos a entendre el món com indicar-nos com ens hi hem de posicionar. Acadèmics de bandera que han optat per determinades posicions polítiques i que usen el seu prestigi per explicar-nos què hem de pensar i com hem d’actuar. Solen ser excel·lents comunicadors, però tampoc són els professors que reclamava Kristol al NYT.

Els professors que necessitem, al meu parer, han de combinar les virtuts i conjurar els vicis dels dos espècimens anteriors. D’una banda, han de fer compatible la doble passió pel rigor científic i pel compromís amb la realitat. Sense cap concessió. D’altra banda, ha d’evitar tant l’embadaliment metodològic com l’adaptació dels arguments a les necessitats de les trinxeres que defensen. Sense caure en cap temptació.

Com sempre, el més senzill és situar-se en els extrems del pèndol. En un extrem ens trobem protegits de les complicacions de dia a dia, mentre que en l’altre trobem el caliu dels aplaudiments. Necessitem de professors que ens ajudin a entendre el món i, per fer-ho, han d’arriscar-se i han desmarcar-se; han d’ajudar-nos a llegir la realitat sense fer-ne ells mateixos la lectura; han de ser conscients de les seves obligacions amb la realitat sense permetre que aquesta realitat redueixi la seva llibertat. Voldria pensar que els nostres acadèmics i la nostra Universitat estan preparats per aquest repte; per acompanyar a la societat en el complicat viatge que hem iniciat amb el canvi de mil·lenni.

Autor/Autora

Quim Brugué

Catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Girona

Articles publicats : 29

Deixa el teu comentari

Scroll to top